Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vykloubení trhu

Vykloubení trhu

21.06.2011 10:36

Svět ekonomických analýz je i tak trochu kulturní fenomén. Každodenní výroba přehledů a předpovědí ze všech možných trhů, které jsou s železnou pravidelností rozesílány internetovou poštou do schránek obchodníků, klade nároky na jazyk a kompaktnost vyjadřování. Jak to tak bývá, čas od času se ujme slovní spojení, které je vpravdě sémantickým pokladem. Jedním z takových pokladů je termín „market dislocation“, který jsem poprvé zaregistroval v roce 2007, na počátku úvěrové krize. Trochu jsem pátral, zdali neexistuje přesná definice tohoto pojmu, který by se do češtiny dal přeložit jako „vykloubení trhu“, ale nic, co by mě nadchlo, jsem nenalezl. Za nejlepší pokus o definici by se dalo považovat tvrzení, že „…se jedná o stav, kdy zejména v důsledku nízké likvidity dochází k posunu cen do oblastí, které neodpovídají fundamentálnímu ocenění“. Tuto definici trochu devalvuje, že jsem ji nalezl v jakémsi článku z roku 2008 pojednávajícím o hypotečních cenných papírech, a tudíž je dnes jasné, že v tomto případě byla spíše vykloubena ona neuchopitelná substance, kterou nazýváme fundament a nikoliv ceny.

Proč to zmiňuji? Přestože vykloubení trhu není ekonomickým pojmem, je dle mého názoru nejlepším popisem stavu, ve kterém se dnes nacházejí finanční trhy. Fundament je slušně zakotven, avšak ceny ještě před několika týdny milovaných rizikových aktiv jsou sraženy k zemi obavami ze státních bankrotů jihoevropských zemí, ukončením Q2, nemovitostní bublinou v Číně a jinými hypotetickými hrozbami. Investoři mají blbou náladu, jelikož se trhy nechovají podle jejich předpokladů, což ještě posiluje negativní očekávání.

Vykloubení trhu je každopádně dočasná záležitost. Jednoho dne dojde k jejímu narovnání, vykloubená ruka se vrátí zpět do ramenního kloubu a bolest pomine. Jsou však dvě cesty, jak k tomuto návratu může dojít. Buďto se zvednou zpět stlačené ceny aktiv, nebo se změní fundament k horšímu. Která z těchto variant se naplní, je kardinální otázkou. Domnívám se, že nastane trochu z každého. Maličko se upraví ekonomická očekávání směrem dolů a ceny rizikových aktiv za čas opět začnou růst.

Někdo napsal, že člověk je zvíře, které si zvykne na všechno. Proč by si tedy neměl zvyknout i na trvale krachující řecký stát, který je nakonec vždy na poslední chvíli zachráněn? Život jde dál a na trhu je přece tolik lákavě levných akcií, komodit a měn…

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Tx to Pat from ex-pat
    05.07.2011 18:33

    Makléři a analysti něco napsat musí, že jo. Kartářka taky musí kecat, i když ví stejný prd. Grafy mají skoro stejnou prediktivní hodnotu jako kartičky. Ale dlouhodobě samozřejmě akcie vyhrají, šance krátkodobých spekulantů jsou lepší v casinu. Loučím se se všemi z Patrie - a ač často kritický - servis byl úžo, ani jedna chybička a ani jedna stížnost. Což nelze říci o mnoha zvučnějších firmách, you all know who I mean.
    Dan
  •  
    21.06.2011 14:39

    Já pouze nechápu, jak to hodlají doplatit, když se budou dále produktově propadat a úrok tedy relativně (zatím i absolutně!) poroste. 30% ročně na 5 let nebo kolik, to nemají ani Romové, takový dluhopis...
    DaVE
  •  
    21.06.2011 11:09

    Spíše by měl někdo napsat článek s názvem "Vykloubení průmyslové výroby v Čechách a blízké Evropě".Stále si tu někdo namáhá hlavu se záchrannými balíčky pro ten či onen stát,a jaksi se pozapomíná dodat,že vznik dluhových problémů Evropy je také ve špatné ochraně průmyslových výrobců v rámci regionu,z něhož se po letech stal pouze spotřební koš,který si nedokáže už sám vyprodukovat dostatek finančních prostředků.
    pozorovatel
  • Řecké strašidlo.
    21.06.2011 11:03

    Také se mi zdá, že si trhy nakonec na "Řecké strašidlo" zvyknou. Je zajímavé, že se nikdo z ekonomickofinančnických kapacit, nepokusil ani o přibližnou kvantifikaci dopadu na evropskou a potažmo světovou ekonomiku. Byla by to opravdu taková hrůza ?. Spíše se zdá že si ho pěstujeme, protože se nám hodí. Tak jako se nám hodí Mikuláš s čertem. Ale často používáných strašidel se přestnou bát i malé děti. Proto je také Mikuláš jen jednou ročně.
    /eye/
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m