Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Zvýšení DPH je definitivní, další vláda to nezmění

Kalousek: Zvýšení DPH je definitivní, další vláda to nezmění

14.06.2012 11:13, aktualizováno: 14.6. 16:30
Autor: ČTK

Aktualizováno

Zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty je podle ministra financí Miroslava Kalouska definitivní. Ministr totiž nevěří tomu, že by jakákoliv následující vláda sazby DPH snížila. Kalousek to uvedl na dnešním setkání s manažery organizovaném týdeníkem Euro

"Nemyslím si, že jakákoliv vláda bude snižovat DPH. Tomu prostě nevěřím, i když to bude v předvolebním boji tvrdit," uvedl ministr. Zároveň odmítl kritiku opozice, že současná vláda zvýšila bezprecedentně daně. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš v reakci uvedl, že Kalousek uvádí občany České republiky v omyl.

"KSČM ve svém programu jasně říká, že je pro zvrácení tendence neustálého zvyšování nepřímých daní, především DPH. Takže na dalším zvýšení DPH není nic fatálního, co by už nešlo změnit," uvedl. Výpadek rozpočtového inkasa by se musel řešit jinak, například v oblasti korporátní daně a zdanění velkého kapitálu, dodal. 

 Sněmovna 6. června v prvním čtení přes nesouhlas opozice podpořila vládní návrh na zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent a dalších úsporných rozpočtových změn. Opatření, která vláda předložila v jednom návrhu, mají za cíl snížit schodek veřejných financí pod tři procenta. Uvedené sazby DPH by měly platit v letech 2013 až 2015. Od roku 2016 by se sazby měly sjednotit na 17,5 procenta. 

Kalousek rovněž v debatě uvedl, že nenavrhne žádné zvýšení spotřební daně u lihu, cigaret nebo piva, kromě změn požadovaných EU. Naopak potvrdil svůj velmi kritizovaný záměr zavést spotřební daň na tiché víno. "Všechny země, kde si zemědělské lobby prosadilo osvobození od daně, mají společné to, že domácí spotřebu tvoří domácí produkce. U nás je to ale dovoz, který stoupá a nyní se podílí na domácí spotřebě ze 72 procent," uvedl Kalousek. Polovina z dovozu přitom navíc podle ministra není kvalitní víno, ale krabicové.

Kritizovanou daň z vína by mohla podle ministra doplnit kompenzační opatření. "Pokud víno skutečně pěstují, a nevyrábějí jen z vinného moštu dovezeného například z Makedonie, ta operace by pro ně měla být fiskálně neutrální. Bez toho ten návrh nikdy politicky neprosadíme," řekl Kalousek. Konkrétní kompenzační opatření ovšem nezmínil.


Váš názor
  • Kam na to chodíš?
    14.06.2012 15:27

    První propad ekonomiky by v roce 1997 za Klause. http://www.czso.cz/csu/dyngrafy.nsf/graf/cr_od_roku_1989_hdp. Kdy měl Klaus vyrovnané rozpočty??? Státní dluh: http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/str_vyvoj_sd.html
    JardaFarda
  •  
    14.06.2012 14:37

    Úhrada ztrát bank stála daňové poplatníky cca 180 mld Kč - to je dle úhrad ztrát konsolidační agentury (lze oficiálně sehnat), kolik ještě šlo na úplatky při prodeji státního majetku to nevím, ale šušká se, že si ministři nosily plné igelitky peněz... Do roku 1998 jsme měli vyrovnané rozpočty, popř. mírné ztráty (byť se dělali různé čachry se státními fondy, ale šlo o miliardy ne stovky miliard), což se 7 lety vlády socdem nedá porovnat. On ten bilon Kč už tak blbě vypadá, že snad za to nikdo nemůže...Je smůla že teď už nemáme co prodat snad jenom ten Čez, lesy a rezervy ČNB, tak se snas socani k moci nedostanou...
    Bor.
    •  
      14.06.2012 14:52

      No to je vývoj, ne? Prostě se za tu dobu něco přiučili a i obyčejné platy vzrostly desetkrát. Jen mírné ztráty do roku 98 byly taky způsobeny čerpáním dosavadních zásob. Je to jako bys porovnával otřeba obchodování na burze teď s dobou předinternetovou (Patria on line je tu teprve od 2000 ;-) I úplatky byly tehdy v jiných řádech...
      Kalka.
      •  
        14.06.2012 15:09

        To je fakt, ty zásoby z dob komunismu jsem nezapočetl...a co myslíš těma zásobama? Já jsem v době komunismu žil a ono spíš nic nebylo, než že by byly nějaký zásoby? Obchody prázdný (jako GUM na Arbatu), zanedbaný investice, polorozpadající domy, ekologie nula. Jen odsíření elektráren stálo v devadesátých letech desítky miliard a co ta bohatá infrastruktura - nejlepší u nás v Brdech (tankodromy, raketový sila - vždy nejlepší silnice, ale mimo vojenské pásmo?). A ty vysoký platy (k moři jsem vozil paštiky), devadesátá léta to byla spíš daň za těch 40 let zmaru...
        Bor.
        • hele Bore
          20.06.2012 18:38

          a kolikrát si byl po revoluci v Karibiku :-) ty jeden bohači co brečíš nad paštikama ted máš světový platy v česku a světový ceny můhehehe ale můhehehehe ty nevíš co je bída tak už to nehul.......
          martík
        • Bor
          14.06.2012 16:13

          Je to přesně jak píšeš,za tehdejší pravice končily rozpočty v plusu,deficity odstartovali socani,nicméně skutečný švunk začal až za Sobotky.Ten dokázal v dobách konjuktury peojebat slušné peníze.
          Velkamedvědice
        •  
          14.06.2012 15:17

          Zásoby ani tak ne, páč ty na skladech požíraly moli. Co ti říká vodní zdroje, půda, nerostné suroviny, energetika atd...? To nepatřilo nikdy komoušům, to patří státu, bez ohledu na režim. Jen ten režim připitomělého Klause to všechno a zadarmo odevzdal do zahraničních rukou.
          Jesse
        •  
          14.06.2012 15:14

          Zásobami míním samozřejmě přebytek v některých rezortech a celkovou nízkou zadluženost, vtipálku!
          Kalka.
  • Nepřeji si ekonomické zaostávání naší země
    14.06.2012 13:46

    Opravdu nepřeji. Chci jen připomenout mladým, stižádostivým ekonomům, neoliberální vzorce ani v dnešním globalizovaném světě nefungují, je mi líto, ale opravdu nefungují. Naše země v recesi je a ještě v ní dlouho zůstane, bohužel. Nevyváženost a neschopnost korekce más vedou neomylně na jih.
    mamon
  • teď letí
    14.06.2012 13:23

    Kdo zastřelí Kalouska (nebo jiného politika), tomu bude po změně režimu udělena okamžitě milost :-))
    Jesse
    • Re: teď letí
      14.06.2012 13:55

      Kdyby jsme měli socdem vládu je schodek 300 mld Kč, tj. bez reforem, v případě plnění populistických předvolebních slibů klidně i 400 mld Kč. Socdem dokázala v době celosvětového růstu "dělat" schodek až 150 mld Kč a to za její vlády ještě prodala majetek odhadem za 300 - 400 mld Kč (Transgas 113 mld Kč, telecom 80 mld Kč, banky 100 mld Kč, Unipetrol, OKD, supertransakce s Čezem za 26 mld Kč, doprodej Škody auto za 20 mld Kč...toto lítalo, dnes už toho moc nezbylo...). Pokud vím účet za konsolidaci bank se platil postupně jak ČKOA vykazovala ztrátu, rozhodně to nebyly jen socani...
      Bor.
      • Bore, nepij už ten IRON
        14.06.2012 14:10

        jenom proto, že je modrý
        mamon
      • Bor.
        14.06.2012 14:08

        Jj, ale kam šly oficiálně peníze za ten prodej majetku, který uvádíš jako 300-400 mld? Do ČKA, ne? A ty povodně, ministerské rezervy, které Kalousek začal započítávat do příjmů místo do výdajů, a tak si vylepšoval saldo...
        Kalka.
      •  
        14.06.2012 14:04

        Nerad používám slovo "kdyby", ale kdyby zde opravdu nevládli kryptosvazáci z ODS a ČSSD, ale např. Svobodní, tak by byly reformy dávno hotové (jen ty potřebné), státní dluh by stagnoval, schodek by nebyl žádný a nikoho by to až tak moc nebolelo. Bylo by to dáno pouze jedním - stop neefektivním a zbytečným státním výdajům !! Místo armády savých úředníků by zde vládl zákon, administrativa by neměla přístup k veřejným financím a zbytečné desítky státních institucí by zanikly. To všechno nám dělá dluhy a důchodci to svými "srážkami" nezachrání, jen se zbytečně trápí na pokraji existence.
        Jesse
  •  
    14.06.2012 11:43

    Kdy už se na toho lumpa najdou necky.
    Homo
    •  
      14.06.2012 12:03

      Lump to nepochybně je, o tom žádná, ale jako ministr financí je podle mě za poslední roky daleko nejlepší. Ještě kdyby opravdu začal šetřit i nahoře....
      JJa
      •  
        14.06.2012 12:22

        Včem je nejlepší???Mění pravidla získá 5 mili. na daních a pak 10, nebo taky 100 vyhodí svým kamarádům . Může být nejlepší v tom, že všechny lumpárny má kryté zákony, je spíš vychcanej než dobrej.
        Homo
        •  
          14.06.2012 13:05

          Přesně. Nejenže za Kalouska nebyla óbrpovodeň, ale ani nemusel sanovat ztráty ČKA (kde bychom byli teď bez sanace bank?) Krom toho Kalousek změnil pravidla účtování rozpočtových rezerv atd.atd.
          Kalka.
      • Proč nejlepší?
        14.06.2012 12:11

        Zapomenul jsem na vývoj státního dluhu, který stále roste.
        JardaFarda
      • Proč nejlepší?
        14.06.2012 12:09

        Dar MMF - 39 mld Kč, Změna lisabonské smluvy -možnost daru 350 mld Kč a závazek přijetí Eura, Naklady Kalouskových dluhopisu pro příští vládu 28 mld Kč. Propad v čepání EU dotací - cca 40 mld ročně. Kdo to zaplatí?
        JardaFrada
        • Re: Proč nejlepší?
          14.06.2012 12:20

          Pokud vím, u MMF jde o půjčku, nikoliv dar. Propad čerpání dotací mají na triku zejména MPMR a kraje, Kalousek těžko. Když stát dluží a navíc nemá vyrovnaný rozpočet, dluhopisy jednoduše vydávat musí. Proto je mi sympatická snaha Kalouska dluh likvidovat, i když to jde v období recese pomalu a bolestně. Nebo snad byl lepší Sobotka, který v období rekordního růstu místu splácení dluhu zatnul sekyru rekordním způsobem?
          JJa
          •  
            14.06.2012 13:03

            dlulh nelikviduje, pouze jej prenese na bedra domaci populace. aby dluh nebyl, musi se zrusit uroky. v opacnem pripade jde pouze o kontinualni redeni hodnoty meny, coz po preteceni poharu trpelivosti zpusobi nejaky prevrat. vlastne proto mocnosti usilovaly o globalizaci, aby mohli zpomalit redeni vlastnich men a exportovat redeni do vsech koutu sveta. jo a jeste jeden fakt: ekonomove jsou hloupi lide milujici nesvobodu.
            Azb
          • Proč?
            14.06.2012 12:43

            To, že to nazval někdo půjčka neznamená, že to půjčka je. Nebo snad někdo věří, že bude splacena. A kdo to splatí, když MMF nikdo nic neplatí? Do kdy to má MMF vrátit ČNB a kdy to MMF asi vrátí? Když vydám dluhopisy a větší náklady na jejich splacení nechám další vládě to je správné, zatím co já si užívám? Za neproplácení eurodotací mohou ostatní, no chtěl by jsme vidět hlavního ekonoma jakékoliv firmy, který neuhlídá výdajovou stránku firmy a způsobí tím díru do hospodaření.
            JardaFarda
            • Farda
              14.06.2012 16:28

              A proč sis vybral Kalousea útočíš na něj??Myslíš,že vymyslel státní dluhopisy??Je velmi levné vytrhovat věci z globálních kontextů??
              Velkamedvědice
            • Re: Proč?
              14.06.2012 13:04

              Nezastávám se Kalouska jako člověka - je to chytrej parchant a nepochybně mu za nehty zůstalo leccos, za co by zasloužil totéž, co Rath, ale berme situaci, jaká je: stát nemá peníze na výplatu důchodů, mezd ve státní správě apod., ale pravidelně vyplácet je musí. Takže mu nic jiného než vydávat dluhopisy nezbývá. Anebo má ty chybějící peníze radši natisknout? To by se mi rozhodně nelíbilo. Takže je mi určitě milejší snaha lumpa Kalouska šetřit, než křišťálově čistého Sobotky či Paroubka rozdávat pastelkovné a třinácté důchody. Toť vše, howgh.
              JJa
              • Šetření
                14.06.2012 13:58

                Když někdo tvrdí, že šetří, neznamená to, že opravdu šetří. A že se netisknou kačky? Odkud bereš tuto jistotu?
                JardaFarda
              •  
                14.06.2012 13:21

                Máš pravdu, prasata jsou všichni. Možná nevíš, že právě Kalousek se zastával Sobotky, když odpouštěli 26 milionové daně hoteliérovi Dvořákovi... Jinak je to ale osel, protoře 39 mld poskytl MMF za 1% úrok !!! To samé MMF pak půjčuje za 6% úrok. Kalousek je prostě hňup non plus ultra.
                Jesse
                •  
                  14.06.2012 13:44

                  Nevím, jestli to s tím MMF je správný argument. To by pak byli oslové všichni, co mu půjčují, a to asi nebudou.
                  JJa
                  • Jesse
                    14.06.2012 16:29

                    A na kolik procent půjčovali ostatní raději neřekneš??
                    Velkamedvědice
                  •  
                    14.06.2012 14:06

                    Za argument to nemusíš považovat, ale je to zveřejněný údaj, tedy fakt. BTW: proč se divíme skutečnosti, že jsou všichni oslové? Za provize to jde i u MMF.
                    Jesse
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data