Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rockaway kupuje za 5,4 miliardy Kč Mall.cz a srovnávač Heureka.cz

Rockaway kupuje za 5,4 miliardy Kč Mall.cz a srovnávač Heureka.cz

26.10.2015 11:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Investiční skupina Rockaway kupuje za víc než 200 milionů eur (5,4 miliardy Kč) druhý největší e-shop v Česku Mall.cz a srovnávač cen Heureka.cz. Obchod financují miliardáři Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Jde o jednu z největších transakcí v maloobchodu v posledních letech. Akvizici bude posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to dnes oznámila mluvčí Rockaway Michaela Papežová.

Rockaway Capital se dohodla na uzavření smlouvy o převodu stoprocentního podílu ve společnosti Netretail Holding, která provozuje internetové obchody Mall, a ve společnosti Naspers OCS Czech Republic provozující on-line srovnávač Heureka.cz. "Mall i Heureka jsou úspěšné společnosti, které skvěle rozvinou naše stávající aktivity na poli e-commerce. Máme díky tomu před sebou příležitost, jak během velmi krátké doby atakovat obrat jednu miliardu euro a obsadit pozici e-commerce lídra v regionu střední Evropy," uvedl ředitel Rockaway Jakub Havrlant.

"Internetové obchodování je stále ještě v začátcích a toto je pro nás důležitý milník v pokračování cesty, kterou jsme začali před 15 lety," dodal šéf Netretail Holding Ondřej Fryc.

Skupina Rockaway letos prostřednictvím E-commerce Holdingu koupila podíl v internetovém obchodu s elektronikou CZC.cz, transakci nyní posuzuje antimonopolní úřad. Loni převzal holding e-shopy Vivantis. Obrat E-commerce Holding by měl letos dosáhnout čtyř miliard korun.

Internetový obchod Mall.cz dosud vlastnil Netretail Holding patřící do celosvětové skupiny Naspers. Netretail Holding vykázal ve finančním roce 2013/2014 obrat osm miliard korun. Zahraniční pobočky v Polsku, Slovinsku, Maďarsku a na Slovensku se na tržbách společnosti podílejí téměř z poloviny. Největší český internetový prodejce Alza.cz měl loni obrat 11,5 miliardy korun bez DPH. Srovnávač cen Heureka.cz v roce 2014 vykázal podle účetní závěrky obrat 341 milionů korun.

Podle aktuální analýzy Heureka.cz a Asociace pro elektronickou komerci (APEK) letos Češi v internetových obchodech utratí rekordních 81 miliard korun a ve srovnání s loňským rokem se on-line útraty zvýší o 21 procent. Letos naopak poprvé začal klesat počet tuzemských e-shopů, když se jejich počet snížil meziročně zhruba o jedno procento ze 37.200 na 36.800.

Dlouhodobě Češi utrácejí on-line nejvíce především za elektroniku. Podle údajů Heureky si výrazné nárůsty letos připsalo zboží jako volně prodejné léky (25 pct), vybavení pro dům a zahradu (23 pct) nebo sekce s módou a oblečením (28 pct). Například kategorie drogerie vzrostla proti loňsku dvojnásobně - nejprodávanější v této sekci jsou prací prášky a mopy.

Společnost Rockaway Capital vedle investic v oblasti internetu také podporuje začínající technologické firmy. Působí v Praze, americkém San Francisku a brazilském Sao Paulu. Jediným akcionářem firmy je Jakub Havrlant.

Křetínský s Tkáčem a investiční skupinou J&T vlastní Energetický a průmyslový holding (EPH) zahrnující čtyři desítky podniků z ČR, Slovenska, Německa a Polska, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem. Křetínský s Tkáčem také mají mediální firmu Czech News Center, která vydává nejčtenější deník Blesk, deníky Aha! a Sport či časopis Reflex.

Zdroj: ČTK


Čtěte více:

Trading Contest 2015 - Výsledky třetího soutěžního kola: akciové indexy
26.10.2015 10:28
V uplynulém kole se obchodovaly akciové indexy a to přineslo některým ...
Polské volby podpořily zlotý, eurodolar čeká na Fed
26.10.2015 10:32
Začátek týdne se na finančních trzích ve středoevropském regionu nese ...
Očekávání německých podnikatelů rostou, nehledě na kauzu Volkswagen
26.10.2015 10:35
Německá podnikatelská nálada Ifo zůstala v říjnu bez výraznějších změn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m