Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Střízlivění technologického sektoru

Střízlivění technologického sektoru

22.05.2014 18:00

Jedním ze sektorů, které můžeme v pokrizovém období pasovat na vítěze, jsou technologie. Při obecné popularitě, které se tento sektor těší, ale bude možná překvapením, že mezi vítězi je až na posledním místě. V květnu si totiž za posledních pět let připisoval relativně k celému indexu S&P nějakých 20 %. To je velmi málo ve srovnání s více než 125 % sektoru zbytného zboží a znatelně to pokulhává i za průmyslem, či finančním sektorem, kde se relativní zisky pohybují kolem 70 %. Vrcholu pokrizové slávy si technologie užívaly někdy v roce 2012, kdy na tom byly cca o 45 % lépe než trh (ani tou dobou ale nebyly v čele pelotonu). Ani poslední rok pak technologiím v relativním slova smyslu výrazněji nepřeje – zatímco celý trh si připisuje 14 – 15 %, tento sektor pouze 7 %:

techSP500

Zdroj: Google Finance

My se dnes podobně jako předtím u sektoru zbytného a nezbytného/necyklického zboží podíváme zejména na to, jak je to s valuací technologií. Až do konce roku 2007 byly sektorem vysokého PE: Ceny technologických společností se ve vidině rychlého dlouhodobějšího růstu zisků obchodovaly poměrně vysoko k ziskům „současným“ (odhadovaných na jeden rok dopředu). V předkrizových letech tak sektor opakovaně testoval hranici PE ve výši až 21. Pro srovnání, jen cyklické zboží se v roce 2007 na relativně krátkou dobu posunulo k hranici 20, necyklické zboží se drželo kolem 17 – 18, ostatní sektory byly většinou níže.

Po roce 2007 přišla technologická valuační deprese. Na PE má vliv hlavně očekávaný dlouhodobý růst (čím vyšší, tím vyšší PE) a riziko (čím vyšší, tím nižší PE). Na oné depresi se podepsaly oba faktory a PE tak postupně klesalo až na valuační „support“ let 2011 a 2012 ve výši 11. Tedy pokles z maxim téměř o polovinu! Jak je možné, že se to neprojevilo na cenách? Příčina je samozřejmě v tom, jak moc rostly v jednotlivých letech zisky: Z cca 3 USD na akcii v roce 2009 na cca 9 USD na akcii na lokálním vrcholu v roce 2012 (čtvrtletně).

Jde tedy o pozoruhodný příběh, kdy valuace klesaly, což značilo celkově se zvyšující skepsi investorů ohledně dlouhodobějšího vývoje, krátkodobé zisky ale mohutně rostly. Vidíme zde i to, jak těžko oddělitelný je cyklický vývoj v ekonomice a odvětví, s vývojem strukturálním a dlouhodobým. Ona valuační deprese technologií pak skončila v roce 2012, dnes se jejich PE pohybuje kolem 15 (je tak na podobné úrovni, jako valuace celého trhu). Jinak řečeno, rizikově-růstový profil technologií je dnes velmi podobný tomu, jaký je tento profil u celého trhu – značný posun od překrizových let, o letech 90. ani nemluvě.

Technologie patří mezi sektory, které svým PEG poměrem tak nějak oscilují kolem hodnoty 1. PEG je poměrem PE a očekávaného dlouhodobého růstu (ale jeho interpretace není tak jednoduchá, jak nám je často tvrzeno, protože se nechová lineárně). Vedle technologií k těmto „jedničkovým“ PEGařům patří ještě zbytné zboží, energetika a finance. V letech 2006 – 2010 se PEG technologií drželo nad 1 (až 1,2 – 1,3), jen v roce 2008 se relativně krátce dostalo pod tuto hranici. Systematicky pod ní spadl poměr až v roce 2010 a z této skepse se sektor dostal až na konci minulého roku. Tehdy PEG dosáhlo relativně vysoké úrovně 1,2. Od té doby nastala korekce na současných cca 1,08. Tedy opět návrat k oné jedničce.

Od roku 2009 se očekávání dlouhodobého růstu zisků drží na úrovni pomalu klesající z 15 % k 14 %. To tedy znamená, že pokud je pro technologie relevantní PEG kolem 1, musí se „relevantní“ PE pohybovat také kolem 14 – 15. Technologie nám tedy v poslední době vystřízlivěly. A ohledně oněch očekávání dlouhodobého růstu je dobré poznamenat, že krátkodobá (12ti měsíční) očekávání růstu zisků se už od roku 2011 pohybují pod oněmi dlouhodobějšími (pětiletými) očekáváními). Mimo materiálů a telekomunikací tomu tak ale je i u ostatních sektorů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data