Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odbory stávkují v ulicích Prahy: Sešla se asi tisícovka lidí, stávka nemá okupační charakter

Odbory stávkují v ulicích Prahy: Sešla se asi tisícovka lidí, stávka nemá okupační charakter

16.06.2011 9:34, aktualizováno: 16.6. 11:43
Autor: ČTK

Aktualizováno

Na pražském Palackého náměstí se po 09:00 sešli odboráři a další lidé podporující dnešní stávku, kterou zorganizovaly dopravní odbory. V odhadech počtu účastníků se přítomní policisté neshodovali, hovořili o 500 až 1500 lidech. K vyššímu číslu se klonili organizátoři, podle odhadů novinářů je demonstrantů do 1000. Přítomní vyslechli projevy odborových předáků, kteří kritizovali vládu nebo si pochvalovali například zastavení provozu metra. Před 10:00 se vydali průvodem k ministerstvu financí, pochod skončí u úřadu vlády.

Na Palackého náměstí k demonstrantům promluvil nejprve předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. "Chceme reformy sociálně citlivé i k nejchudším občanům České republiky," prohlásil. Zkritizoval zadluženost ČR. Uvedl, že peníze na důchodovou reformu chybí kvůli korupci a podvodům. Odboráři jsou podle něj připraveni na další protestní akce. V podobném duchu následovaly projevy předsedy Odborového sdružení železničářů Jaroslava Pejši a šéfa odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka.

Ten poté ČTK řekl, že je s průběhem dnešní stávky spokojen. "Když si vezmete, že to není okupační stávka, a tudíž nebráníme nikomu vyjet, tak je to náš obrovský úspěch," uvedl Pomajbík k tomu, že v metropoli nakonec část tramvají a autobusů dnes přes stávku vyjela. Podle Pomajbíka je řídí především náhradníci a brigádníci.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil přítomným řekl, že tím, kdo stávku vyvolal, je vláda. "Bude záležet jen na vládě, jak bude situace gradovat. Vyzýváme ji ke konstruktivnímu jednání," prohlásil. Premiér Petr Nečas (ODS) má podle něj dvě tváře - tváří se prý jako zachránce země a mluví o reformách, zároveň ale nedrží slovo.

Zavadil kritizoval údajně přezíravé chování vlády a vytkl jí hlavní korupční skandály, například kauzu Promopro. Rovněž se podivil, že vláda údajně našla 59 miliard korun na vyrovnání státu s církvemi. Tyto peníze by přitom stačily na lepší zdravotní a důchodovou reformu, řekl Zavadil. Místopředsedkyně ČMKOS Radka Sokolová uvedla, že přednost před škrty by pro vládu mělo mít řešení korupce nebo problematiky daní.

Účastníci protestu se pak vydali k ministerstvu financí. Průvod se na jednom místě zastavil kvůli skupince odpůrců stávky, kteří byli vybaveni například transparentem "Odbory = útulek pro nuly" a pohybovali se opodál, souběžně s pochodem. Dufek varoval policii, že pokud neodejdou, tak by mohlo dojít ke konfliktu, situace se pak ale uklidnila.

Část účastníků demonstrace dorazila v průvodu z pražské Tyršovy ulice. Při pochodu nastal podle pražské policejní mluvčí Evy Kropáčové jediný problém. Do slovní potyčky se dostal jeden z odborářů s člověkem, který je proti stávce. Vše se vyřešilo domluvou. Demonstranti nijak výrazně nenarušili dopravu, aut jezdí podle Kropáčové velmi málo.

U ministerstva financí a úřadu vlády chtějí odboráři složit balíky slámy. Dufek České televizi (ČT) řekl, že předpokládaný konec protestu bude kolem poledne, mohl by se ale i přibližně o hodinu posunout. V hlavním městě je v souvislosti se stávkou nasazeno zhruba 1600 policistů a na 730 strážníků.

Pražské ulice dnes ráno vypadaly o poznání klidněji, než v pracovní den obvykle bývají. Kvůli stávce v nich bylo nejen málo tramvají a autobusů, ale i lidí. Největší komplikace jsou kvůli metru, které nejezdí vůbec. Jeho vstupní vestibuly zůstaly zavřené. Podzemka, páteř pražské dopravy, přitom denně přepraví 1,2 milionu cestujících. Metro stojí poprvé ve své historii.

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) nevěří, že by se ještě dnes mohlo rozjet metro. "I když v tuto chvíli ještě jednání probíhají, kterých já se momentálně neúčastním, tak já osobně jsem přesvědčen o tom, že metro nepojede, že ta stávka bude v plném rozsahu," prohlásil Svoboda. Podle něj jsou strojvůdci metra přesvědčení o důvodnosti stávky zhruba stejnou měrou jako strojvůdci vlaků. "A vlaky nevyjely vůbec," dodal. Podle Svobody však ani při ranní špičce nenastala krizová situace. Zdravotníci podle něj nastoupili do práce v plném či téměř plném stavu, ambulance jsou spíš prázdné.

Lidé už dopředu podle policie přizpůsobili svoje plány a někteří raději z hlavního města preventivně odjeli. Podle svědectví zpravodajů ČTK byly kolem 8:00 hlavní automobilové tahy relativně průjezdné. Pražané, kteří zůstali, vyjeli do práce autem, vyšli pěšky nebo využili kolo. Značná část Pražanů však podle mluvčí pražské policie Evy Kropáčové opustila hlavní město ve středu večer. "Zaznamenali jsme zvýšený provoz, stejně jako před víkendem," řekla ČTK. Noc i dnešní ráno byly podle ní klidné.

Víceméně vylidněné bylo před 5:00 okolí stanic metra Kačerov, Černý Most a Vyšehrad. První metro mělo z Černého Mostu a Kačerova vyjet kolem 04:30. Stanice však zůstaly zavřené. Do Prahy přijížděly příměstské autobusy, ale třeba linky z Kladna a Příbrami byly poloprázdné.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university