Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozvinuté trhy mají být v roce 2016 motorem ekonomického růstu ve světě

Rozvinuté trhy mají být v roce 2016 motorem ekonomického růstu ve světě

09.12.2015 15:26
Autor: Pavel Daniel

Motorem růstu v roce 2016 budou, podle Anny Stupnytské, globální ekonomky Fidelity International, spotřebitelé na rozvinutých trzích. „Rozvíjející se trhy budou i nadále čelit výrazným negativním faktorům,“ doplnila Stupnytska. Divergence měnových politik budou podle ní pro tento výhled představovat jen malé riziko, neboť oficiální úrokové sazby budou růst jen velmi pomalu v důsledku omezených inflačních tlaků.

Celosvětový hospodářský růst bude zřejmě v roce 2016 dost utlumen, ale na rozvinutých trzích, kde se daří ekonomický růst udržet, bude riziko recese i nadále nízké. „Přestože negativní faktor v podobě obecně slabé globální poptávky bude mít v roce 2016 zřejmě dopad na obchod i výrobu, spotřebitelé na rozvinutých trzích přispějí k růstu trhu,“ řekla Anna Stupnytska. Kombinace všeobecného zlepšení na trhu práce a nízká inflace totiž zvýší kupní sílu. USA a Velká Británie budou patrně růst podobným tempem jako v roce 2015, respektive mírně překročí svůj dosavadní růstový trend, a určité akcelerace růstu se můžeme dočkat také v Evropě a v Japonsku.

Rizika nezmizí, hlavním z nich bude Čína

V roce 2016 je nutné podle Anny Stupnytské, sledovat řadu rizik. Prudké zpomalení růstu v USA by podle ní vedlo ke zhoršenému očekávání u úrokových sazeb a oslabení tržního sentimentu, zatímco „tvrdý dopad“ v Číně by měl negativní důsledky nejen pro rozvíjející se trhy, ale také obecněji pro globální ekonomiku. Naopak rychlejší než očekávané zrychlení inflace na celém světě, především pak v USA, by si vyžádalo přehodnocení současné měnové politiky a vedlo by ke vzniku agresivnější měnové politiky. Krize na rozvíjejících se trzích – bez ohledu na to, který z uvedených negativních faktorů by ji vyvolal – by pak oproti očekávanému vývoji vedla k dalšímu poklesu globálního růstu.

Na druhou stranu, jakýkoli nárůst cen komodit nebo delší než očekávaná stabilizace (či dokonce opětovné zvýšení) ekonomického růstu v Číně by mohlo nakonec vést ke zlepšení základů ekonomik rozvíjející se trhů, a ukončit tak dlouhé období neuspokojivého růstu v těchto zemích.

Divergence měnových politik

Pokračující měnová konvergence v Evropě a v Japonsku v průběhu roku 2016 má podle ekonomky Fidelity International kontrastovat se zavedením přísnějších pravidel v USA a ve Velké Británii. To bude mít za následek divergenci měnových politik. Posedlost trhů ohledně načasování prvního zvýšení sazeb v USA v roce 2015 odrážela obavy z toho, jaký dopad bude tato divergence mít a zda je globální ekonomika na přísnější finanční podmínky připravena. „Nejdůležitějším aspektem současné politiky je však skutečnost, že v průběhu roku 2016 bude tempo zvyšování úrokových sazeb pravděpodobně pomalé a daná trajektorie pak velmi nevýrazná,“ říká Anna Stupnytska. To by mělo podle ní ekonomikám umožnit i nadále růst a udržovat pod kontrolou inflaci. „U Inflace ostatně očekávám po celý rok utlumování,“ doplnila Stupnytska.

Odhad ekonomky říká, že podmínky na rozvíjejících se trzích zůstanou náročné v důsledku stejných negativních faktorů, které měly dopad na růst v roce 2015. Zpomalující poptávka Číny bude mít stále negativní vliv na vývozce, zejména pak na ty, kteří dodávají zboží nebo služby odvětvím spadajícím do tzv. „staré ekonomiky“ Číny. Strukturálně nižší ceny komodit jsou pak příčinou zhoršující se vnější i fiskální bilance v zemích vyvážejících komodity, přičemž situaci často dále zhoršuje znehodnocování měny. Na rozvíjející se trhy má navíc nepříznivý dopad snižování zadluženosti a obecně přísnější finanční podmínky na celém světě. Přístup těchto trhů k mezinárodnímu financování je proto od roku 2015 nákladnější. V tomto prostředí je obzvláště důležité rozlišovat mezi zeměmi, na něž měly tyto negativní faktory největší dopad, a zeměmi, které se mohou opřít o silnější ekonomické a finanční základy.

Anna Stupnytska je globální ekonomka společnosti Fidelity International. Před nástupem do Fidelity (červenec 2014) působila jako makroekonomka ve společnosti Goldman Sachs Asset Management. Vystudovala ekonomii na univerzitě v Cambridge a získala titul Master of Philosophy v oboru ekonomie na univerzitě v Oxfordu.

 

Čtěte více:

Dow Chemical a DuPont jednají o sloučení
09.12.2015 8:08
Americký výrobce chemikálií Dow Chemical a jeho konkurent DuPont vedou...
Čínská inflace v listopadu oživila, výrobní ceny i nadále drtí levná ropa
09.12.2015 9:07
Dnes brzo ráno byla zveřejněna data o vývoji spotřebitelských a výrobn...
A v ČR je zase po inflaci…
09.12.2015 9:29
Ačkoliv trh očekával, že se inflace začíná po letech konečně vzpamato...
Putin se podíval domů a lekl se toho, co viděl
09.12.2015 11:00
Ruský prezident Vladimir Putin pronesl před několika dny svůj dvanáctý...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data