Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ohlédnutí za fondy z rodiny Portfolio Pro (1. díl)

Ohlédnutí za fondy z rodiny Portfolio Pro (1. díl)

16.04.2015 11:10
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

V jednom z předchozích článků byly na tomto místě představeny fondy typu Portfolio Pro (zde uváděné pod označením fondy typu CPPI). Jde o smíšené fondy s tzv. institutem hraniční hodnoty, který v dobách, kdy aktiva na finančních trzích klesají, omezuje celkovou možnou ztrátu a naopak v dobách, kdy trhy rostou, umožňuje navýšením dynamické složky portfolia na tomto růstu participovat.

Rodina ČSOB smíšených fondů tak byla zásadním způsobem rozšířena. Vzniká tak přirozeně otázka, jak se výkonnost obou typů fondů (obyčejné smíšené a Portfolio Pro) vlastně liší a které fondy jsou tedy pro investora výhodnější? Bohužel, časová řada dat korunových fondů není pro takovou analýzu dostatečně dlouhá – sada fondů typu Portfolio Pro byla kompletována teprve v letech 2013 až 2014. Pro tyto účely srovnání si však můžeme vypomoci daty ohledně výkonnosti eurových protějšků fondů typu Portfolio Pro, které jsou úspěšně spravovány již od roku 2006 a jsou se současnými korunovými fondy plně srovnatelné. Fondy typu Portfolio Pro zde budeme srovnávat s profilovým smíšeným fondem KBC Privileged Portfolio Defensive, který svým rizikovým profilem přibližně odpovídá fondům z rodiny KBC Privileged Portfolio Pro 95 s hraniční hodnotou 95 %.

Ukažme si nejprve na reálném vývoji, jak se oba typy fondů chovaly v období klesajících trhů. Podle teorie by měly být lepší fondy typu Portfolio Pro, u kterých by se měla uplatnit jejich hraniční hodnota. Jak vidíme z grafu vývoje v letech 2008 až 2009, tedy období asi nejhlubší novodobé finanční krize, u všech fondů hraniční hodnota opravdu zafungovala. Fondy typu Portfolio Pro zaznamenaly v době do března 2009 výrazně nižší pokles a díky tomu i lepší výkonnost než fond profilový.

Vývoj NAV fondů KBC Privileged Portfolio Pro 95 a Portfolio Defensive v období 2008-2009
cppi
Zdroj: KBC Asset Management

Další zajímavou skutečností, vedle realizace hraniční hodnoty, jsou ale i odlišnosti ve výkonnosti jednotlivých fondů typu Portfolio Pro. Tyto rozdíly, které dosahují až 5 % p.a., jsou dány především rozdílnými termíny fixace hraniční hodnoty, a tím i možnostmi jednotlivých fondů reagovat na obrat na trzích. Jak ukazuje graf, vítězem se v tomto období stal fond s fixací hraniční hodnoty v lednu. Zahájení nového ročního investičního období v únoru 2009 umožnilo fondu (KBC Privileged Portfolio Pro 95) February reagovat na obrat na akciových trzích hned v březnu 2009. Naproti tomu fond May musel vyčkat do května 2009 a fond August až do srpna stejného roku. Oba dva pozdější fondy tak část růstu trhu v roce 2009 propásly a celkově proto za fondem February mírně zaostaly. Všechny fondy z rodiny Portfolio Pro bez výjimky však profilový fond překonaly.

Výnosnost fondů v období 2008-2009
cppi_tab

Který fond typu Portfolio Pro má tedy investor v rámci dané rizikové třídy zvolit - únor, květen, srpen nebo listopad? Zde je odpověď poměrně jednoduchá – bez znalosti budoucího vývoje trhů toto bohužel nelze určit. Logické poučení, které z toho plyne, je, že nejlepší postup, který zajistí, abychom neinvestovali zrovna do fondu s výkonností v rámci dané rizikové třídy nejslabší, je nakoupit více variant těchto fondů, nejlépe všechny čtyři, a to pokud možno ve stejném objemu.


Pozn.: Přehled všech fondů ČSOB AM, které lze prostřednictvím on-line platformy Patria Direct nakoupit, naleznete ZDE. Klienti Patria Finance mohou využít přímého přihlášení ZDE.

RNDr. Jiří Sušický - ředitel útvaru správa portfolií

Jiří Sušický má více než 20 let zkušeností v oblasti investic a finančních trhů. V ČSOB Asset Management působí od roku 2002, nejprve jako portfolio manažer od roku 2011 jako ředitel útvaru správy portfolií. V minulosti pracoval jako akciový analytik ve společnosti Patria Finance a dále jako portfolio manažer v Patria Asset Management. Je absolventem Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze a držitelem titulu MBA z Arizona State University v USA. Je rovněž držitelem titulu CFA.

 


Váš názor
  •  
    17.04.2015 10:49

    ... jedná se o tyto fondy http://www.bloomberg.com/quote/PRIDEFF:BB/chart + http://www.bloomberg.com/quote/PRIPDEA:BB/chart ??? Já jen, že ty fondy jsou u svých historických maxim a PŘÍBĚH se opakuje - honí se hejlové bulvárními žvásty ( čti odbornými analytickými analýzami odborníku studovanýchod na UK až po samotné MBA ). Nazývat "výhodou" mírný pokles v letech 2008-2009 může opravdu jen zoufalec !!! Tehdy snad "vyschla likvidita" a CB museli začít pumpovat peníze do bankovního systému. To, že se neprojevil propad bylo způsobeno i nízkou možností uniknout z těchto fondů jako ze všech fondů v té době obecně. Celý ten článek je neskutečný bulvární blábol stejně tak jako nedávný zdejší příběh o tom jak zlato půjde dolů, kvůli špatnému počasí u indických zemědělců a tak vlastně tato "největší likvidita světa" ( veškeré zlato na této planetě zřejmě kupují jen indčtí zemědělci o čemž hodně silně pochybuji, ti jsou rádi, že jakž takž vyžíjí z toho co mají ) jak nemá cash dojde k prudkému propadu u kovu. Navíc tamní farmáři jsou již dávno SOFISTIKOVÁNÍ a tak spíše touží po tamních podílových fondech, aby za pár dní vyšlo http://www.kurzy.cz/zpravy/379126-video-dluhopisy-s-temer-4-vynosem-s-timto-fondem-zadny-problem/ :D :D :D. Většina akcií je v bublině, dluhopisy jsou v super bublině a fondy jakéhokoliv typu jsou zcela mimo, jakmile přijde k dalšímu "krachu". MMF upozorňuje na zvýšenou volatilitu v letošním roce, pokud dojde ke zvýšení úroků USD. Pokud k němu dojde rád si vsadím na významné a hluboké propady na rozvíjejících trzích vlivem zpětného toku likvidity tj. peníze se budou vracet z rozvíjejícch trhů zpátky do rozvinutých. Dnešní bulvární analýzy začínají zesilovat v neskutečné euforii jak to budete TENTOKRÁT JINAK ... silně mi nynější situace připomíná situaci před posledním krachem., kdy se doporučovalo všude BUY, BUY, BUY.
    ……
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data