Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
GE - Tržby za 4Q propadly pod nejhorší z odhadů, zisk mírně lepší a objednávky se hrnou

GE - Tržby za 4Q propadly pod nejhorší z odhadů, zisk mírně lepší a objednávky se hrnou

20.01.2012 13:14, aktualizováno: 20.1. 15:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Americký koncern General Electric vykázal v posledním loňském čtvrtletí růst čistého zisku o necelé procento na 3,93 miliardy dolarů, což při přepočtu odpovídá 39 centům na akcii, a je tak o jeden cent nad očekáváním. Zklamání však přinesly tržby, které meziročně klesly o 8 procent na 37,97 miliardy dolarů, zatímco konsensuální odhad analytiků počítal s více než 40 miliardami dolarů (nejnižší z odhadů byl na 38,29 mld. USD). Akcie GE v první reakci v předobchodní fázi zamířily o 3 procenta níže.

Mírný růst ziskovosti GE analytici přičítají snahám společnosti o úspory v rámci restrukturalizace. Generální ředitel Jeffrey Immelt se nyní soustředí na maximální zjednodušení modelu podnikání GE a cílí na expanzi v rámci průmyslových aktivit.

Slabší tržby naopak GE zdůvodňuje slabšími výsledky GE Capital, negativními kurzovními změnami a slabším růstem v Evropě. Po očištění o vliv loňského prodeje podílu v NBC Universal by tržby naopak vzrostly o 4 procenta. Z jednotlivých divizí byly tržby nad očekáváním pouze v oblasti dopravy, kde výsledkem 1,46 miliardy dolarů překonaly očekávání nastavená na 1,34 miliardy dolarů.

Průmyslové divizi GE by nyní podle agentury Bloomberg měl pomáhat také odraz ode dna u ziskových marží, které utrpěly kvůli dodávkám levnějších větrných turbín v segmentu energetiky, kde koncern platí za největšího výrobce technického vybavení.

Pozitivně vyznívá také fakt, že GE dnes oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí zaznamenala meziroční nárůst objednávek v oblasti infrastruktury o 15 procent na 28,6 miliardy dolarů. Zvláště silné jsou pak prý objednávky z oblasti letecké dopravy a energetiky. Hodnota objednávek čekajících na vyřízení se proti 3Q zvýšila z 191 miliard dolarů na 200 miliard dolarů, což je rekordní úroveň v historii firmy.

„Růst objednávek v segmentu produkce elektřiny je pro GE klíčový. Je to zřejmě nejdůležitější oblast podnikání GE a její oživení navíc často přichází spolu s oživením ostatních pozdně cyklických výrobních technologií,“ uvedl Scott Davis, analytik Barclays.

Firma loni zvýšila investice do výzkumu a vývoje o 16 procent. Díky tomu plánuje v letošním roce uvést na trh více než 800 nových produktů. Letos očekává GE nestabilní rok, hlavně kvůli situaci v Evropě. Plánuje však posílit svoji pozici na rozvíjejících se trzích a restrukturalizaci svých evropských operací. GE je méně závislá na vývoji v Evropě než konkurenční firmy Siemens a Philips Electronics, které tento měsíc varovaly, že dluhová krize v eurozóně letos poškodí jejich hospodaření.

(Zdroj: General Electric, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data