Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Břidlicový boom pomáhá Buffettově železnici i výrobcům cisteren

Břidlicový boom pomáhá Buffettově železnici i výrobcům cisteren

09.01.2013 11:24
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Prudký nárůst těžby ropy ve Spojených státech, hnaný novými technologiemi horizontálního vrtání a hydraulického štěpení břidlicových formací, prospívá dalším sektorům ekonomiky. Železniční společnost Burlington Northern Sante Fe (BNSF), vlastněná konglomerátem Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta, letos zvýší množství přepravované ropy o 40 %. Dodatečné objemy železnici pomohou vykompenzovat pokles tranzitu uhlí, které je v elektroenergetice nahrazováno levnějším plynem.

Na kapitálové investice do rozšíření přepravních kapacit z ropných vrtů Bakkenovy pánve, jež se nachází na severozápadě země, BNSF podle svého výkonného ředitele Matta Rose vydá několik stovek milionů dolarů. Dodávky surové ropy by do konce roku měly dosáhnout 700 tisíc barelů denně, což zhruba odpovídá 10 % celkové americké produkce.

Ropa z břidlic, díky níž se Spojené státy mají do roku 2020 stát největším producentem na světě, pomáhá druhému největšímu americkému železničnímu přepravci přestát celoodvětvový pokles tranzitu komoditního nákladu. Buffettovi se zatím daří jít proti všeobecnému trendu v sektoru. Zatímco konkurence za loňský rok vykázala poklesy přepravených objemů, BNSF je dokázala udržet na nezměněné úrovni.

Buffett koupil texaskou BNSF v roce 2010 za 26,5 mld. USD v rámci své vůbec největší akvizice. Solidní výsledky společnost vykazovala už v průběhu roku, a to díky růstu objemu přepravených spotřebitelských a průmyslových produktů, který převážil propad transportu uhlí a zemědělských produktů. Uhláků loni na Buffettově železnici ubylo 6,2 %, přičemž průměr sedmi největších hráčů v sektoru činil -9,8 %. V kategorii chemikálií BNSF vykázala 26% nárůst tranzitu, čímž překonala všechny konkurenty.

V přímém souboji s největším rivalem Union Pacific Corp. BNSF v dodávkách uhlí zvítězila pokaždé v uplynulých pěti letech. Železniční sítě obou společností se soustředí západně od řeky Mississippi.

Železniční síť BNSF, fialově licenčně využívané tratě jiných dopravců
břidlic
Zdroj: BNSF

Podle Úřadu pro energetické informace (EIA) při ministerstvu energetiky USA měla loni těžba ropy ve Spojených státech vzrůst nejrychlejším tempem v historii – o 760 tisíc barelů denně na průměrných 6,4 mil. barelů denně. Letos by se díky břidlicovým ložiskům měla produkce dostat na 7,1 mil. barelů denně, což by bylo dvacetileté maximum.

Těžba zemního plynu ve 48 státech USA dosáhla v říjnu nového rekordního maxima 2,1 miliardy metrů krychlových denně. Proti září stoupla o 0,4 procenta a meziročně byla vyšší o 2,3 procenta. Nyní se denní těžba plynu v USA pohybuje na úrovni odpovídající více než 750 mld. m3 ročně. USA se v posledních letech díky rozvoji břidlicových ložisek staly největším světovým producentem plynu a brzy jej začnou vyvážet. Rusko loni vytěžilo 655 mld. m3 plynu. 

 
Mezi Buffettovými firmami z boomu ropného sektoru neprofituje jen BNSF. Provozy společnosti Union Tank Car, vyrábějící cisternové vozy, jedou na plný výkon a nestíhají uspokojit poptávku. Konkurent Trinity Industries začal loni kvůli navýšení kapacit konvertovat továrny na výrobu větrných elektráren. Zisk Trinity by měl za loňský rok vzrůst o 91 %, tržby o 30 %. Akcie Trinity loni posílily o 20 %, stejně jako v případě společnosti American Railcar Industries, dalšího výrobce cisteren.

Železničáři si od ropné renesance slibují dlouhodobé zisky, jelikož věří, že se dokážou nárokům těžařů přizpůsobit lépe než ropovody. Pro jejich stavbu je třeba shánět nejrůznější povolení, vykupovat pozemky a bojovat s častým odporem lokálního obyvatelstva. Odstrašujícím příkladem jsou několikaleté průtahy při realizaci ropovodu Keystone XL, jenž má přivádět surovinu z kanadské Alberty do texaských rafinerií.

Akciím Berkshire se v prosinci dostalo povzbuzení poté, co společnost zvýšila cenový práh pro odkup vlastních akcií. Společnost také oznámila, že z pozůstalosti po dlouhodobém akcionáři odkoupila akcie třídy A v hodnotě 1,2 mld. USD. Snaží se tak efektivněji využít téměř 50 mld. USD hotovosti, která jí zahálí na účtech. Berkshire loni na burze posílila o 17 %.

Buffett je podle listu Forbes třetím nejbohatším člověkem na světě. Jeho Berkshire Hathaway vlastní téměř 80 dceřiných společností z mnoha oblastí, včetně pojišťovnictví, výroby nábytku, oděvů, klenotů a cukrovinek, restaurací a producenta zemního plynu. Má rovněž významné investice ve společnosti Coca-Cola a bance Wells Fargo.

Představenstvo Berkshire již vybralo kandidáta, který by měl Buffetta ve funkci výkonného ředitele společnosti nahradit. Buffett to uvedl ve svém výročním dopise akcionářům, konkrétní jméno však neprozradil. Co do role nástupce ve funkci předsedy představenstva se spekuluje o jeho synovi Howardovi, který ve vedení Berkshire působí od roku 1993. Manažery investičního portfolia společnosti budou Todd Dombs a Ted Weschler, kteří do Berkshire nastoupili v roce 2010, respektive 2011.

(Zdroje: Bloomberg, Reuters, Forbes)


Čtěte více:

IEA: Břidlice posunou USA v těžbě plynu před Rusko a otevřou cestu k růstu. Exxon Mobil zaútočí na chemickou jedničku Dow Chemical
05.06.2012 11:18
Spojené státy mohou díky mohutnému rozvoji zásob břidlicového plynu do...
Buffett:  Banky jsou stále dobrým byznysem. Těším se na akvizice (+video)
24.10.2012 14:36
Akciové trhy jsou tím nejlepším místem, kam můžete vložit své peníze, ...
EIA: Těžba ropy v USA letos vzroste nejrychleji v historii
12.12.2012 9:24
Těžba ropy ve Spojených státech vzroste v letošním roce nejrychlejším...
Růst poptávky po ropě zpomalí, čeká IEA. OPEC limit těžby nezměnil, obává se konkurence amerických břidlic
12.12.2012 16:22
Organizace OPEC, sdružující země vyvážející ropu, se dnes rozhodla pon...
Buffettova sázka na Bank of America vyšla. Jeho Berkshire loni předstihla S&P 500
02.01.2013 11:32
Warren Buffett má za sebou úspěšný rok. Nákup akcií Bank of America a ...
Těžba plynu v USA dosáhla v říjnu nového rekordu
08.01.2013 8:28
Těžba zemního plynu ve 48 státech USA dosáhla v říjnu nového rekordníh...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m