Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Zvláštní příležitost pro zvláštní práva čerpání

Project Syndicate: Zvláštní příležitost pro zvláštní práva čerpání

02.11.2015 16:30

Nedávným výročním zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v peruánské Limě dominovala diskuse o slabosti několika rozvíjejících se a rozvojových ekonomik. Tato diskuse se však velmi málo zaměřovala na klíčovou příčinu: globální měnový systém. Mnohem víc se toho řekne příští měsíc na sboru guvernérů MMF, ačkoliv zůstává otevřenou otázkou, co fond nakonec udělá.

Problém, s nímž se rozvíjející se a rozvojové ekonomiky potýkají, vyvěrá z faktu, že příliv kapitálu do nich má silně procyklický charakter. Když tyto ekonomiky rychle rostly – zejména v porovnání s rozvinutými ekonomikami –, přitahovaly obrovské množství kapitálu. Jak se však rizika násobila, začal kapitál proudit zpět do země emitující rezervní měnu – tedy do Spojených států. USA mají koneckonců nakročeno ke zvýšení úrokových sazeb a dolar posílil prakticky vůči všem světovým měnám.

V minulosti tento vývoj vždy nakonec vedl ke korekci, kdy rostoucí schodek amerického běžného účtu způsobil znehodnocení dolaru. Tyto korekce – v letech 1979-1980, 1990-1991 a 2007-2008 – však zároveň byly vždy spojeny s globálním zpomalením či přímo s krizí.

Odhaluje se tak problém související s používáním amerického dolaru, tedy národní měny, coby hlavní mezinárodní rezervní měny globální ekonomiky. Jako první popsal tento problém v 60. letech belgický ekonom Robert Triffin. Takzvané „Triffinovo dilema“ zdůrazňuje zásadní konflikt mezi cíli státu, jako je omezení velikosti vnějšího schodku, a mezinárodními imperativy, mezi něž patří vytvoření dostatečné hotovosti k uspokojení poptávky po rezervních aktivech. Tento systém navíc vystavuje světovou ekonomiku cyklům důvěry v americký dolar a vydává ji na milost instituci jediného státu – navíc instituci, která často činí rozhodnutí s pramalým ohledem na jejich mezinárodní důsledky.

Jediným způsobem, jak stabilizovat systém, by tedy bylo umístit do jeho středu vskutku globální měnu. Taková byla ve 40. letech hlavní idea návrhu Johna Maynarda Keynese vytvořit nadnárodní měnu s názvem „bancor“. A taková motivace stála v roce 1969 za vznikem „zvláštních práv čerpání“ MMF, která se měla stát „hlavním rezervním aktivem v mezinárodním měnovém systému“.

Obecné alokace zvláštních práv čerpání (SDR) mají být založeny na „dlouhodobé globální potřebě doplňovat stávající rezervní aktiva“, přičemž rozhodnutí by se dělala na návazná období v délce trvání až pěti let. Prozatím došlo k takovým alokacím pouze třikrát, v letech 1970-72, 1979-81 a 2009 – posledně jmenovaná alokace v hodnotě 250 miliard dolarů byla přitom součástí zotavovacího balíku schváleného skupinou G-20 na zvládnutí globální finanční krize.

V poslední době se SDR znovu objevují ve zprávách díky debatě o tom, zda by měl MMF přidat čínský jüan do koše měn, které určují hodnotu této peněžní jednotky. Vzhledem k rostoucí mezinárodní roli jüanu se zdá naprosto evidentní, že by tato měna součástí koše SDR být měla. Diskuse by se nyní měla zaměřit na otázku, jak umožnit, aby SDR dosáhla svého potenciálu coby nástroj mezinárodní spolupráce.

Prvním krokem k tomu, aby se SDR stala aktivnější silou v globálních financích, by bylo odstranění rozlišování mezi účty SDR a běžnými operacemi MMF. Dokud bude k tomuto dělení docházet, budou SDR fungovat přinejlepším jako úvěrová linka, kterou může držitel bez dalších podmínek využívat – tedy nikoliv jako skutečné rezervní aktivum, nýbrž jako svého druhu debetní nástroj.

Lepším přístupem by bylo umožnit zemím, aby „ukládaly“ nevyužitá SDR do fondu, takže by se dala využívat k financování úvěrových operací MMF. Vydání většího počtu SDR by jinými slovy umožnilo MMF financovat větší počet úvěrů. Pokud by se tato SDR emitovala během krizí – například té, s níž se dnes potýkají rozvíjející se a rozvojové ekonomiky –, byla by výsledkem vskutku proticyklická globální měnová politika.

Toto schéma by se dokonce mohlo dovést ještě o krok dál: SDR by byla alokována podle nového vzorce, který by zohledňoval nejen kvóty MMF, ale i poptávku po rezervách v zahraniční měně (či jejich potřebu). Podle současného vzorce by země, které zahraniční rezervy nejvíce potřebují – tedy středněpříjmové a nízkopříjmové ekonomiky (s výjimkou Číny) –, obdržely jen něco přes třetinu z celkových alokací. To nestačí.

I bez této změny SDR mohou a měly by získat významnější postavení v globálních rezervách. V situaci, kdy jsou rozvíjející se a rozvojové ekonomiky ve stále hlubších problémech, nelze ztrácet čas. Zhruba padesát let poté, co Triffin poprvé popsal problémy spojené se statusem amerického dolaru coby rezervní měny, nelze než doufat, že chvíle SDR konečně nastala.

José Antonio Ocampo, profesor Kolumbijské univerzity a předseda Nezávislé komise pro reformu zdaňování mezinárodních firem, působil jako ministr financí Kolumbie a náměstek generálního tajemníka OSN pro hospodářské a sociální věci.


Copyright: Project Syndicate, 2015.
www.project-syndicate.org



Čtěte více:

Project Syndicate: Únik ze Světové banky
20.10.2015 16:45
Slony v místnosti na výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu/Sv...
Project Syndicate: Cesta k oceňování uhlíku
21.10.2015 16:00
Za pouhých šest týdnů se vedoucí světoví představitelé sejdou v Paříži...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m