Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pašíci prorazili!

Pašíci prorazili!

10.09.2013 11:37

Smithfield Foods, Inc. je největší světový producent vepřového masa a masných výrobků. Firma s ústředím v americké Virginii má výrobní závody ve dvaceti šesti amerických státech, včetně největších jatek a masozpracovatelských závodů na světě v Tar Heel v Severní Karolíně. Smithfield má ovšem výrobu také v Mexiku a v deseti evropských zemích, celosvětově zaměstnává přes 46 000 zaměstnanců a má roční obrat asi 13 miliard dolarů. Smithfield ročně vyrobí přes tři miliardy (!) kilogramů vepřového masa. To je opravdu hodně slaniny a kotletek, že. Před několika lety, když Smithfield žádal o schválení akvizice jednoho amerického konkurenta, vyjádřili se někteří regulátoři o firmě jako o absurdně velké. Ale transakci schválili.

Smithfield býval ještě větší, ale v roce 2008 firma prodala svou divizi hovězího masa, jinak pátého největšího amerického producenta hovězího, brazilské firmě JBS SA za 715 milionů dolarů včetně prodeje stád hovězího dobytka.

Vepřové patrně letí ještě více než hovězí. V květnu tohoto roku ohlásila čínská firma Shuanghui International, největší čínský producent masa, plánovanou akvizici Smithfield Foods za částku 4,7 miliardy dolarů. Transakce kromě jiného obsahuje příslib kotování Smithfield na hongkongské burze cenných papírů.


Tato akvizice, jakož i všechny předešlé pokusy čínských firem o koupi podniků v takzvaném ráji tržního podnikání, jinak také zvaném Spojené státy americké, okamžitě narazila na tuhý odpor amerických politiků na obou stranách politického spektra.

Politický odpor zabránil čínským investorům doposud uskutečnit jakoukoliv velkou akvizici americké firmy v jakémkoliv oboru. Vždy je při tom zmiňována americká národní bezpečnost.

Člověk by si ještě dokázal představit, proč je nežádoucí, aby Číňané vlastnili americké ropné a plynárenské těžaře (jako v případě oznámeného spojení čínské Chinese National Offshore Oil Corporation, Cnooc, s americkým producentem Unocal Corp. ve výši 18,5 miliardy dolarů v roce 2005, která byla smetena ze stolu po bezprecedentní politické kampani demokratů i republikánů v Kongresu a v Senátu). A to přesto, že ropný průmysl je zrovna obor, který je jedním z nejvíce globalizovaných a koncentrovaných na světě. Akvizice malého kalifornského producenta Unocal Corp tedy nehne ani minutovou ručičkou a těžko může ohrozit státní zájmy, energetické hmotné rezervy nebo národní bezpečnost USA (Unocal byl později toho roku pohlcen americkým Chevronem a všichni si oddechli).

Nebo proč Huawei Technologies Ltd nemůže počítat s tím, že by mu někdy v nejbližší době povolili, aby koupil jakoukoliv, byť i malou nebo středně velkou, americkou technologickou firmu. Je to údajně proto, že vlastnická struktura soukromé firmy Huawei, druhého největšího světového výrobce telefonních zařízení a mobilních telefonů, je příliš nejasná, a určitě z té akvizice kouká nějaká šlamastyka typu odposlouchávání amerických občanů čínskými bezpečnostními službami, nebo něco na ten způsob. Huawei se v roce 2011 pokusil koupit americkou firmu 3Leaf Systems. 3Leaf Systems je maličká firma, která vytvořila technologii umožňující skupině počítačů pracovat společně jako větší a výkonnější počítač. Huawei nabízela za její intelektuální práva, ostatní aktiva a zaměstnance zaplatit částku 2 (slovy dva) miliony dolarů. Poté, co se tato pidi-akvizice dostala na agendu prezidenta Obamy, Huawei pochopil a svou nabídku stáhl.

Minulý rok prezident Obama dokonce zablokoval investici čínské firmy do projektu větrných mlýnů v Oregonu. Oficiálním vysvětlením byla blízkost americké námořní základny, na které jsou umístěny jakési bezpečnostní systémy. Toto zamítnutí bylo také prvním za posledních 22 let, kdy americký prezident využil svého práva veta vůči zahraniční investici takovýmto způsobem.

No dobře, americkou suverenitu je třeba bránit s praporem a zbraní v ruce. Když se někdo chce podívat americkým občanům pořádně do soukromí, může to být jenom NSA a CIA. Ale šunka od kosti a vepřová pečeně? Co tohle má společného s národní bezpečností? Zřejmě mnohé. Americké ministerstvo financí (US Tresury) zkoumalo oznámenou akvizici specificky z pohledu možného rizika pro národní bezpečnost celé tři měsíce. Američtí kongresmani měli velké námitky, jejich obavy plynuly především z možnosti, že čínské masové výrobky by mohly být importovány do USA. Ve vlasti Monsanta a geneticky modifikovaných potravin to samo o sobě vzbuzuje přesně nedefinovatelnou, ale o to hlubší hrůzu. Vrcholové vedení Smithfield a Shuanghui a jimi najaté týmy právníků a lobbistů proto strávili celé léto tím, že ctihodné zákonodárce přesvědčovali, že samotná podstata celé plánované akvizice je v tom, že Čína má nenasytný apetit po vepřovém mase a export bude jednoznačně jen jedním směrem, tedy z amerických velkovýkrmen a jatek do čínských přístavů.

Ministerstvo financí nakonec udělilo svůj souhlas minulý týden a všemocná Komise pro zahraniční investice při Kongresu USA (CFIUS) pak dala ten svůj v dalších dnech.

Akvizice Smithfield je tak na nejlepší cestě se stát největší čínskou akvizicí americké společnosti v historii. Akcionáři Smithfield budou o transakci ještě hlasovat na valné hromadě 24. září, ale obecně se očekává, že hlasování proběhne kladně a akvizice bude dokončena bezprostředně poté. Ať žijí americko-čínští pašíci! Chro chro!

Nic to ovšem nemění na skutečnosti, že čínské firmy byly v posledních letech schopny získat pouze minoritní podíly v amerických ropných a plynárenských společnostech a dosud se, s výjimkou Huawei, ani nepokusily koupit nějaké americké technologické firmy z obav, že CFIUS by nikdy takové transakce neschválil.


Čtěte více:

Profesionální lháři
06.08.2013 18:08
Nathaniel Read Silver je americký statistik, sabermetrik a psefolog. ...
Západ slunce nad rozvojovými trhy
13.08.2013 17:34
Éra prudkého růstu zemí BRIC nastoupila na konci dvacátého století a t...
Čínská Velká čtyřka
03.09.2013 17:28
Existuje mnoho různých způsobů, jak měřit velikost banky, a velké fina...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů