Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
King: Otázkou už není, zda do ztracené dekády spadneme, ale to, zda se z ní dokážeme dostat

King: Otázkou už není, zda do ztracené dekády spadneme, ale to, zda se z ní dokážeme dostat

28.11.2013 7:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Letošní rok k nám sice z ekonomiky proudí poměrně optimistická data, celková ekonomická aktivita ve vyspělých ekonomikách ale zůstává utlumená. Namísto o recesi a oživení bychom měli hovořit o pokračující stagnaci. Nemá smysl přemýšlet nad tím, zda spadneme do ztracené dekády ve stylu Japonska. Otázkou je pouze to, zda se z ní můžeme dostat, protože naše ekonomiky už nějaký čas dusí.

Mzdy jsou pod tlakem, sazby pravděpodobně zůstanou nadále nízko, vládní dluh se nachází neuvěřitelně vysoko a v některých případech dále roste. Firmy hromadí hotovost namísto toho, aby ji investovaly. A inflace klesá i přesto, že centrální banky dál tisknou peníze. Podařilo se nám vyhnout další Velké depresi, do které jsme se mohli propadnout po pádu Lehman Brothers. Nedaří se nám ale zabránit „Velké stagnaci“. Únik z ní je složitý, o čemž se přesvědčilo právě Japonsko. Jeho problémy byly mylně vnímány tak, že mají výhradně makroekonomickou povahu a tudíž že by je měla řešit správná fiskální a monetární politika. Nyní ale podobně trpí i západ. Fiskální politika v minulých letech moc nepomohla, opak ovšem platí o politice monetární. Výsledek znamená zklamání.

Na počátku listopadu poskytl Lawrence Summers na konferenci MMF zajímavé vysvětlení toho, proč se v naší snaze o snížení nezaměstnanosti budeme možná i nadále muset spoléhat na kombinaci nízkých sazeb a finančních bublin. Poukazuje na jednoduchá fakta. Inflace byla v posledních dvou desetiletích nižší, než se čekalo. Cenové tlaky byly nízko na konci 90. let a před finanční krizí se nacházely ještě níže. Tvrzení, že v ekonomice působily příliš velké poptávkové tlaky, tak podle Summerse nedávají smysl. Celou dobu hrozil naopak nedostatek poptávky, a to z velké části proto, že sazby už byly nízko a nemohly se posunout ještě níže. Tedy na úroveň, která by zajistila plnou zaměstnanost. Vyšší ekonomické aktivity bylo možno dosáhnout pouze tím, že vznikaly bubliny, počínaje dot.com boomem a konče bublinou hypotéční.

Summers odhaduje, že reálné sazby, které by zajistily plnou zaměstnanost, se nacházejí kolem minus dvou až tří procent. To je v prostředí nízké inflace nedosažitelné. Jinak řečeno, jestliže je tento odhad správný, nemusí se to v reálném světě nikdy ukázat, pokud tedy centrální bankéři nebudou ochotni sledovat vyšší inflační cíle, než na jaké jsme byli doposud zvyklí. Ve společnosti, kde velká část populace stárne a chce si užívat svých úspor, je to těžké prosadit. Celá tato situace se může zdát podivná. V historii najdeme dost příkladů, kdy ekonomiky zdravě rostly i bez inflace. Příkladem jsou Spojené státy ve 20. letech či Japonsko v letech 80. Pravdou je ale to, že pak přišly problémy, protože nízká inflace vytvořila zdání udržitelného vysokého růstu, který ovšem vedl k přílišnému riskování a bublinám.

Summers tvrdí, že dlouhodobá stagnace je hlavně problémem poptávky. To však není ani zdaleka tak jisté. Konec 20. století se stále více jeví jako zlatý věk, kterým si vyspělé ekonomiky už prošly a který se nebude opakovat. Vytvořil ho konec protekcionismu, obrovský růst nabídky práce odrážející větší participaci žen, zlepšení systému vzdělávání, růst hypotéčního dluhu a další faktory. Technologie se dále vyvíjí, ta ale onen zlatý věk sama o sobě nevysvětluje. Není žádná zázračná úroveň sazeb, nízká inflace posledních let nemusí být odrazem nedostatku poptávky, ale dynamického vývoje nabídky. Politici to nechápou a dál předstírají, že opět můžeme dosáhnout tempa růstu, které bylo typické pro zlatý věk. Propast mezi nadějemi a realitou se rozšiřuje, nakonec převáží averze k riziku a růst opět zpomalí.

Autorem je Stephen King, hlavní ekonom HSBC.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data