Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Volba nového šéfa ČT Dvořáka: Zpravodajství povede Šámal, programy Fridrich, finance pravá ruka z TV Nova Cimirot

Volba nového šéfa ČT Dvořáka: Zpravodajství povede Šámal, programy Fridrich, finance pravá ruka z TV Nova Cimirot

05.10.2011 14:35, aktualizováno: 5.10. 15:09
Autor: ČTK

Aktualizováno

Generální ředitel České televize (ČT) Petr Dvořák jmenoval nové vedení veřejnoprávní televize. Novým ředitelem programových okruhů se stane dosavadní výkonný ředitel nových médií Milan Fridrich, finančním ředitelem bude bývalý výkonný ředitel TV Nova Milan Cimirot a výkonným ředitelem ČT24 se stane někdejší ředitel dnes již neexistující zpravodajské televize Z1 Zdeněk Šámal. Funkcí by se měli ujmout v pondělí. Pozici obchodního ředitele Dvořák zatím neobsadil. Dvořák to dnes uvedl před Radou ČT.

Dvořák uvedl, že nové manažery vybíral na základě profesní znalosti, osobní zkušenosti i osobního souznění. "Vzhledem k tomu, že ty lidi dlouhodobě znám, myslím si, že budeme naladěni na stejnou vlnu," řekl ČTK. Funkci obchodního ředitele neobsadil, protože pro ni zatím nemá vhodnou osobu. Najít vhodného kandidáta ale chce do konce roku, stejně jako v případě dalších manažerských pozic ve vedení ČT.

Nově jmenovaní nahradí manažery, kteří se rozhodli odejít z televize ke konci září. Tehdy televizi opustil obchodní ředitel Robert Kvapil, šéf programových okruhů Radek Žádník, šéf zpravodajského kanálu ČT24 Roman Bradáč a finanční ředitelka ČT Lujza Oravcová. Až do nástupu nových manažerů do funkce provizorně řídí programové okruhy ředitel ČT1 Radan Dolejš, ČT24 šéfredaktor zpravodajství Karel Novák, útvar obchodu a marketingu vede Luboš Kříž a finanční útvar Svatava Haffnerová.

Fridricha ve funkci ředitele nových médií nahradí jeho dosavadní zástupkyně Pavlína Kvapilová.

Jmenování nového managementu patří mezi první viditelné kroky Petra Dvořáka ve funkci. Do ní nastoupil počátkem října. Rada České televize ho zvolila v září poté, co bývalý ředitel Jiří Janeček koncem srpna rezignoval ze zdravotních důvodů. Dvořák dnes před Radou ČT také oznámil, že ke konci září rezignoval z funkcí ve všech obchodních společnostech, ve kterých předtím působil.

Vizitky nově zvolené části managementu ČT:

Zdeněk Šámal (45) - výkonný ředitel ČT24:
- Narodil se 6. července 1966 v Praze, v roce 1990 absolvoval televizní žurnalistiku na Fakultě sociálních věd (dříve žurnalistiky) Univerzity Karlovy. Do tehdejší Československé televize přišel poprvé v polovině 80. let, začínal jako asistent kamery.
- Po vysoké škole pracoval v televizi od roku 1991 jako redaktor a editor (mj. moderoval pořady Minuty dne, Objektiv nebo Události, komentáře), v letech 1994 až 1998 působil jako stálý zpravodaj ČT v Rusku a od května 1988 byl šéfredaktorem zpravodajství ČT.
- Z televize odešel v červnu 2000 poté, co odmítl odvysílat reakci vedení na novinový článek o údajném politickém tlaku na ČT. Důvodem jeho kroku přitom nebyl obsah, ale forma. Tehdejší generální ředitel Dušan Chmelíček poté Šámala odvolal pro hrubé porušení pracovní kázně. Následoval soudní spor o platnost výpovědi, který skončil poté, co se Šámal v srpnu 2003 do televize vrátil jako ředitel zpravodajství.
- V mezidobí Šámal působil od srpna 2000 do dubna 2001 jako šéfreportér časopisu Týden, odkud přešel do slovenské zpravodajské televize TA3, kde byl do února 2003 šéfredaktorem zpravodajství. Před návratem do veřejnoprávní televize byl od února do července 2003 zástupcem šéfredaktora časopisu Instinkt.
- Jeho druhá etapa v České televizi, během níž se podílel na zrodu zpravodajské stanice ČT24, skončila v prosinci 2007, z postu ředitele zpravodajství veřejnoprávní televize zamířil do televize Nova, kde rok a půl působil jako šéf internetového zpravodajství. Od července 2009 až do jejího náhlého konce letos v lednu vedl jako generální ředitel zpravodajskou televizi Z1. Naposledy působil od června jako programový ředitel pražské televize Metropol.
- Šámal je podruhé ženatý, má dva syny. Vedle řady televizních reportáží je podepsán i pod knihami Ruské mafie nebo Objektiv z Ruska, v roce 2003 byl editorem knihy Válka o Irák očima českých reportérů.


Milan Fridrich (41) - ředitel programových okruhů ČT:
- Narodil se 5. srpna 1970, v letech 1988 až 1990 studoval filozofii na Leningradské státní univerzitě, poté vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Nyní studuje na International Prague Business Institute obor Management a organizace řízení v programu MBA.
- V letech 1995 až 1997 byl zahraničním reportérem Českého rozhlasu 1, v letech 1997 až 1998 vedoucím zahraniční redakce Českého rozhlasu 1 a od roku 1998 do roku 2003 byl stálým zpravodajem Českého rozhlasu v Bruselu. Poté pracoval tři roky jako stálý zpravodaj Hospodářských novin v Bruselu a v červenci 2005 se stal šéfeditorem ČT24. Postupně pracoval jako pověřený a později i řádný ředitel zpravodajství, aktuální publicistiky a sportu a od srpna 2010 vede Nová média ČT.
- Věnuje se také publikační a pedagogické činnosti. Je mimo jiné autorem knih fejetonů Mazlení s vepři (2006) a Valčík s babiznou (2007). Před lety se rozvedl s Norou Fridrichovou (dříve Novákovou) z České televize, se kterou se seznámil v Bruselu. Se současnou přítelkyní čeká dítě.


Milan Cimirot (39) - finanční ředitel ČT:
- Narodil se 29. září 1972, vystudoval BA program na Anglo-American College v Praze (dnes Anglo-American University).
- Jeho profesní kariéra je úzce spjata s TV Nova a její mateřskou společností CME, pro které v různých pozicích pracoval od počátku jejího vstupu na trh v roce 1994. V televizi začínal ve finančním oddělení, od roku 1996 do roku 1999 pracoval v CME jako finanční analytik, a poté vedoucí rozpočtu a plánování.
- V letech 2000 až 2003 byl jednatelem společnosti ČNTS, a poté působil ve funkci regionálního finančního manažera pro CME. Do roku 2010 pracoval na pozici finančního a provozního ředitele a jednatele TV Nova (CET21 s.r.o.). Ve funkci byl zodpovědný za finance, správu, IT a dispečink kapacit v TV Nova.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university