Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Nálada v americkém průmyslu spadla na šestiletá minima … co na to Fed?

Rozbřesk – Nálada v americkém průmyslu spadla na šestiletá minima … co na to Fed?

02.12.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Nálada v americkém průmyslu asi jestřáby ve Fedu příliš nepotěšila. Index podnikatelské nálady v průmyslu spadl poprvé od roku 2012 pod hranici 50 bodů a dosáhl nejnižší úrovně za posledních šest let. Vyhlídky průmyslu v největší světové ekonomice tak nejsou dvakrát příznivé. Pohled dovnitř indexu sice tak hrozivý není. Zhoršení nálady jde především na vrub poklesu zásob. Nové objednávky poklesly také, ale poměr nových objednávek k zásobám zůstává prakticky nezměněn. To ukazuje na to, že pesimismus amerických průmyslníků bude spíše dočasným záchvěvem než trvalejším negativním obratem. Potvrzuje to i přetrvávající pozitivní hodnocení trhu práce - většina amerického průmyslu zjevně dál hodlá nabírat nové pracovníky.

Proč se tedy nálada v průmyslu zhoršila? Důvodů se pravděpodobně sešlo více. Jde podle nás o kombinaci nervozity před prvním růstem úrokových sazeb a s tím souvisejícím silným dolarem, krizí v americkém těžařském průmyslu a svůj díl viny nese i slabost řady vývozních destinací v Asii a Jižní Americe. Pokud však vezmeme v potaz, že americká ekonomika je dostatečně uzavřená (vývozy netvoří o moc více než 10 % HDP), orientovaná primárně na služby (kterým se daří), měl by i průmysl začít více těžit ze zlepšující se situace na trhu práce a domácí poptávky.

Čekáme tedy nadále, že americký Fed v prosinci poprvé od roku 2006 zvýší úrokové sazby. Cesta směrem vzhůru ale může být kvůli klopýtajícímu průmyslu opatrnější a náš základní scénář (růst sazeb o 1 procentní bod do konce roku 2016) může být tímto v ohrožení. Vidina pomalejšího růstu amerických sazeb včera podpořila jak akcie, tak dluhopisy a současně sebrala vítr z plachet americkému dolaru.

Region - forex
Regionální indexy podnikatelských nálad včera na místních měnách žádný dojem nezanechaly, ačkoliv v případě ČR i Polska dopadly o něco hůře, než se čekalo (nadále však zůstávají vysoko nad hranicí 50 bodů). Stejný závěr platí i o komentářích viceguvernéra ČNB Hampla, které se během dne objevily. Hampl zopakoval, že ČNB opustí kurzový režim až v okamžiku, kdy nebude vadit zvyšování sazeb a v souladu se současnou prognózou ČNB dodal, že to vypadá zhruba na konec příštího roku.

Dnes je největší regionální událostí zasedání polského Výboru pro měnovou politiku (RPP). Oslabení zlotého a relativně malá vstřícnost současných členů RPP vůči nápadům nové vlády by měla zajistit stabilitu úrokových sazeb a relativně neutrální komentáře ze strany guvernéra Belky (jež bude v polovině příštího roku vyměněn). Celkově však pozornost zůstává upřena na zasedání ECB, a to i přes včerejší špatný výsledek indexu ISM za listopad z USA.

Dluhopis
Americké i německé výnosy včera v reakci na slabá americká čísla poklesly. V německém případě již ale pokles nebyl nijak výrazný a je vidět, že se desetiletému výnosu nechce hlouběji pod 0,50 %.

Prostor pro další zisky dluhopisů i ve světle blížícího se klíčového zasedání ECB (čtvrtek) již vidíme jako omezený. Dnes bude dalšímu poklesu výnosů pravděpodobně bránit lehký nárůst inflace v eurozóně - počítáme s tím, že inflace v listopadu lehce vzrostla na 0,2 % y/y. Na přelomu roku by však měla růst dále směrem k 0,8 %.

Komodity
Cena ropy Brent se před blížícím se zasedáním OPECu posunula mírně dolů. Delegáti jednotlivých zemí, kteří se pozvolna sjíždějí do Vídně, prozatím žádné zásadní komentáře neposkytli. To se týká i nejsledovanějšího z nich, neboli saúdskoarabského ministra pro ropu Naimiho. Trh tak včera zaujaly především indexy podnikatelských nálad (Čína, USA) a pozdě večer i data o amerických zásobách ropy. Ta poukázala na jejich možný nárůst (čeká se pokles). Oficiální data budou zveřejněna dnes.

 

Čtěte více:

ECB vyloží již zítra karty na stůl
01.12.2015 17:30
ECB se připravuje na svůj silně sledovaný event třetího prosince a to ...
Evropa v červeném hávu; výjimkou FTSE100 kvůli dobrým stres testům bank
01.12.2015 18:03
Dnešní evropská seance končí negativně. DAX zatím oslabuje o -1,06 %,...

Váš názor
  •  
    02.12.2015 10:18

    Blbost....musí se opět zdůvodnit, proč se nemají sazby zvyšovat....kocourkov...
    abc
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data