Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Auta a fiskální neandrtálci

Auta a fiskální neandrtálci

29.04.2013 18:10

Ukazovat si, jak nevalně je na tom Evropa ekonomicky, má značně marginální přínos. I přesto to ale dnes provedu - z pohledu ne tak často viděného, tedy přes vývoj poptávky a prodejů automobilů. Ten totiž ukazuje některé zajímavé rysy.

Graf shrnuje vývoj registrací nových vozidel v zemích jádra (modře) a v periferní pětce (indexováno k Q12007). Po přelomu tisíciletí přišlo s určitým ochlazením světové ekonomiky i ochlazení poptávky po automobilech. Poptávka v jádru se až do roku 2007 držela na poměrně stabilizovaných úrovních, na periferii se od roku 2003 zase zvedala a v roce 2007 dosahovala opětovných maxim. Po roce 2007 je poptávka v jádru dost volatilní, trendem se ale stále drží úrovně dlouhodobého průměru a to až do roku 2012. Ten přináší klíčový zlom směrem dolů. Po několikaletém období vzdoru tak poptávka jádra začíná kopírovat vývoj na periferii. Tam se prodeje mezitím dostaly na nějakých 45 - 50 % předkrizových prodejů. Během krize roku 2008 byl přitom zaznamenán „jen“ pokles o 30 – 40 %, nyní v jádru o cca 20 %. 

001

Jádro tedy vydrželo vzdorovat asi dva roky, nedávno se zase spekulovalo o tom, zda se Německo může od zbytku eurozóny odtrhnout. Pokud by toho schopné bylo (jak se domnívala například Commerzbank), mohlo by to mít přímé pozitivní důsledky i pro naši ekonomiku a korunu. Po několika týdnech nových dat se ale ručička vah kloní spíše k druhému táboru, ve kterém sídlí například Natixis. Ten poukazuje na to, že Německá vazba na zbytek eurozóny je stále příliš silná a domácí poptávka příliš slabá. K německému „decouplingu“ tedy nedochází a poukazuje na to i první graf (což má samozřejmě také přímé důsledky pro nás).

Naděje ale umírá poslední, což potvrzují následující dva grafy. První z nich rozděluje registrace aut jádra na Německo, Francii a Nizozemí. U všech je patrný propad, jistou naději ale co se týče Německa přece jen budí graf druhý. Je v něm spotřebitelská důvěra, která ve Francii a Nizozemí ukazuje podobný vývoj jako u registrací, ale v Německu ne. Tam totiž došlo k určitému obratu. 
 
002
 
Hlavní hybnou silou křivek v grafech je komodita ekonomicky mnohem cennější než zlato – poptávka. K jejímu propadu významně přispěla unáhlená reakce na rozvíjející se krizi. Tato reakce měla formu panického utahování. V dokonalém světě by bylo nahrazeno utahováním mírným, někde možná dokonce mírnou stimulací, vše ovšem kombinované s důvěryhodnou změnou dlouhodobé fiskální politiky. Tedy přechodem na model, který jednak utáhne očekávané budoucí závazky a hlavně bude spořit během boomů tak, aby během recesí bylo z čeho brát. Monetární politika si prošla mnoha pochybeními, troufám si ale tvrdit, že v této oblasti je i přes poslední krizi znatelný pokrok. Každopádně ve srovnání s ní je oblast praktické fiskální politiky daleko vzadu.

Pohled téměř kamkoliv (třeba do Itálie, nebo k nám, nebo ...) ukazuje, že popsaný ideální svět a plán je nyní těžko dosažitelný. Jinak řečeno, prudké fiskální utahování se všemi jeho přímými i nepřímými důsledky (50 % propady ...) je vynuceno tím, že nejsme schopni vytvořit kredibilní dlouhodobou politiku. Co to v jádru důsledku znamená? Nevěříme sami sobě, že dodržíme to, co jsme si slíbili. V monetární politice jsme už někde na úrovni středověku, či dokonce ještě dále. Zároveň jsme ale fiskálními neandrtálci.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Ideální svět
    03.05.2013 11:52

    Jiří, slovní spojení "bude spořit během boomů" ukazuje, že jste i přes své zkušenosti zůstal alespo%n trochu idealistou. Chybí vám zkušenost nás starších se 70. léty s ropnými krizemi, s 80. a 90. léty fiskální expanze a vůbec ...
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data