Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prezidentské volby 2012 v USA: Ke

Prezidentské volby 2012 v USA: Ke "smečce republikánů" se připojil Texasan Perry, nástupce Bushe?

12.08.2011 10:50
Autor: mediafax

Texaský guvernér Rick Perry zamíchá kartami v amerických prezidentských volbách. Bude se ucházet o nominaci za Republikánskou stranu, píše v pátek deník Washington Post.

Perry, který patří mezi republikány za "těžkou váhu", oznámí kandidaturu v sobotu. Pokusí se jít ve stopách George Bushe mladšího, který do Bílého domu vykročil právě z guvernérského křesla v Austinu.

"Své další politické plány oznámí v sobotu velmi jasně. Bude to důležité prohlášení," cituje Washington Post Perryho mluvčího.

"Den po dni jsem více přesvědčen, že jsem povolán k prezidentství," řekl Perry už v červenci deníku The Des Moines Register.

Tyto výroky berou analytici jako potvrzení vstupu do prezidentské kampaně. V sobotu Perry jejich předpoklad potvrdí.

Jednašedesátiletý Perry se zařadí po bok Mitta Romneye, Michele Bachmanové Tima Pawlentyho a Jona Huntsmana jako jeden z nejvážnějších republikánských kandidátů na prezidentství. Průzkumy ho řadí druhé až třetí místo, za Romneye, někdy i za Bachmannovou. Jeho podpora však stoupá.

Republikánský vyzyvatel, který se postaví obhájci Bílého domu, demokratu Baracku Obamovi, vzejde ze série primárek, jež budou zahájeny v únoru příštího roku.

Obama oznámil obhajobu prezidentství v dubnu.

Prezidentské volby se v Americe uskuteční druhé listopadové úterý roku 2012.

Perry se na kampaň připravuje, shání spojence. V minulých týdnech se scházel s vlivnými představiteli Republikánské strany a se sponzory.

Perry převzal guvernérství Texasu před jedenácti lety od Bushe, který odcházel do Bílého domu. Byl zvolen třikrát v řadě, je nyní nejdéle sloužícím guvernérem v Americe. Ve většině amerických států však na rozdíl od Texasu platí zásada, že guvernérem může stejný člověk zvolen jen dvakrát za sebou.

Rick Perry patří mezi konzervativce. Zdůrazňuje americké vůdcovství, prosazuje nízké daně, je zastáncem trestu smrti a hájí právo nosit zbraň Znalci americké politiky tvrdí, že je větším kovbojem než George Bush.


Výčet dalších republikánů, kteří sdělili, že se budou ucházet o nominaci strany na prezidenta, nebo u nichž se předpokládá, že to udělají:

MITT ROMNEY
Bývalý guvernér Massachusetts zatím vede žebříček republikánských kandidátů. V dubnu zaregistroval přípravný výbor, který mu umožní shromažďovat peníze na volební kampaň, počátkem července oznámil kandidaturu. Problémem, který mu může ztížit republikánskou nominaci, je, že v Massachusetts zavedl podobnou reformu zdravotnictví jako demokrat Obama na federální úrovni. Republikánští konzervativci ji nazvali "Obamneycare". Romneye patrně nebudou volit ani někteří obyvatelé jihu, kterým bude překážet, že se hlásí k mormonům. Jejich církev je na jihu pokládána za sektu. Romney o nominaci usiloval už v roce 2008. Prohrál primárky republikánů s Johnem McCainem.

MICHELLE BACHMANNOVÁ.
Čtyřiapadesátiletá kongresmanka z Minnesoty je zatím jediná žena která předložila dokumenty potřebné ke kandidatuře. Patří mezi nejhlasitější kritiky Baracka Obamy. Prezidenta označuje za socialistu, který ohrožuje svobody Američanů. Bachmannová se hlásí k Tea Party. Toto konzervativní hnutí chce zvrátit Obamovu reformu zdravotnictví, snížit daně a přitom vyrovnat vládní rozpočet a také oslabit roli federální vlády

SARAH PALINOVÁ
Tato republikánka, vůdkyně vlivného konzervativního sdružení Tea Party a bývalá guvernérka Aljašky, byla ještě před rokem pokládána za favoritku příštích republikánských primárek. John McCain, soupeř Baracka Obamy ve volbách v roce 2008, si ji zvolil za kandidátku na viceprezidentku. Avšak nyní umírnění republikáni chtějí tuto političku dostat mimo hru, pokládají ji za příliš prostořekou a radikální. Palinová na svých webových stránkách zveřejnila mapu Spojených států, na které označila politické odpůrce kříži zaměřovače pušky. V zaměřovači byla i později postřelená kongresmanka Gabrielle Giffordsová. Palinová prosazuje rozšíření těžby ropy a zemního plynu v chráněných územích. Je proti ochraně ledních medvědů. Kandidaturu ještě neoznámila, ale dá se to očekávat. Teď je na přednáškovém turné po amerických státech.

NEWT GINGRICH
Někdejší předseda Sněmovny reprezentantů oznámil vstup do kampaně o nominaci republikánů 12. května. Je zastánce nízkých daní a vyrovnaného rozpočtu. Napsal program "Kontrakt s Amerikou", se kterým republikáni v roce 1994 vyhráli doplňovací volby. Má podporu bohatých sponzorů z podnikatelských kruhů. Puritánští konzervativci však připomínají, že je dvakrát rozvedený, a to může poškodit jeho vyhlídky ve volbách, protože Američané posuzují kandidáty také podle toho, jak ctí "family values" (rodinné hodnoty). Teď je sedmašedesátiletý Gingrich ženatý potřetí - s pětačtyřicetiletou Callistou Bisekovou. S touto ženou měl románek, který vedl k rozpadu jeho druhého manželství. V televizním rozhovoru řekl, že prosil boha, aby mu nevěru odpustil.

RON PAUL
Pětasedmdesátiletý poslanec Sněmovny reprezentantů z Texasu se do kampaně přihlásil den po Gingrichovi. O nominaci se bude ucházet už potřetí. Poprvé vstoupil do republikánských primárek v roce 1988. Je zastáncem malé vlády, nízkých daní a dekriminalizace prostituce i lehkých drog. Patří k liberálnímu křídlu Republikánské strany, které stojí proti konzervativcům. V Kongresu se zaměřuje na finanční politiku. Jako jeden z mála republikánů podporuje škrty v rozpočtu na obranu.

TIM PAWLENTY
Bývalý guvernér Minnesoty byl první republikán, který založil přípravný výbor. Bylo to 21. března (dva týdny před Obamou). Až dva měsíce poté, však potvrdil kandidaturu. Ve funkci guvernéra podle voličů obstál - dokázal smazat schodek minnesotského rozpočtu ve výši 4,3 miliardy dolarů (78 miliard korun) bez toho, aby zvýšil daně. Je pokládán za tvrdého konzervativce, je proti potratům a výzkumu kmenových buněk. Má polský a německý původ, přezdívají mu T-Paw.

JON HUNTSMAN
Diplomat, který působil jako velvyslanec v Číně. Koncem dubna odstoupil, oznámil, že chce usilovat o kandidaturu v prezidentských volbách a vyrazil na turné po amerických státech. V červnu se pak zaregistroval jako kandidát. Stejně jako Romney se hlásí k mormonům. Někteří republikáni ho pokládají za černého koně primárek. Mohl by v nich uspět, protože se dosud nenamočil v žádném skandálu.

JOHN THUNE
Senátor z Jižní Dakoty, o kterém se mluví jako o černém koni republikánských primárek. Patří k nejhlasitějším kritikům Obamovy hospodářské a rozpočtové politiky. Vynikající řečník. Dokáže strhnout.

MITCH DANIELS
Guvernér Indiany, pokládaný za schopného manažera, ekonoma a politika, který umí naslouchat voličům. Republikáni ho však vesměs pokládají za příliš "šedivého" a málo energického.

CHRIS CHRISTIE
Guvernér New Jersey. Věhlas však získal především jako prokurátor, dostal za mříže řádku korupčníků. Je jednoznačně proti umělým potratům a manželství homosexuálů.

...A TI DALŠÍ
V závětří na příležitost čekají senátor SCOTT BROWN z Massachusetts, jihokarolínský senátor Jim DeMint, bývalý senátor RICK SANTORUM z Pensylvánie, poslanci Sněmovny reprezentantů MIKE PENCE z Indiany a PAUL RYAN z Wisconsinu. Kandidaturu patrně brzy oznámí HERMAN CAIN, finančník a byznaysmen, který dosud nezastával žádnou volenou funkci.


Váš názor
  •  
    12.08.2011 11:24

    tak proto ta krize už ted né až za 7 let jako obvykle protože potřebujem někoho vyhodit ze sedla že to nezvladl Že na to doplati zbytek světa to je jedno my jsme u vesla a děj se vůle
    Deny:-)
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university