Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Firmy vydělávají rekordní sumy. Proč neinvestují?

Firmy vydělávají rekordní sumy. Proč neinvestují?

14.10.2013 20:54
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Korporátní Amerika se koupe v záplavě zisků. Jejich podíl na HDP dosáhl nejvyšší hodnoty od druhé světové války. V takových podmínkách by se dalo usuzovat, že firmy investují ostošest, aby využily slušný cash flow pro další expanzi.

Opak je pravdou. Poměr investic soukromého sektoru na HDP se sice od odeznění finanční krize trochu vzpamatoval, ale stále se drží u historických minim. Místo aby vkládaly prostředky do dalšího rozvoje, firmy odevzdávají nakřečkovanou hotovost akcionářům, jako kdyby vrcholovému vedení došly nápady. V roce 2011 dosáhla hodnota zpětných odkupů akcií amerických společností 2,7 % HDP, ve Velké Británii to bylo dokonce 3,1 % ročního výkonu ekonomiky.

Začátkem 70. let minulého století americké firmy proinvestovaly 15krát větší sumy peněz, než kolik rozdělily akcionářům. V posledních letech se tento poměr propadl pod dvojnásobek. Ekonom Andrew Smithers se pokouší nalézt vysvětlení v knize “The Road to Recovery: How and Why Economic Policy Must Change”. Hlavní příčinu nízké investiční aktivity spatřuje v systému odměňování managementu.

Top manažeři si dnes spíš než na stálém platu vydělávají na bonusech. Ty jsou často navázány na cenu akcií, kterou zase ovlivňuje schopnost společnosti naplnit cíle čtvrtletních výsledků, zejména zisk na akcii. Odkupy vlastních akcií mají tendenci tento ukazatel zvyšovat, investiční výdaje působí opačně. „Důsledkem rostoucího významu bonusů a používání uvedených kritérií výkonnosti je neochota managementu podstupovat krátkodobá rizika typu redukce marží a větší ochota podstupovat dlouhodobá rizika spojená s nízkou investiční aktivitou a možnou ztrátou tržního podílu,“ píše Smithers.

Jeho teorii podporují další akademické práce. Studie z roku 2004 zjistila, že většina z oslovených manažerů by nešla do dlouhodobého ziskového projektu, kdyby to znamenalo, že společnost nebude schopná naplnit konsensuální odhad výsledků pro nejbližší kvartál. Podle srovnávací studie z letošního roku veřejně obchodovatelné společnosti, v nichž je odměňování navázáno na burzovní kotace, investují výrazně méně než firmy v soukromých rukou a také nereagují tak hbitě na investiční příležitosti. „Naše výsledky podporují názor, že investiční rozhodování ve veřejně obchodovatelných firmách je ovlivněno prospěchářskou krátkozrakostí manažerů,“ uvádí autoři publikace.

Řada lidí z vedení firem dostává odměnou za dobré výsledky opce na nákup akcií. Ty mají nastavenou základní kupní cenu, přičemž čím víc se od ní tržní cena vzdálí směrem nahoru, tím větší je pravděpodobnost, že bude opce využita. Jelikož hlavním motorem růstu ceny akcií je vývoj zisku, management je motivován k uplatňování strategií, které zvyšují volatilitu zisků. Přesně tento trend zaznamenává Smithers, podle něhož výkyvy v konečných výsledcích v posledních letech strmě vzrostly. Až do roku 2000 vykazovaly agregátní zisky soukromého sektoru zaznamenané v systému národního účetnictví podobnou volatilitu jako zisky reportované společnostmi v burzovním indexu S&P 500. Od té doby volatilita u druhých jmenovaných vzrostla oproti prvním na čtyřnásobek.

Za rozchodem v trendech podle všeho stojí účetní metoda mark-to-market, tedy přeceňování podle aktuálních tržních cen. Firmy zvyšují hodnotu svých aktiv, když se daří, a odepisují ji v časech zlých. V národním účetnictví nic takového neexistuje. Podle Smitherse to znamená, že zisky amerických korporací jsou nadsazené. Pokud bychom se na tyto firmy dívali prizmatem národních účtů, vyplácejí nyní akcionářům v hotovosti víc než 100 % svých domácích zisků.

Pokud jsou ale zisky nadhodnocené, platí to samé i o čisté hodnotě firem. I když se neustále mluví o oddlužení, podle národních účtů poměr korporátního dluhu k HDP (bez započtení bank a pojišťoven) nijak výrazně neklesá. To skrývá riziko podcenění vysokého zadlužení. Kolaps cen aktiv by mohl v rozvahách nadělat pořádnou paseku a spustit krizi.

Nedostatečné investice se projevují i jinde. Firmy při snaze o zvýšení výstupu upřednostňují faktor práce před kapitálem. To prý vysvětluje nízké přírůstky produktivity práce v posledních letech.

Smithers je ve finančních a ekonomických kruzích brán za podivína, ale jeho argumenty vypadají přesvědčivě. V roce 2000 v knize „Valuing Wall Street“ varoval před splasknutím internetové bubliny. Tehdy ho nikdo nebral vážně.

 
(Zdroje: Buttonwood; John R. Graham, Campbell R. Harvey, Shiva Rajgopal: The Economic Implications of Corporate Financial Reporting, NBER Working Paper No. 10550, 2004; John Asker, Joan Farre-Mensa, Alexander Lunggvist: Corporate Investment and Stock Market Listing: A Puzzle? 2013)


Čtěte více:

Delikátní kapitalismus: Z 10 000 nápadů vznikne 1 000 firem, dvě dosáhnou vedoucí pozice na trhu
21.08.2013 7:56
Kapitalismus je o kultuře. Pro jeho udržení jsou důležité zákony a ins...
Díky Fedu ušetřily společnosti od Applu po Verizon asi 700 mld. USD
18.09.2013 9:41
Americké společnosti, od Applu po Verizon, ušetřily na splátkách úrok...
Miliardy dolarů za to, že vedou investory za ruku (a k menším ziskům)
26.09.2013 14:16
Penzijní fondy a další velcí investoři vyhazují miliardy dolarů ročně...
Buffettovy záchranné injekce: zisk 10 mld. USD, výnos 40 %
08.10.2013 11:31
Buďte bojácní, když jsou ostatní lakomí, a buďte lakomí, když jsou ost...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university