Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chytrá beta potřebuje nějaké hloupé investory

Chytrá beta potřebuje nějaké hloupé investory

27.06.2014 18:59

Pokud se někdo začne pasivně, či dokonce aktivně pohybovat na trhu, dříve či později (ale spíše dříve) bude zahlcen množstvím rad týkající se investičních strategií. Podle mne je nejlepší radou „nekupovat akcie, ale podíly ve společnostech“. Můžete se mi vysmát s tím, že jde o to samé a technicky budete mít samozřejmě pravdu. Přístupem to něco jiného je:

Pokud kupuji „akcii“, kupuji jakýsi vzdálený kus papíru, či elektronického záznamu. A uvažuji hlavně o tom, zda si ho někdo bude za ne moc vzdálenou dobu ochoten ode mne koupit za vyšší cenu. Někdy tak jde o známou hru na „ještě většího blbce“. Pokud „naopak“ kupuji podíly ve společnostech, primárně mě zajímá, společnost, její cash flow, její výhled. O více se vlastně nemusím starat – pokud je společnost dobrá, podíl v ní se bude prodávat sám a naopak. K této perspektivě je dobré přidat byť jen základní pohled na to, jak na tom jsou zrovna trhy z cyklického a valuačního hlediska – i podíly v dobrých společnostech je vždy lepší koupit v době, kdy trh není přehřátý a prodat je ve chvíli, kdy jsou valuace našponovány.

Můj názor je vlastně reflektován i v kombinaci mých zdejších příspěvků – jednak celkový pohled na trhy, jednak konkrétní pohledy na sektory a firmy (Zaostřeno na blue chips). Tradingových strategií, honění trendů a podobných přístupů zde čtenář nenalezne. Směřuji ale k tomu, že dnes uděláme určitou výjimku. I když nakonec se ukáže, že vlastně zase ne tak velkou. V poslední době se hovoří o strategiích chytrých bet. Jak jsem pochopil, může jít o velmi široké spektrum přístupů a někdy možná jen marketingových tahů. Jedním ze zastánců chytrých bet, respektive na nich založeného investování, je Rob Arnott z Research Affiliates. Jeho chytrá beta, jak jsem pochopil, je nástroj, který mění váhu akcie v investičním portfoliu. Mění ji z obvyklé váhy založené na kapitalizaci (tj. váhy v indexu) na váhu, která by měla zajistit to, že výkon našeho převáženého portfolia je lepší než výkon celého trhu.

Ono chytré vážení by mělo být konkrétně založeno na „skutečném ekonomickém významu společnosti v ekonomice“. Ten může být odvozen třeba z jejích tržeb, dividend či jiného ekonomického ukazatele, ale ne z kapitalizace (kapitalizaci můžeme vnímat jako výslednici těchto ekonomických ukazatelů a valuace). Takovéto používání chytré bety pak ve výsledku vede k tomu, že do portfolia víc a víc zahrnujeme „losery“ a naopak snižujeme váhu akcií dobře si vedoucích. U nich totiž většinou roste valuace (valuační násobky) a kapitalizace se odtrhuje od onoho ekonomického významu, který firma v ekonomice má (měřeno tržbami ...). U společností vedoucích si na trhu špatně dochází k opačnému efektu – kapitalizace kvůli klesající valuaci postupně víc a víc podhodnocuje význam firmy v ekonomice.

Klíčovou otázkou je to, jak si taková investiční strategie vede. Odpověď ukazuje následující graf. V něm je „průměr ze 13 tříletých testovacích period mezi roky 1933 a 1980“. Rozdíl mezi prohrávajícími „vítězi“ a vyhrávajícími „břídily“ je dost velký. Zdá se mi ale, že v podstatě jde o popis mezi návratností kontrariánské a trendové strategie. Tedy popis, který říká, že se vyplatí investice do společností, které na trhu prohrávají a naopak.

sous

Chytrá beta se stala terčem kritiky některých finančně-akademických těžkých vah, včetně pánů Famy a Sharpa. Ti uvádí, že taková strategie, pokud by skutečně byla úspěšná, nemůže přetrvat. Podobná argumentace je stokrát ohraná kapitola sama o sobě. Jde o logiku typu: „Na chodníku nemohou ležet peníze, protože kdyby tam ležely, někdo by je už sebral“. Problém s ní je samozřejmě v tom, že pokud se jí budeme držet, nikdo nebude na chodník ani koukat a nikdo nebude peníze sbírat a ony tam budou. Jedno vylučuje druhé a naopak. Pan Arnott ale s uvedenou kritikou souhlasí. Vtip je v tom, kdo je na druhé straně obchodů sledujících chytrou betu: Jsou to ti, kteří chtějí do nekonečna kupovat jen vítěze a bojí se poražených. Takže eliminace této strategie vlastně nemusí být relevantní ani v delším období – závisí na „nelogickém“ sázení na poražené. Jinak řečeno, fungování chytré bety potřebuje nějaké hloupé investory.

Nevím, zda je popsaná strategie použitelná pro běžného investora (tedy vyjma nákupu nějakého ETF, který tuto strategii explicitně používá). Jedním z důvodů, proč nad ní zde uvažuji je to, že to vlastně celé vypadá hodně fundamentálně. Ony „chytré bety“ jsou tedy v podstatě marketingovým nástrojem, který ale možná někdy balí i rozumný produkt. Ten si přitom můžeme vytvořit sami – nekupujme akcie, ale podíly ve firmách

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Čtěte více:

Začnou už centrální banky zasahovat proti trhům aktiv rozžhaveným do ruda?
26.06.2014 18:02
George Osborne v roce 2010 oznámil před kamennými tvářemi bankéřů a in...
27.06.2014 12:30
Do měsíce by vláda měla mít hotovou analýzu, která posoudí, zda se vyp...

Váš názor
  •  
    01.07.2014 11:40

    Skoda, ze autor nepridal i nejake to ETF, pokial nejake nasiel..
    Eco
    •  
      01.07.2014 12:11

      ETF pracujuce s betou: NYSEARCA:LBTA NYSEARCA:SLBT NYSEARCA:HBTA NYSEARCA:SHBT NYSEARCA:XLBT :-)
      Eco
Aktuální komentáře
16.04.2024
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
9:09Rozbřesk: Trhy přestávají věřit poklesu sazeb v USA, jaká jsou rizika? Íránský raketový útok na Izrael bez dopadu na eurodolar
8:49Útok Íránu na Izrael přispívá k růstu cen některých komodit, celkově ale trhy nechává až překvapivě v klidu  
7:03Výsledková sezóna v USA začala. Toto je výběr taktických akcií podle Goldman Sachs  
14.04.2024
15:43Alphabet míří na kapitalizaci 2 bilionů dolarů, zatímco investoři oceňují pokrok na umělé inteligenci
9:58Víkendář: Neobchodovat na základě emocí a toho, co se zrovna děje na trhu
13.04.2024
16:30CNBC: Čína zůstává pro americké výrobce čipů důležitá

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m