Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americké dluhopisy zažívají odliv, který nepřinesla ani finanční krize 2008

Americké dluhopisy zažívají odliv, který nepřinesla ani finanční krize 2008

01.07.2013 18:02
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Do globálního výprodeje dluhopisů, které v posledních týdnech obzvlášť ostře zasáhly obligace americké vlády, se zapojily i centrální banky. Po náznacích obratu v přístupu Fedu k měnové stimulaci se po celém světě rozpoutala vlna úprku z dluhopisových fondů všech barev, přičemž rozsah odlivu prostředků trhá všechny dosavadní rekordy. Z ETF a vzájemných dluhopisových fondů za červen zmizelo přes 80 miliard dolarů, téměř dvojnásobek krizového října roku 2008.

Objem amerických státních dluhopisů, které Fed schraňuje zahraničním oficiálním institucím, během uplynulého týdne klesl o výrazných 32,4 mld. USD na 2,93 bilionu USD. Jednalo se o třetí týden odlivu prostředků v uplynulém měsíci, který navíc překonal dosavadní rekord 24 vybraných mld. USD ze srpna 2007, kdy se objevily první náznaky krachu realitního trhu a finanční krize.

Japonští investoři, kteří patří mezi největší americké věřitele, se v týdnu do minulé středy zbavili podílů v dluhopisových fondech v hodnotě 12 mld. USD. Celkový odliv z dluhopisových fondů monitorovaných společností EPFR Global se ve stejném období vyšplhal na 23,3 mld. USD. Nejhůře byly zasaženy dluhopisy americké provenience, z nichž odteklo 10,6 mld. USD. V porovnání s předchozím týdnem se tempo odtoku peněz zdvojnásobilo.

„Odhadujeme, že za červen odliv ze vzájemných na dluhopisy orientovaných fondů dosáhl 70,8 miliardy dolarů, u dluhopisových ETF pak 9 miliard dolarů,“ uvedl David Santschi, šéf TrimLabs, která report o těchto pohybech připravuje. Znamená to dle ní odliv 73 % z přílivu investic od počátku letošního roku.

Velký výprodej, doprovázený dramatickým růstem dluhopisových výnosů, se rozpoutal poté, co se rozšířily spekulace o postupném konci stimulačních nákupů dluhopisů americkým Fedem. U desetileté americké státní obligace se výnos během dvou měsíců zvýšil o necelé procento. Podle nedávného varování Banky pro mezinárodní platby v Basileji (BIS) by plošný růst sazeb o 3 % majitele amerických dluhopisů všech splatností (bez započtení Fedu) připravil o bilion dolarů, což odpovídá 8 % amerického HDP.

Podobně rekordní ztráty by mohly potkat investory v dalších rozvinutých ekonomikách, zejména ve Francii, Itálii, Japonsku a Velké Británii. „Jelikož největší ztráty ponesou domácí a zahraniční banky, růst úrokových sazeb, pokud nebude proveden s velkou péčí, představuje riziko pro stabilitu finančního systému,“ uvádí se ve zprávě BIS s tím, že centrální banky by při budoucím zvyšování sazeb a utahování měnové politiky měly svůj postup koordinovat. Z výše uvedených dat plyne, že postup nejen nekoordinují, ale intenzitu výprodejů svojí účastí ještě zvyšují.

Nárůst výnosů je obzvlášť patrný u amerických státních dluhopisů s kratší splatností. Podle některých analytiků by to mohlo souviset s potřebou centrálních bank rozvíjejících se zemí podpořit své měny s pomocí devizových intervencí, na něž potřebují dolary. „V téhle chvíli můžeme jen spekulovat o tom, které země prodávaly a které splatnosti byly likvidovány. Jedna logická možnost je, že země, jejichž měny se octly pod těžkým prodejním tlakem, prodávaly obligace s kratší splatností za účelem intervencí,“ myslí si Lou Crandall ze společnosti Wrightson Icap. Mezi měny, které zaznamenaly největší pokles, patří jihoafrický rand, indická rupie, brazilský real či australský dolar.

„Lidé hází ručník do ringu,“ tvrdí Markus Rosgen, hlavní stratég pro asijské akcie v bankovní skupině Citigroup. Ústup podle něj bude trvat celé léto a ceny dluhopisů, které jdou v protisměru s výnosy, budou dále klesat. Desetiletý americký dluhopis se na začátku května obchodoval s výnosem 1,6 %. Nyní je k mání s výnosem 2,5 %.

Fed před dvěma týdny předpověděl, že americká ekonomika letos vykáže růst o 2,3 až 2,6 procenta, v příštím roce pak očekává zrychlení na 3,0 až 3,5 procenta. Míra nezaměstnanosti se podle Fedu v závěru příštího roku bude pohybovat od 6,5 do 6,8 procenta. Letos v květnu byla nezaměstnanost v USA na 7,6 procenta. Pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne Fed zřejmě už v letošním roce omezovat nákupy dluhopisů a do poloviny příštího roku je zcela zastaví, prohlásil šéf Fedu Ben Bernanke. Fed drží od konce roku 2008 základní úrok téměř na nule a nehodlá jej zvyšovat, dokud míra nezaměstnanosti v USA neklesne pod 6,5 procenta. Podle 44 % ekonomů oslovených agenturou Bloomberg omezí Fed rozsah měsíčních stimulačních nákupů z 85 mld. USD na 65 mld. USD už na zářijovém zasedání.

Většina představitelů Fedu se snažila dopad poslední schůzky zmírnit a prohlásila, že trh na Bernankeho prohlášení zareagoval příliš prudce a přehnaně. Prezident regionální pobočky Fedu v Richmondu Jeffrey Lacker však v pátek tezi o přehnané reakci odmítl. „Následný pokles na dluhopisových a akciových trzích je normální součástí procesu započítání nových informací do ceny aktiv,“ uvedl Lacker.

S tím souhlasí Edgar Peters z kalifornského fondu First Quadrant. Za běžných okolností se podle něj výnos desetiletého dluhopisu pohybuje 1,5-2,0 % nad inflací. V dnešních podmínkách by to znamenalo 3% výnos, což je stále pod současnou hodnotou.

Dluhopisy získaly na značné oblibě po propuknutí globální finanční krize, což vedlo k tlaku na pokles výnosů na rekordně nízké úrovně. Navíc trend klesajících výnosů a rostoucích cen trvá už 30 let. Události posledních týdnů tak někteří investoři mohou vnímat jako zlom v dlouhodobém trendu. „Přechod z prostředí klesajících úrokových sazeb k trhu rostoucích výnosů je obrovská změna. Hodně lidí na obchodním parketu nikdy nic takového nezažilo,“ tvrdí Rebecca Pattersonová z fondu Bessemer Trust, který spravuje aktiva v hodnotě 60 mld. USD.

V minulém týdnu se situace trochu uklidnila, dluhopisové výnosy klesly a akciové trhy získaly zpět část předchozích ztrát. Správci portfolií zdůrazňují, že Fed stále nakupuje obligace za desítky miliard dolarů měsíčně. Většina však zachovává opatrný postoj a obává se, že pokračování odlivu peněz z fondů by je mohlo donutit k dalšímu uzavírání pozic a spustit další paniku. „Léto je horké a se slabšími objemy. Pokud investoři kapitulují, pak to nebude hezké,“ tvrdí nejmenovaný manažer z velkého fondu. 

 
(Zdroje: FT, WSJ, Reuters)


Čtěte více:

Anketa: Spustí Fed opouštěním QE armageddon, nebo úlevu?
20.06.2013 18:19
Akciové, dluhopisové i komoditní trhy prošly ostrými výprodeji po stř...
Banky čekají bilionové ztráty, pokud dluhopisové výnosy vyskočí, varuje BIS
24.06.2013 13:40
Situace na dluhopisových trzích je velmi vážná. Neschopnost vlád vypoř...
Mobius a S&P: Nesrovnávejte úvěrovou krizi Číny s pádem Lehman Brothers. Číňani přesto blízko runu na banky
25.06.2013 11:55
Nenechte se vystrašit největším propadem čínských akcií téměř za dva r...
Italské výnosy znovu letí vzhůru. Evropa promarnila čas a Bernanke to dělá dobře?
25.06.2013 12:31
Výnos v dnešní italské aukci vládních dluhopisů vylétl na devítiměsíčn...
Příliš mnoho stimulace a BIS jako Banka pro inkonzistentní studie
01.07.2013 7:58
Banka pro mezinárodní vypořádání (anglicky Bank for International Sett...
Fed: stoletá instituce vyprošená zdola, bankéřům navzdory
28.06.2013 18:11
Když kongresman Carter Glass začal v roce 1913 sestavovat plány na ust...
EK vyšetřuje CDS: Investiční banky, asociace ISDA i Markit prý bránily vstupu burz
01.07.2013 12:57
Třináctka investičních bank od Goldman Sachs po UBS, mezinárodní asoci...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m