Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin se podíval domů a lekl se toho, co viděl

Putin se podíval domů a lekl se toho, co viděl

09.12.2015 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Ruský prezident Vladimir Putin pronesl před několika dny svůj dvanáctý projev ke stavu země. Jeho vystoupení ukázalo, že chápe nutnost řešit domácí problémy namísto grandiózních a traumatických kroků v zahraničí. Zároveň je ale patrné, že ruský prezident stále nemá představu, jak Rusko z jeho ekonomických problémů dostat. Minulý rok v jeho pravidelném projevu zazněla tvrdá slova ohledně údajných pokusů Ukrajiny dostat se z ruského mocenského vlivu. K tomu Putin přidal revizionistická ospravedlňování zabrání Krymu a sarkastickou protizápadní rétoriku. Tentokrát se ale věnoval zahraniční politice mnohem méně. O Ukrajině se nezmínil vůbec, kritika USA byla omezená na jejich politiku na Blízkém východě. Ani Turecko nedostalo více než tři minuty času z hodinového projevu.

Největší část projevu byla tedy věnována domácím záležitostem. Pro optimisty je to dobrá zpráva. Poukazují například na to, že Putin zmínil uvolnění podmínek pro podnikání či důležitost svobodného podnikání. Ruský prezident dokonce uznal, že v roce 2014 bylo vyšetřováno téměř 200 000 případů souvisejících s podnikáním a činností firem. Z toho se k soudu dostalo jen 15 %, ale 83 % z vyšetřovaných osob ztratilo své firmy. „To znamená, že na ně byl vyvíjen tlak,“ řekl Putin s tím, že „to samozřejmě s ohledem na podnikatelské klima nepotřebujeme“. Prezident ale neřekl, co hodlá se systematickými problémy v ruské ekonomice dělat. Ignoruje například důkazy, které ukazují, že generální prokurátor a jeho kancelář jsou zkorumpováni zdola nahoru. Jde přitom o klíčové struktury v celém systému.

Putin zmínil čísla, která jasně ukazují, že si je vědom toho, jak ruské mocenské struktury fungují. Jejich cílem je často nějaký podnik získat a ne zastavit nezákonnou činnost. Už roky ale Putin tento stav toleruje, protože tito lidé mu pomohli dostat se k moci. A určitě na ně nezaútočí nyní, když se pustil do několika mezinárodních dobrodružství. Uznává však, že dva hlavní návrhy, které zmínil minulý rok, neuspěly. Slíbil totiž, že podniky budou čelit menšímu počtu kontrol ze strany státních institucí. Nedošlo ani k amnestii týkající se kapitálu, který v posledních letech opustil zemi.

Ruský prezident má velmi dobrou představu o tom, že ruskou ekonomiku čekají zlé časy. „Musíme být připraveni, že období nízkých cen komodit a možná i vnějších sankcí může trvat delší dobu. Pokud nic nezměníme, jen projíme své rezervy,“ řekl. Nicméně nepřišel s žádným plánem na změnu. Většinu svého projevu pouze promrhal hovorem o projektech investic do infrastruktury a sociálních projektech, které ale byly naplánovány už před recesí.

Putin dal optimistům falešnou naději, když ukázal určitou ochotu podívat se domů. Jeho moc totiž stále stojí na jeho vnější agresivitě. Rusové jsou realisty a nebudou žít v omylu dlouho. Ve svém carovi vidí zejména vůdce vojenských jednotek, které brání zem nutnou pro rychlý růst ruské populace. Instinkty jim říkají, že rozhodující je vojenská síla. Z tohoto pohledu byl poslední projev ruského prezidenta jen neuváženým krokem, přechodnou slabostí. Brzy se ale vrátí s řinčením zbraní, protože jinak si podporu Rusů kvůli slábnoucí ekonomice a sílící korupci neudrží.

Autorem je Leonid Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg

 


Čtěte více:

V Rusku auta nikdo nechce
08.12.2015 12:42
Před pátečním zasedáním ruské centrální banky jsme dnes obdrželi další...
Čínská inflace v listopadu oživila, výrobní ceny i nadále drtí levná ropa
09.12.2015 9:07
Dnes brzo ráno byla zveřejněna data o vývoji spotřebitelských a výrobn...
Technická analýza - Euro využívá zaváhání dolaru, který ztrácí na síle společně s černým zlatem
09.12.2015 9:23
EURUSD: Euro stále drží dolar pod tlakem a posiluje k R1. Oscilátor ...

Váš názor
  • to je zase
    13.12.2015 13:20

    ...přehlídka trollení )))
    db
  •  
    13.12.2015 11:20

    https://www.facebook.com/video.php?v=819945911437712&fref=nf
    el mrcoch
  •  
    12.12.2015 18:33

    https://www.youtube.com/watch?v=XpxW_DlGjOs...trochu starší ale ta dáma je skvělá...
    el mrcoch
  •  
    11.12.2015 10:10

    Na první nástřel jsem četl "se podíval dolů a lekl se toho co viděl" :-DDD
    TeslaTrader
  • ... tak je to správné
    10.12.2015 15:26

    ... neříká se mi to lehce, ale Putin to řekl správně. Článek je o tom, že z 200 000 vyštřovaných firem jich 83% bylo sebráno vlastníkům formou zločinného vyděračského bezpráví. Aneb novou vlastnickou elitou se stávají v Ruské federaci vyděrači. Vlastně se nic nemění.
    ☺lolek☺
    • Re: ... tak je to správné
      11.12.2015 8:59

      Mas velkou fantasii, asi ctes moc brakových katastrofických scince fiction, podivej se jak to dopadlo u nas, elitou jsou jen mega zlodeji typu bejvali komunisti a Stbaci, co rozkradli cele statni hospodářství, od zemedelske pudy po velke tovarny a podniky. Myslim, ze by jsme si měli z Ruskeho neokapitalismu brat priklad v mnoha vecech, typu ochrany státu a majetku před zlodeji...
      :-)
      •  
        12.12.2015 20:51

        ... jaká fantazie? Vždy přesně to se v tom článku píše. A taky se tam píše, že se to Putinovi nelíbi. Nebo Ty si myslíš, že Putin zase jen lže, a líbí se mu to?
        ☺lolek☺
  • ...tak je to správně...
    10.12.2015 14:59

    Clanek je o tom, ze v Rusku vse funguje jak ma, podvodnicke firmy jsou vysetrovany a svoje firmy ztrati, falesni hraci prijdou o majetek. Tak kdyby to fungovalo u nas, nemusel byt cely stat rozkraden a uz jsme davno mohli zit jak Rakusane, co nam sliboval Klaus v roce 1990: "Do osmi let doženeme uroven Rakouska". Kách, samá lež a jenom podvody a rozkrádačky a nikomu se nikdy nic nestalo, jen minimum jich bylo vysetrovano u soudu, ale nikoho nikdy neodsoudili a sve nakradene firmy nikdy neztratili . Nerika se mi to lehce, ale Rusove s nulovou zkusenosti s kapitalismem si vedou co do spravedlnosti mnohem lip...
    K
    • Re: ...tak je to správně...
      10.12.2015 15:07

      Píšou, že odjebali 83% živnostníků, kteří nic neuděllali.
      Velkamedvědice
      •  
        11.12.2015 8:50

        Pisou, ze bylo vyšetřováno 200.000 firem, tzn. ze něco provedli, jinak by je nevysetrovali. A seznam toho, co firmy "provadeji" by nestacil na tuto stranku...
        K
        •  
          12.12.2015 20:56

          ... soudce Barka poslal do konkurzu řádku pěkných firem. To znamená, že to bylo správné a firmy si to zasloužily, protože jinak by je neposlal do konkurzu. A hlavně, Putin to okomentoval slovy, že tohle, soudruzi, opravdu nepotřebujerme. Nemél bys Putina takhle ošklivě kritizovat.
          ☺lolek☺
      •  
        10.12.2015 15:46

        Co si vůbec dovoluje kdeakej ruskej živnostník vůbec svobodně podnikat a něco vlastnit. Na tyhle nové pořádky není v rusku nidko zvědavej. a správně po bolševicku s nimi bylo zameteno. Svobodně podnikat mohou je Putinovy přátelé a ti, kdo pravidelně a včas platí výpalné.
        ..
        •  
          11.12.2015 8:51

          Zapomnel sis dat davku, tak bez pro pervitin, místo tohohle halucinovani ...
          ...
          •  
            11.12.2015 9:04

            O moje dávky pervitinu se nestarej. taky se nestarám jestli sis dal buřta s cibulí a lahodné krabicové víno.
            ..
            •  
              11.12.2015 9:21

              Dle tvého rozumu a uvažování, vypadáš na buřty s cibulí a možná i to krabicové vínko ...
              ...
              •  
                12.12.2015 20:58

                ... že bys byl schopen vymyslel si něco vlastniho, to se asi od Tebe čekat nedá, viď.
                ☺lolek☺
  •  
    09.12.2015 15:40

    Pěkný obrázek největší kleptokracie na světě. Zřejmě se Vovka inspiroval u Nazarbajeva, ovšem rozsahem ho dávno překonal. 83% z 200 tisíc firem. Za rok. A on to popíše jako "byl na ně vyvíjen tlak". Na eufemismy byli machři náckové, sověti jeli spíše novotvary, Vovka kombinuje své vzory...
    mirek
  • Putin
    09.12.2015 11:53

    Tento nacista pokračující ve šlépějích Hitlera bude i nadále kopírovat rozhodnutí Velkoněmecké říše. Ta kvůli problémům s rozpočtem, kdy ani různé krádeže majetku části jeho obyvatel nestačily na zbrojení a sociální programy většinového obyvatelstva, tento vysoce deficitní rozpočet přestala zveřejňovat a naopak ho označila za státní tajemství. Tyto nahromaděné deficity, které už byly velmi blízko defaultu postupem času kryla agresivním obsazováním cizích území, drancováním zlatých rezerv národních bank obsazených zemí a devalvací jejich měn. Nynější syrská anabáze, za kterou dostává Putin dobře zaplaceno, mu stačit nebude. Krym mu saje peníze, stejně tak východní Ukrajina, Jižní Osetie nebo Abcházie. Otázkou je jen to, jaké další kroky budou následovat.
    Nemira
    • Re: Putin
      09.12.2015 13:05

      V příspěvku je, že Německo drancovalo zlaté rezervy národních bank obsazených zemí. Na zemi, ve které bylo zlata nejvíce, tj. Švýcarsko, Hitler zapomněl. Zvláštní.
      Josef
      •  
        09.12.2015 13:17

        Pouze pro historické neználky. Hitler jednak pořeboval Švýcarsko k přístupu na mezinárodní trhy, jednak se obával bojů se Švýcarskou armádou v horském terénu. To že se Švýcaři budou bránit pochopil v roce 1940, kdy mu v průběhu bojů ve Francii sestřelili Švýcaři nejméně 10 letadel, která narušila Švýcarský vzdušný prostor. Hitler zuřil poslal nótu a vyhrožoval. Poté byla německá letadla nucena přistát a piloti byli internováni. Do roku 45 další desítky případů.
        ..
        • ..
          09.12.2015 13:37

          To jsem chtěl slyšet. Hitler se obával bojů se švýcarskou armádou. Vojenské mocnosti, jako je Švýcarsko, se musí bát každý. Není čas poprosit Švýcary, aby rozprášili Islámský stát?
          Josef
          • Re: ..
            09.12.2015 14:39

            Typický nevzdělanec. Nic o tématu neví, ale komentovat to musí. Švýcarská obranná strategie byla založená na tom bránit dobře opevněné body vysoko v horách a způsobit útočící armádě co největší ztráty a poté ustoupit na další takový bod. Německá útočná strategie založená na bleskových výpadech tanků by zde byla zcela nepoužitelná a Němci by měli velké ztráty.
            ..
            • ..
              09.12.2015 15:02

              Zeptej se odborníků, jak dlouho by mohlo Švýcarsko vzdorovat, kdyby ho Hitler napadl.
              Josef
              • Re: ..
                09.12.2015 15:28

                Velmi spekulativní otázka na kterou nikdo nezná odpověd, navíc i irelevantní. Otázka kterou řešil štáb byla kolik vojáků wehrmachtu a techniky to bude stát.
                ..
                • ..
                  09.12.2015 16:42

                  Nevím proč by měl německý štáb řešit napadení Švýcarska, když světoví bankéři financovali Hitlera hlavně přes švýcarskou BIS. Viz odkaz níže. Hitler nebyl ten, kdo poroučel, ale ten kdo poslouchal.
                  Josef
                  • Re: ..
                    09.12.2015 17:36

                    ... článek je o tom, že Putin si všímá, že dělá věci špatně. Ruský prezident uznal, že v roce 2014 bylo vyšetřováno téměř 200 000 případů souvisejících s podnikáním a činností firem. Z toho se k soudu dostalo jen 15 %, ale 83 % z vyšetřovaných osob ztratilo své firmy. „To znamená, že na ně byl vyvíjen tlak,“ řekl Putin s tím, že „to samozřejmě s ohledem na podnikatelské klima nepotřebujeme“.
                    ☺lolek☺
                    • rh
                      09.12.2015 18:02

                      Já vím, o čem je článek. My jsme tady s dvojtečkou jen trochu odbočili na to, jak je to s tím úžasným Švýcarskem.
                      Josef
                      • Re: rh
                        10.12.2015 15:28

                        ... v čem bylo Švýcarsko za války úžasné?
                        ☺lolek☺
                        • rh
                          10.12.2015 15:37

                          Myslel jsem to samozřejmě ironicky. Lidé však vidí ve Švýcarsku vzor.
                          Josef
                          • Re: rh
                            10.12.2015 16:42

                            V současném švýcarsku vidím opravdu vzor.
                            Velkamedvědice
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university