Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT: Česká korupční špína maří investice, varují podnikatelé

FT: Česká korupční špína maří investice, varují podnikatelé

22.11.2011 11:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Neschopnost České republiky vykořenit korupci ohrožuje investice v době, kdy ekonomika zpomaluje, uvádí list Financial Times, citujíce Zdeňka Bakalu či Andreje Babiše.
 
Exministr průmyslu Martin Kocourek se tento měsíc stal třetím politikem, který musel opustit vládní post. Přiznal, že před ženou během rozvodového řízení "odklonil" na 800.000 dolarů. Tato čísla premiérovi Petru Nečasovi pramálo pomáhají v jeho kampani za skoncování s korupcí, poznamenává FT. „Náklady jsou obrovské a odrazují investice," prohlásil Bakala, který je spoluzakladatelem mezinárodní investiční skupiny BXR Group. "Naše působení v Česku omezujeme. A jedním z důvodů, proč tak činíme, je to, že se stává takřka nemožné zde obchodovat," cituje FT slova Zdeňka Bakaly.

Taková situace je špatnou zprávou v časech, kdy Evropská komise odhaduje, že ekonomický růst v zemi s malým a otevřeným trhem příští rok kvůli těžkostem v západní Evropě zpomalí na 0,7 procenta.

Nečas, který přirovnal korupci k "rakovině" bující v srdci české demokracie, se pokusil problém vyřešit vyhozením nakažených ministrů a ustavením pracovní skupiny, která by proti zlořádu bojovala. Prozatím se ale zdá, že jeho snažení mělo jen malý účinek. Neustálý vír obvinění ubírá popularitu tříčlenné vládní koalici, a to v době, kdy prosazuje hospodářské reformy s cílem snížit v příštím roce rozpočtový deficit na 3,5 procenta HDP. Pomoci s tím má kombinace zvýšení daní a osekání příspěvků.

Průzkum společnosti SC&C, která se zabývá veřejným míněním, ukazuje, že téměř dvě třetiny Čechů považují současnou politickou garnituru za dokonce více zkorumpovanou, než byli komunisté vládnoucí před rokem 1989. "Veřejnost toho má naprosto plné zuby. Není týdne, aby se neobjevil nějaký nový korupční případ," řekl Jan Jireš, který je politickým analytikem na české soukromé vysoké škole Cevro Institute.

Bakala, který založil nadaci pro boj s korupcí, tvrdí, že má osobní zkušenost s tím, jak si úředníci žádali o všimné. "Ve všem počínaje žádostí o stavební povolení po vyjednávání o normách vás neustále hodnotí rozličné osoby očekávající peníze," prohlásil Bakala.

FT připmíná také slova Andreje Babiše, který v České televizi řekl, že si mu o úplatek výměnou za ovlivnění názoru prezidenta Václava Klause na zákon o biopalivech řekl poradce hlavy státu. Ten sice obvinění odmítl, ale záležitost prošetřuje policie. "Žijeme v nefunkčním státě," prohlásil Babiš.

Problém s korupcí v Česku se datuje k podnikatelské kultuře, která se ustavila počátkem 90. let. V té době sporná kuponová privatizace, která měla dát každému občanovi podíl ve státních společnostech, skončila rozkradením fondů. Dokonce i dnes snahy zakročit proti skulinám, které umožňují zájemcům o veřejné kontrakty nadále držet akciové podílníky v anonymitě, nebyly dovedeny do konce. Zatímco ministr zahraničí a šéf vládní strany TOP 09 Karel Schwarzenberg obvinil vlivnou státní energetickou společnost ČEZ z nelegálního financování politických stran, vyšetřuje policie ministra financí Miroslava Kalouska kvůli obviněním z korupce. Ten veškerá obvinění popírá.

"Česko není zkorumpovanější než ostatní země v regionu. Co je unikátní, to je skutečnost, že politická patronátní síť je v Česku velmi dobře zavedena," řekl David Ondračka, který stojí v čele české pobočky nevládní organizace Transparency International. Analytici se domnívají, že toleranci veřejnosti ke korupci může narušit zpomalení ekonomiky.

"Lidé v této zemi dlouho věděli, že politici jsou zkorumpovaní. Dokud ale stát prosperoval, nebyl to takový problém," uvedl Jiří Pehe, ředitel pražské soukromé vysoké školy New York University in Prague. "Nyní, když jsou lidé vyzýváni k utahování opasků, je jejich nové skandály pobuřují."

(Zdroj: Financial Times)


Váš názor
  • Rozhodně ne!
    22.11.2011 17:22

    Spíš smutné konstatování s asi příliš skrytou a tak i nepochopenou ironií. :(
    pulec
    • Re: Rozhodně ne!
      22.11.2011 17:40

      ja myslim, ze je to dukaz o nefunkcnosti konceptu prava a zakonu.
      Azb
      •  
        22.11.2011 20:02

        omyl, funkcni korupce je dukaz demokracie, ma to byt jen dalsi konkurencni model v kapitalismu, to co me v politice CR zarazi je korupce v demokracii bez konkurence :) coz je defakto vlastizrada a okradani naroda jak celku
        eple
        •  
          22.11.2011 20:49

          klidne tu myslenku vic konkretizuj, pro me je to napsane moc obecne. jake skupiny ocekavals, ze si budou konkurovat?
          Azb
  • No,
    22.11.2011 14:14

    řekl bych, že se dostáváme do druhé fáze 'kapitalismu'. Ti co si nakradli, nebudu jmenovat, neprůhlednými machinacemi na hraně zákona a poznamenanými korupcí se začínají bát, aby o to nepřišli a začíná jim jít o skutečně právní prostředí. Víc si již nakrást nemohou a tak se snaží udržet to co získali. Je to pochopitelné a pokud se jim to podaří, není proč tomu netleskat neb to prospěje všem. I když z morálního hlediska fuj, tak je to žádoucí činnost.
    pulec
    • Re: No,
      22.11.2011 14:37

      Proboha co je to za názor. Vždyď s ještě dá rozkrást budoucnost. ( Penzijní fondy, IZIP,církevní restituce,Ekologické škody.)
      Homo
    • Re: No,
      22.11.2011 14:33

      to ma byt jakasi nesmela pochvala a oceneni za zasluhy?
      Azb
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university