Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fundament a technika: Vytrvalé posilování dolaru

Fundament a technika: Vytrvalé posilování dolaru

31.07.2014 17:55
Autor: Martin Novotný, Patria Finance

Americká měna pokračuje ve svém posilování proti euru. Ze svých letošních maxim téměř 1,4000 EURUSD v květnu 2014 vytrvale nabírá na síle a během včerejšího obchodování definitivně překonala hranici 1,3400 USD za euro, za dva měsíce tak posílila o 4,3 procenta, nyní okupuje téměř devítiměsíční maxima. Dolar s překonáváním psychologických úrovní nemá problém, tu včerejší s přehledem atakoval díky zveřejnění růstu HDP za 2Q2014. Pro porovnání – dynamika amerického HDP v prvním čtvrtletí činila (zrevidovaná hodnota) -2,10 %, konsensus na druhé čtvrtletí hovořil o 3% růstu, realita byla však ještě o 1 procentní bod lepší.

Je tedy zřejmé, že dolaru vydatně pomáhají americká makrodata, která (až na výjimky) překonávají jeden konsensus za druhým. Nezaměstnanost v USA je na 6,1 procentech (červen 2014), což je předkrizová hodnota ze srpna 2008. Americký trh práce dlouhodobě vykazuje známky zlepšení, což dokazují klesající počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti a zvyšující se tvorba nových pracovních míst, to vše při poměrně stabilní míře participace na trhu práce při hodnotě 68,2 %.

10

Inflace (poslední zveřejněná za červen 2014) činí 2,1 %, což je velmi blízko inflačnímu cíli americké centrální banky a výrazný posun od října loňského roku, kdy inflace v USA dosáhla pouhého 1 procenta. Tato hodnota byla zároveň nejnižší od počátku roku 2010.

100

Americká centrální banka také již přes půl roku utahuje program nákupu dluhopisů a odkupu aktiv a debaty o zvýšení její klíčové sazby jsou na denním pořádku. Každé jednání FEDu provází spekulace, zda se představitelé této monetární autority neodváží k jestřábí rétorice směrem k sazbám, což by pro USD jistě znamenal rapidní nárůst dlouhých pozic na úkor eura. To se naopak může obávat dalších kroků ECB, která umístěním znaménka minus před svoji depozitní sazbu zasadilo euru značnou ránu. Hlasy volající po spuštění QE v Evropě pak už jen do rány sypou sůl, k dobru tak může euru být pouze fakt, že svým oslabením by mohl posílit export eurozóny. Příkladem budiž Německo, které se díky provedeným reformám, své konkurenceschopnosti a orientací na export přibližuje potencionálu ekonomiky.

Bližší pohled na data z eurozóny částečně odpovídají na otázku oslabování společné evropské měny: růst HDP dosahuje v posledních čtvrtletích hodnot začínajících nulou (údaj za 2Q14 zatím není k dispozici), dnes zveřejněná míra nezaměstnanosti eurozóny za červen 2014 činila 11,5 % (o 0,1 procentního bodu pod konsensy). Inflace v EMU je kategorií sama pro sebe. Měsíční hodnoty CPI odstartoval údaj za leden, který trh vyděsil hodnotou -1,1 %. Jelikož po zbytek roku se index cen spotřebitelů pohyboval v pásmu -0,1 až 0,3 procenta, březnový údaj 0,9 % byl spíše výjimkou. Dnes zveřejněná hodnota 0,8 % splnila očekávání trhu a měnový pár téměř nereagoval.

Z pohledu technické analýzy americká měna využívá tzv. kříže smrti. Na začátku července protnul rychlejší, 50denní klouzavý průměr pomalejší 200denní MVA shora dolů. Toto protnutí nastalo mimo trendový kanál, avšak dolar dokázal využít své síly opřené o makrodata. Z 23 obchodních dní tohoto měsíce dolar oslabil pouze 7x a překonal 3 technické úrovně, postupně od 1,36 až do 1,34. Oscilátor RSI se od začátku roku vyskytl v pásmu přeprodanosti pouze jednou (květen 2014), na to však americká měna nereagovala a žádná výraznější korekce se nedostavila. Druhé přeprodané úrovně indikuje RSI u EURUSD nyní. Oscilátor Aroon určující sílu a směr trendu signalizuje down-trend, jelikož Aroon Down se nachází při hodnotě 96 a Aroon Up při hodnotě 12. Při kombinaci s cenou pod klouzavým průměrem můžeme hovořit o pokračujícím klesajícím trendu.

1000

Technika tedy napovídá, že posilování dolaru rozhodně neskončilo a světová rezervní měna se může těšit na útok na hodnoty 1,3300 EURUSD. Pokud budou americká data nadále vyznívat v její prospěch, euro se útokům bude bránit mnohem obtížněji. Evropské měně totiž nenahrává ani geopolitická situace – nedávné problémy portugalské banky, vyhrocená ukrajinsko-ruská krize či neočekávatelné události jako sestřelení letu MH17 na evrpoském území.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.