Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
HSBC: Růst na rozvíjejících se trzích nejslabší od roku 2009

HSBC: Růst na rozvíjejících se trzích nejslabší od roku 2009

07.07.2011 16:43
Autor: ČTK

Růst ekonomiky na rozvíjejících se trzích se ve druhém čtvrtletí 2011 zpomalil na nejslabší úroveň za dva roky. Důvodem byla zejména křehkost globální ekonomiky, důsledky japonského tsunami a přetrvávající dopady nedávné inflace. Vyplývá to ze zprávy o Indexu rozvíjejících se trhů (EMI) banky HSBC. Index HSBC EMI poklesl z 55 bodů v prvním čtvrtletí na 54,2 bodu a pohybuje se tedy lehce pod dlouhodobým průměrem průzkumu 54,8 bodu.

Centrální banky na všech rozvíjejících se trzích pokračovaly v měnovém utahování a podařilo se jim tak zkrotit inflační tlaky, jejichž hrozbu identifikovaly předchozí zprávy HSBC. V druhém čtvrtletí signalizuje EMI nejvýraznější oslabení nárůstu cen vstupů za půldruhého roku.

Za oslabení celkového růstu aktivity může slabší nárůst výroby, kde tempo expanze polevilo na nejslabší úroveň za tři čtvrtletí. Poskytovatelé služeb zaznamenali lehce rychlejší nárůst podnikatelské aktivity, ačkoli i ten byl druhý nejpomalejší od druhého čtvrtletí roku 2009.

"Aktuální EMI od HSBC potvrzuje, že po silném oživení bezprostředně po globální finanční krizi tempo aktivity na rozvíjejících se trzích polevilo. V mnoho zemích rozvíjejícího se světa došlo k viditelnému oslabení růstu exportních zakázek, což je v souladu s vývojem v zemích rozvinutého světa. Růst světového obchodu tak podle všeho vyvrcholil v prvním čtvrtletí tohoto roku," uvedl hlavní ekonom HSBC Stephen King.

Růst výroby oslabil ve většině výrobních sektorů sledovaných průzkumem, výjimku tvoří pouze Jihoafrická republika a Singapur. V Číně růst zpomalil na nejnižší úroveň za devět čtvrtletí, na Tchaj-wanu a v Jižní Koreji pak na nejnižší úroveň za dvě čtvrtletí. I Indie zaznamenala pomalejší nárůst objemu výroby, přesto si však zachovala nezanedbatelné tempo růstu, zdaleka nejvyšší na všech rozvíjejících se trzích sledovaných v průzkumu.

V Evropě došlo k obzvláště markantnímu zpomalení v Turecku a České republice, v Rusku se růst aktivity dostal na nejnižší úroveň za pět čtvrtletí. Za slabším nárůstem objemu výroby stojí zčásti oslabení růstu nových zakázek, na němž se zase podepsal pokles růstu objemu nových exportních zakázek. Co se největších rozvíjejících se trhů týče, v Brazílii, Číně i Rusku objem nových exportních zakázek poklesl. Indie v tomto ohledu zaznamenala nejpomalejší nárůst za půldruhého roku a růst viditelně oslabil i na Tchaj-wanu a v Jižní Koreji. V Turecku a Polsku došlo jen k zanedbatelnému nárůstu exportu.

Přes největší oslabení za posledních šest čtvrtletí Indie opět vykázala nejrychlejší tempo růstu ze všech sektorů služeb na rozvíjejících se trzích sledovaných EMI, v těsném závěsu za ní pak bylo Rusko. Tempo růstu zůstalo víceméně stabilní v Brazílii a Mexiku, zato v Číně se růst produkce odrazil od rekordního minima v prvním čtvrtletí.
 
Podnikatelský optimismus mezi poskytovateli služeb na rozvíjejících se trzích prudce poklesl na čtvrtou nejnižší příčku v historii průzkumu, zejména důvěra v Číně se propadla na rekordně nízkou úroveň a v Indii poklesla pod hodnoty z prvního čtvrtletí. Naopak v Brazílii dosáhl optimismus v jednoletém podnikatelském výhledu maxima za šest čtvrtletí a mezi ruskými firmami v sektoru služeb dosáhl nejvyšší hodnoty za šest a půl roku.

Index EMI od HSBC se počítá pomocí dlouhodobých údajů PMI od společnosti Markit, která se specializuje na globální finanční informační služby. Globální bankovní a finanční skupina HSBC byla založena v roce 1865 jako společnost Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university