Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Oddlužovací návrat do minulosti

Oddlužovací návrat do minulosti

05.12.2011 18:12

Pokud bychom měli určit jeden základní proces, který definuje vývoj americké ekonomiky po poslední krizi, je to snižování dluhu soukromého sektoru. Na první pohled je mechanika jasná – domácnosti a firmy nyní musí směřovat větší část svých příjmů na splátky dluhu, nezbývá tedy tolik na spotřebu a pohybujeme se v novém – utlumeném, normálu. Nesmíme ale zapomínat, že snižování dluhů neznamená jen nižší disponibilní příjem dlužníků, ale zároveň vyšší disponibilní příjmy věřitelů.

Pokud roky půjčoval Pepa Frantovi a Franta držel celkové výdaje v ekonomice na dostatečné úrovni, ideální by bylo, kdyby si to poté prohodili. Tj. Franta začne spořit a Pepa více utrácet. Nový normál tak není v konečném důsledku způsoben tím, že by dlužící půlka splácela a méně spotřebovávala, ale tím, že věřitelská půlka (domácí, či s určitým doplněním zahraniční) nezačala více utrácet. V principu jde o stejný jev, který nyní vidíme v eurozóně – na jedné straně s Německem a spol., na straně druhé s většinou periferie.

Jak proces oddlužení v USA pokračuje, shrnuje následující obrázek. Zajímavý je již fakt, že zadlužení začal soukromý sektor snižovat až na samém konci recese. Do úvahy ale musíme vzít to, že zde je zadlužení vyjádřeno jako poměr dluhu k HDP – tedy poměr dluhu k proměnné, která začala v recesi klesat:

dluh


Do grafu jsem doplnil vodorovné linky, aby bylo jasné, kam jsme se dostali ve smyslu dluhového „návratu do minulosti“. Finanční sektor je cca zpět v roce 2003 a mohlo by se zdát, že to by mohlo stačit. Staré „dobré“ časy se ale tomuto sektoru asi už nevrátí a páka tak bude pravděpodobně muset dále klesat. Domácnosti, jejichž výdaje představují více než 70 % ekonomiky, jsou, co se týče dluhu, zpět v roce 2005, nefinanční firmy 2008. Je jich dluh se přitom stabilizuje na úrovních hluboko pod domácnostmi a finančními institucemi.

Zajímavé je, že sklon oddlužovací křivky zejména u domácností poměrně odpovídá sklonu křivky zadlužovací, jen s opačným znaménkem. Při odhadu toho, jak dlouho bude proces pokračovat, ale narážíme hlavně na to, že neznáme cílové hodnoty. Můžeme například spekulovat, že do roku 2001 se dluh domácností držel na podobných úrovních, jako u nefinančních firem. U obou to bylo něco pod současnou stabilizovanou úrovní nefinančních společností. Za mezník můžeme rok 2002 považovat i kvůli monetární politice. Domácnostem tak k této úrovni odvozené na ubrousku od svačiny chybí se současným tempem ještě tak tři roky. Obecně pak můžeme poměrně bezpečně říci, že pár let oddlužování USA ještě čeká – a musí to být pár let bez recesí, šoků a jen mírného nového normálu.

S výše uvedeným jsou úzce spojena tři témata – tzv. paradox úspor, možnost boje s dluhem dalším dluhem, a QE. Paradox úspor už byl v podstatě popsán v prvních dvou odstavcích. USA by měly zvýšit míru svých úspor. Když se ale všichni snaží své úspory zvýšit, celkově mohou uspořit méně, protože v ekonomice klesne poptávka, následně i příjmy a nakonec i skutečné úspory, přestože ty zamýšlené měly růst. Nabízí se tak možnost vyměnit po dobu oddlužování jednoho dlužníka – spotřebitele, za jiného. Pokud věřitelé zvýšit spotřebu nehodlají (zde hlavně Čína), měl by dlužník, který je schopen půjčovat si za rozumné sazby (ano, je to vláda), nahradit spotřebu a oddlužení urychlit, či dokonce umožnit. Přirozeně, že obé má mnohá kurvítka, která mohou celé zhatit. Na principu to ale nic nemění – paradox úspor není jen teoretickou hříčkou, je to efektivní brzda rychlejšímu oživení bez dopingu. A to QE jsem zde rozebíral mnohokrát.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • celkem srozumitelné
    06.12.2011 8:46

    Krize postihuje pouze dlužníky. Proč se tedy plaší všichni? Věřitelé a velká část nezadlužené populace přece nemusí brát svou budoucnost černě. Právě naopak. Sektory ekonomiky, kterým budou velet lidé se zvýšenými příjmy budou prosperovat. No, vadí to snad těm zadluženým? Ať si vadí, to je správně :-))
    Jesse
  • Budoucnost
    06.12.2011 6:53

    Oddlužení není jen návrat do minulosti, ale také jediná cesta do budoucnosti. Vždycky.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data