Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlato v uplynulém týdnu: Tak trochu z jiného soudku

Zlato v uplynulém týdnu: Tak trochu z jiného soudku

11.07.2014 17:02
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Končící týden nepřinesl příliš mnoho zajímavých makroekonomických událostí. I proto je pro investory do zlata pozitivním zjištěním, že si přeze všechno komodita proklestila cestu k růstu. Aktuálně obchoduje na 1336 USD/unce a od pondělí tak připisuje solidního 1,13 %.

zlato

Logicky se pak nabízí otázka, zda se jedná o týdenní odchýlení a zlato se navrátí k pohybu do strany posledního měsíce, nebo zda započal nový růstový trend. Indikátor MACD úvahu o tvořícím se býčím trendu příliš nepodporuje a nemůžeme se ani opřít o výraznou sílu na straně kupců, kterou by zachytil oscilátor RSI. V průběhu dnešního dne navíc zlato ustupuje do strany a částečně se tak odchyluje od hypotetické trendové křivky. Předvídání budoucího vývoje se tak stává komplikovanějším než obvykle.

Možná tak raději upustíme od věštění budoucnosti a přesuneme se k celkovému hodnocení letošního vývoje ceny zlata. Zhodnocení takřka 11 % není vůbec špatné a investorům dozajista vykouzlí úsměv na tváři. Investoři do cenných kovů však nehledají vždy nutně vysoké zhodnocení, ale často nižší riziko, které by právě "bezpečný přístav" měl nabídnout. Proto pak mohou být ochotní přijmout menší výnosnost výměnou za nižší volatilitu. Právě zlato je pak z cenných kovů možná tou vůbec nejlepší volbou…

Když se totiž podíváme na průměrnou výnosnost, je patrné, že má z cenných kovů nejvyšší denní zhodnocení v uplynulém roce palladium. To každým dnem v průměru zhodnotí o 0,14 %. Pokud však investor holduje nižšímu riziku, je nejbezpečnějším přístavem právě zlato. Jeho denní volatilita dosahuje nejnižších hodnot, což v podstatě znamená, že se zlato s nejmenší pravděpodobností odchýlí v ceně (alespoň pokud extrapolujeme historii do budoucnosti). Stále je třeba mít na paměti, že volba mezi rizikem a výnosností je klíčovou otázkou investičního přístupu a odráží postoj jednotlivých investorů. I proto je určení v letošním roce nejlepšího kovu komplikované. Jedni zvolí výnosnější palladium, jiní bezpečnější zlato. Na druhou stranu určit kov ze všech letos nejhorší, je skutečně snadné. Stříbro totiž vykazuje jak nejnižší průměrnou denní výnosnost, tak také nejvyšší volatilitu, což je pořádně nešikovná kombinace.

zzzz

Dejme tomu, že investor přece jen zvolí nižší míru rizika. Do svého portfolia z cenných kovů zařadí zlato a spokojeně si mne ruce. Avšak co když v důsledku nestálého makroekonomického vývoje začne cena zlata kolísat? Někteří tradeři proto doporučují namísto přímého nákupu komodity, kupovat společnost, která se na její těžbu specializuje. V případě zlata by to například mohli být těžaři Barrick Gold a Newmont Mining. Úvaha je v zásadě prostá. Od ceny zlata se odvíjí výnosy společnosti a hodnota akcie tak pohyb cenného kovu poměrně dobře reflektuje. Společnost navíc nabízí dividendu a disponuje hmatatelnou hodnotou v podobě strojů, vybavení či softwarových systémů. Případný pokles ceny zlata by tak na ní přece neměl dopadnou ve stejné míře..

Jenže jak naznačuje následující graf, vývoj ceny akcie může být s vývojem ceny zlata takřka dokonale korelován (nenechte se zmást odlišnou podobou grafů, při dosazení čísel se jedná o takřka totožné pohyby).

aaaa

V takovou chvíli se pak výhody plynoucí z nákupu akcie mažou. A to ještě nezapomínejme na sentiment na akciových trzích, který dokáže ovlivnit cenu akcie navzdory reálnému fundamentu. Suma sumárum, při pohledu na průměrnou denní výnosnost a volatilitu akcií dvou zvolených těžařů dojdeme k závěru, že jejich denní zhodnocení je v průměru nižší a riziko vyšší, než je tomu v případě zlata. Strategie ochrany vůči případnému poklesu ceny zlata za pomoci koupi akcií těžařů tak zdaleka ne vždy musí fungovat. Proto je chtě-něchtě nejlepší ochranou investorů dostatečná diverzifikace...


Čtěte více:

Akcie nebo zlato?
02.07.2014 18:00
Už delší dobu jsme se spolu nepodívali na to, jak se vyvíjí zlatá cena...
Zlato v uplynulém týdnu: Další úkrok do strany
04.07.2014 16:04
Zdá se, že od 19. června, kdy zlato prudce zhodnotilo intraday o 3 %,...

Váš názor
  •  
    12.07.2014 20:25

    na ukrajne je to zase velmi napete a zabyli tam 19 vojakov! TO BY MALO ZLATO POSUVAT hore + aj technicky to vyzera dobre.... moj nazor prosim pridajte svoje nazori
    Martin
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.