Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důchodová reforma včetně doplňkového spoření míří do posledního čtení, projde zřejmě bez větších změn

Důchodová reforma včetně doplňkového spoření míří do posledního čtení, projde zřejmě bez větších změn

31.08.2011 8:39
Autor: mediafax

Ve druhém čtení poslanci v úterý projednali novelu o důchodovém spoření, která umožní vyvádět část peněz ze státního průběžného systému do soukromých fondů. Opozice s předlohou nesouhlasí a obává se, že změna bude výhodná pouze pro bohaté.

"Spoření bude přizpůsobeno moderním trendům," slibuje si ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Zákon zvýší podle něj rating České republiky. "Je to promyšlená a většinou parlamentu podporovaná důchodová reforma," dodal.

"Tento zákon poprvé umožní na bázi dobrovolnosti diverzifikovat rizika budoucího penzijního zapečení mezi státní pilíř a pilíř, na kterém má podíl soukromý sektor," zmínil již dříve Kalousek. Připomněl přitom, že rozhodnutí je dobrovolné, ale nevratné.

Vstup do druhého, soukromého důchodového pilíře bude na začátku možný pro všechny lidi starší 18 let, kteří ještě nepobírají důchod. Po tomto datu bude systém otevřený už jen pro občany do 35 let.

Pojištěnci budou moci přesměrovat do druhého pilíře tři procentní body ze svých současných odvodů na sociální pojištění. Podmínkou je, aby si další dva procentní body přidali z vlastních peněz. V praxi se tak zaměstnancům zvýší odvody na sociální pojištění na minimálně 8,5 procenta, přičemž do stávajícího průběžného systému půjde méně než polovina z této částky. Zbytek skončí v soukromých fondech.

Zákon o důchodovém spoření počítá s tím, že si budou moci vybrat u penzijních společností se čtyřmi typy investičních strategií, které se budou lišit mírou rizikovosti a souvisejícími poplatky.

Předkladatelé však chtějí, aby byl povinně registrován fond státních dluhopisů. "V něm se bude moci investor rozhodnout, že bude investovat jen do státních dluhopisů nebo do dluhopisů zemí, které mají stejný nebo vyšší rating než Česká republika," řekl. Poplatky se budou pohybovat od 0,3 do 0,6 procenta.

Druhý pilíř důchodového systému by měl začít fungovat od 1. ledna 2013, jednotlivé penzijní fondy by se měly začít licencovat ještě před tímto datem. Předseda ČSSD Sobotka ještě před schválením normy uvedl, že jeho strana je v případě volebního vítězství připravená nový systém upravit nebo zcela zrušit. Poslanec Petr Braný (KSČM) však varoval, že zákon je těžko vratný.

Součástí důchodové reformy je také zákon o doplňkovém penzijním spoření, který upravuje podmínky dosavadního penzijního spoření se státním příspěvkem. Poslanci v úterý posunuli do závěrečného čtení návrh zákona, podle nějž se státní podpory dočkají již pouze lidé, kteří si budou spořit aspoň 300 korun měsíčně, ke své úložce dostanou navíc od 90 do 230 korun.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se během diskuse omluvil členům sociálního výboru, že je včas neinformoval o všech změnách v předkládaných zákonech. "My jsme na ministerstvu občas tak ohromeni autoritou rozpočtového výboru, že pozapomínáme na výbory ostatní. Omlouvám se ale za toto pochybení, už se to nestane," prohlásil Kalousek.

Podle návrhu dostane každý z účastníků systému k naspořeným 300 korunám devadesát korun od státu. Nad třísetkorunovou hranici bude státní bonus ve výši 20 procent. Pro pětisetkorunové úložky tak bude nový model méně výhodný, státní příspěvek u nich bude jen 130 místo současných 150 korun. Maximální příspěvek, ve výši 230 korun, bude od hranice tisíce korun.

Nečas už dříve zmínil, jak většina lidí doplňkové penzijní spoření využívá: "72procent všech výplat je ve formě jednorázového vyrovnání a dalších 24 procent ve formě odbytného. Jen jedno jediné procento je ve formě renty. Nejde o nástroj zajištění na stáří, ale jen o výhodné spoření." Podobné to může být i po úpravách systému. Jak premiér připomněl, celou částku bude možné bez sankce vybrat po dosažení 60 let věku účastníka. A pod podmínkou sankce v podobě vrácení státního příspěvku to bude možné i kdykoliv předtím.

Příspěvky na penzi bude moci svým zaměstnancům zajišťovat i zaměstnavatel, v takovém případě stát nepřispěje ani korunu.

Trojici zákonů doplňuje technická novela upravující související zákony. Sněmovna zkrátila lhůtu mezi druhým a třetím čtení na 48 hodin.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m