Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Banky čekají bilionové ztráty, pokud dluhopisové výnosy vyskočí, varuje BIS

Banky čekají bilionové ztráty, pokud dluhopisové výnosy vyskočí, varuje BIS

24.06.2013 13:40
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Situace na dluhopisových trzích je velmi vážná. Neschopnost vlád vypořádat se velkým zadlužením by spolu s rychlým růstem výnosů mohla investory – mezi nimi hlavně banky – připravit o biliony dolarů, uvádí se ve výroční zprávě Banky pro mezinárodní platby v Basileji (BIS). Ta krom vlád kritizuje i firmy a domácnosti, které prý nevyužily oddechový čas poskytnutý centrálními bankami při extrémním uvolnění měnové politiky v posledních čtyřech letech. Levné peníze pumpované do finančního systému podle BIS spíš než reformy vytvořily potenciál pro další potíže.

BIS byla jedna z mála organizací, které správně předpověděly příchod globální finanční krize v roce 2008. Od té doby se výnosy státních dluhopisů sesunuly na historická minima (a ceny, jdoucí v protipohybu, vyšplhaly na maxima). Investoři si k obligacím našli cestu skrze snahu o maximální omezení rizika, fondy a jiní institucionální investoři museli zvýšit jejich držbu na příkaz regulátorů a centrální banky se s pomocí nákupů dluhopisů snažily oživit ekonomiky ochromené následky krize.

Poté, co se rozšířily spekulace o postupném konci měnové stimulace ve Spojených státech, se výnosy tamních státních dluhopisů vydaly střemhlav vzhůru. U desetileté obligace se výnos během dvou měsíců zvýšil o necelé procento! Podle BIS by plošný růst sazeb o 3 % majitele amerických dluhopisů všech splatností (bez započtení Fedu) připravil o bilion dolarů, neboli o 8 % amerického HDP.

Podobně rekordní ztráty by mohly potkat investory v dalších rozvinutých ekonomikách, zejména ve Francii, Itálii, Japonsku a Velké Británii. „Jelikož největší ztráty ponesou domácí a zahraniční banky, růst úrokových sazeb, pokud nebude proveden s velkou péčí, představuje riziko pro stabilitu finančního systému,“ uvádí se ve zprávě BIS s tím, že centrální banky by při budoucím zvyšování sazeb a utahování měnové politiky měly svůj postup koordinovat.

Fed minulou středu předpověděl, že americká ekonomika letos vykáže růst o 2,3 až 2,6 procenta, v příštím roce pak očekává zrychlení na 3,0 až 3,5 procenta. Míra nezaměstnanosti se podle Fedu v závěru příštího roku bude pohybovat od 6,5 do 6,8 procenta. Letos v květnu byla nezaměstnanost v USA na 7,6 procenta. Pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne Fed zřejmě už v letošním roce omezovat nákupy dluhopisů a do poloviny příštího roku je zcela zastaví, prohlásil šéf Fedu Ben Bernanke. Fed drží od konce roku 2008 základní úrok téměř na nule a nehodlá jej zvyšovat, dokud míra nezaměstnanosti v USA neklesne pod 6,5 procenta. Podle 44 % ekonomů oslovených agenturou Bloomberg omezí Fed rozsah měsíčních stimulačních nákupů z 85 mld. USD na 65 mld. USD už na zářijovém zasedání.

Už před oznámením Fedu začal hromadný odliv investorů z dluhopisů. Podle údajů Thomson Reuters v průběhu předminulých dvou týdnů investoři z obligačně orientovaných fondů stáhli rekordních 18 mld. USD. Prostředky podle dostupných údajů putují do fondů peněžního trhu. Statistika konzultantské společnosti Investment Company Institute prozrazuje, že do fondů peněžního trhu zaměřujících se na drobné investory v týdnu do 12. června přiteklo 11 mld. USD, což je největší přírůstek od začátku roku.

BIS připustila, že zmiňovaný nárůst výnosů o 3 % je v průběhu několika měsíců nepravděpodobný, připomněla však, že není nemožný. V roce 1994 výnosy v rozvinutých ekonomikách vzrostly o 2 %.

Banka se také ve zprávě postavila na obhajobu úsporných opatření a popřela teze o jejich kontraproduktivitě. Zadlužené státy prý musí zdvojnásobit úsilí o nastolení udržitelného kurzu veřejných financí, jelikož růst ekonomiky samotný spásu nepřinese. „Půjčování si rok co rok není lékem,“ uvádí autoři zprávy.

Fiskální reformy jsou nutné obzvlášť tváří v tvář stárnutí populace a očekávaným zvýšeným nákladům na penze, zdravotnictví a sociální služby. BIS poznamenává, že dluh států, firem i domácností od roku 2007 dál vzrostl, a navíc se navzdory poklesu úrokových sazeb zvedly náklady na jeho financování.

(Zdroje: CNBC, BIS, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data