Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bělorusko privatizuje majetek za miliardy dolarů: Rusko a Čína se perou o nejlepší kousky

Bělorusko privatizuje majetek za miliardy dolarů: Rusko a Čína se perou o nejlepší kousky

15.07.2011 17:46
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Zatímco často diskutovaná privatizace řeckého státního majetku za desítky miliard ještě nevynesla ani euro, v Bělorusku, které od jara těžce svírá měnová krize, se věci hýbají o poznání rychleji. Vláda prezidenta Lukašenka v květnu přistoupila k hluboké devalvaci rublu, což vedlo k prudkému růstu cen importu a obřímu schodku platební bilance (16 % HDP). Následovaly prázdné regály v obchodech, víc jak 35% inflace a hrozba hospodářského kolapsu.

Na rozdíl od Řecka ale Bělorusku nepomohl ani Mezinárodní měnový fond (země nepřistoupila na jím navrhované reformy) ani Evropská unie (kvůli zfalšovaným prezidentským volbám v prosinci minulého roku), a tak musel Lukašenko s prosíkem do Moskvy. Ta sice již z fondu pro bývalé republiky Sovětského svazu uvolnila 800 mil. USD, ale zbylých 2,2 mld. USD slíbeného záchranného balíčku podmiňuje také trochou reforem (hlavně sjednocením směnného kurzu), a hlavně privatizací státního majetku. Samozřejmě do ruských rukou. Okamžitě.

Na začátku července první místopředseda běloruské vlády Uladzimir Semaška prohlásil, že Minsk hodlá do konce roku eliminovat neoficiální tržní kurzy běloruského rublu a nastolit jednotný kurz zhruba na úrovni nynějšího oficiálního kurzu. Mluvil i připravenosti privatizovat státní podniky, včetně korunního šperku domácího průmyslu, producenta hnojiv Belaruskali, jednoho z největších světových výrobců hnojiv. Už tento týden pak Semaška v Moskvě jednal o prodeji podílů v sedmi firmách ruským investorům.

Na seznamu se tradičně ocitl provozovatel plynovodů Beltransgaz, kterého byl rád za 2,5 mld. USD úplně ovládl Gazprom (nyní vlastní polovinu). Lukašenko tak pravděpodobně úplně ztratí kontrolu nad klíčovým potrubím dopravujícím plyn do Polska a Německa, jehož uzavřením v minulosti několikrát Rusy vydíral. Dále jsou na prodej automobilový závod v Minsku, o nějž se uchází ruský KamAZ, a hlavně již zmiňovaný kombinát Belaruskali, jehož cenu Lukašenko vyčíslil na 30 mld. USD a u kterého stojí za to se zastavit trochu déle.

Semaško v Moskvě zmínil, že rozhovory o prodeji Belaruskali, jehož skutečnou cenu analytici odhadují na 20-25 mld. USD, by mohly „postupovat s trochu větší dynamikou“. Narážel tím asi na přehnané cenové požadavky Minsku, který si je moc dobře vědom toho, co prodává. O toto aktivum mají totiž zájem i další hráči. Firmu vlastnící obří ložiska potaše, ze kterého se hnojivo vyrábí, by velmi rád získal ruský konkurent Uralkali kontrolovaný miliardářem Sulejmanen Kerimovem. Spojením podniků by vznikl gigant ovládající téměř 45 % světového trhu s potašem, a tedy i s významným vlivem na ceny hnojiv.

Vidina takové monopolní síly v ruských rukou nenechává klidnou rychle rostoucí a po potravinách bažící Čínu. Ta už v minulosti prokázala, že koncentraci tržního podílu v rukou několika nadnárodních hráčů mimo její kontrolu považuje za ohrožení svých výsostných národních zájmů. V roce 2008 se tajně, prostřednictvím státního hliníkářského koncernu Chinalco, pokusila zabránit spojení BHP Billiton a Rio Tinto, které by společně ovládly světový trh se železnou rudou. Čínské pozornosti pochopitelně neunikly ani námluvy mezi Uralkali a Belaruskali.

To je dobrá zpráva pro Lukašenka nacházejícího se stále více v ruském sevření. Kreml se ho pravděpodobně v blízké době zbavit nechce, jelikož by se pak Bělorusko mohlo zcela přiklonit k Západu. Výstřední diktátor, který je u moci od roku 1994, se také hodí jako strašák, proti němuž ruští představitelé vypadají o poznání demokratičtěji. Taktikou ruského tandemu Putin-Medveděv až dosud bylo držet Lukašenka lehce nad vodou, občas pořádně vykoupat, ale zavčas vytáhnout, aby se neutopil. Čínská karta pro něj může být vítanou úlevou.

Jednání o vstupu minoritního akcionáře (spekuluje se hlavně o Sinofert Holdings a China Blue Chemical) začala už loni v červnu a podle Semaška jsou čínští investoři za menšinový podíl ochotní dát až 7 mld. USD. Letos v květnu běloruská státní agentura informovala, že rozhovory pokračují. V případě jejich úspěchu by to znamenalo konec kartelového postupu při prodeji potaše, který dosud Belaruskali a Uralkali praktikovaly. Cena důležité suroviny od roku 2001 vzrostla na ze 115 USD za tunu na dnešních 470 USD. V dubnu roku 2008, za paniky na potravinových trzích, se krátce vyšplhala na 635 USD.

Nový kohout na dvorku

Souboj o hnojivo odráží rostoucí čínské sebevědomí a ambici být důležitým hráčem i v regionech, které dosud Moskva považovala za „zónu privilegovaných zájmů“, jak se o bývalých státech Sovětského svazu krátce po rusko-gruzínské válce v srpnu 2008 vyjádřil ruský prezident Medveděv.

Čínský prezident Chu Ťin-tchao na posledním zahraničním turné strávil celé tři dny na státní návštěvě Ukrajiny. V Kyjevě se svým protějškem Viktorem Janukovyčem podepsal smlouvu o strategickém partnerství (dosud toto privilegium v prostoru SNS měly jen Rusko a Kazachstán) a o společných projektech v hodnotě 3,5 mld. USD. Krom bohulibých podniků typu ozdravných pobytů v Číně pro děti z okolí Černobylu, výhodných úvěrů a bezplatné pomoci v hodnotě 80 mil jüanů (12,3 mil USD) se jednalo i o zakázkách pro ukrajinské zbrojovky, o jejichž produkci projevili Číňané největší zájem. Zejména o komponenty a systémy, které se jim v poslední době zdráhá prodat Rusko, jelikož už takto kvůli šikovnosti čínských inženýrů přišlo o duševní vlastnictví nejedné vojenské technologie, hlavně u stíhaček.

V roce 1998 od Kyjeva Číňané koupili vyřazenou letadlovou loď Varjag, kterou nyní modernizují a potřebují dovybavit, hlavně exportní verzí turbínových motorů UGT 25000, které v ukrajinské licenci vyrábí závod v Charbinu. Peking by nyní rád získal kompletní technologii, aby si vlastní letadlové lodě mohl již osazovat motory podle potřeby. Dále Kyjev dodá vznášedla (opět s technologií), protitankové rakety, rakety vzduch-vzduch a dieselové motory do tanků.

Čínský zájem se neomezuje jen na Ukrajinu a Bělorusko, které už dostalo úvěr 1,1 mld. USD na vybudování celulózky, opravu dálnic a elektrifikaci železnice. Krizí těžce zasažené Moldavsko si od Pekingu před dvěma lety zajistilo velký úvěr 1 mld. USD (10 % HDP země). Pro srovnání, Moskva slíbila „jen“ 500 mil. USD; z programu Východního partnerství Evropské unie mohla země mezi lety 2007 a 2010 čerpat 200 mil. EUR. Čína se zajímá o moldavský zemědělský sektor, víno a textilní průmysl, který zůstává na evropské úrovni velmi konkurenceschopný. Nízké mzdy už do země přilákaly řadu evropských producentů - někteří sem přišli z vedlejšího Rumunska, kde příliš rychle rostou mzdy. Obzvlášť lákavá je pro Číňany představa vývozu jejich zboží do EU přes Moldavsko, což by mohlo výrazně snížit náklady na přepravu.

A jak vidí svoji rostoucí ekonomickou přítomnost ve východní Evropě sami Číňané? „Není to nějaký chvilkový záměr,“ sdělil vysoce postavený zdroj v čínské delegaci deníku Kommersant během kyjevské návštěvy. „Region má velký růstový potenciál a potřebuje velké investice, takže budeme ochotně spolupracovat se všemi státy. Myslíme to vážně a dlouhodobě.“

(Zdroje: Kommersant, Reuters, Bloomberg, RIA Novosti)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.