Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Brexit – pohled optimisty

Brexit – pohled optimisty

27.06.2016 17:45

Existuje jeden zajímavý názor týkající se problémů v manželství: Pokud takové problémy existují, mohou za ně vždy a bez výjimky obě strany. Tedy jak manželka, tak tchyně. Vztah Velké Británie se zbytkem EU byl už delší dobu také takovým problematickým manželstvím. Nejsem si moc jist, kdo je v tomto vztahu tou manželkou, ale tipnul bych si na EU (netuším, kdo je tou tchyní). A Británii je vlastně jednoduché si dnes představit v roli trochu lehkovážného manžela. Toho na jednu stranu trápil vztah se zdaleka ne dokonalou ženou. Na stranu druhou se, jak už to tak bývá, nechal zlákat nerealistickými sny o tom, že někde jinde mu bude automaticky lépe. A když sbalil kufry, došlo mu, o co vlastně jde a začal trochu otáčet.

Na té nejvyšší úrovni hodnotím Brexit pozitivně – pokud je skutečně vůlí Britů odejít, je pro obě strany lepší, aby se co nejspořádaněji a nejrychleji rozešly. Co k sobě nepatří, mělo by jít od sebe. K tomu není moc co dodat a tak se rychle přesuňme o úroveň níže. Jaký je nehorší scénář? Fantazii se zde meze nekladou a můžeme si hrát s řadou možných nákaz a dominových efektů jak v oblasti politiky, tak v oblasti ekonomiky. Brexit by v této temné budoucnosti hrál v podstatě roli spouštěče, který dá odvahu a argumenty těm, kteří chtějí nějakých důvodů jít stejnou cestou. O nákazách a panikách na trzích pak nemá cenu se rozepisovat. V těchto černých scénářích bude na ekonomické rovině vše zase hasit jen ECB a Němci jí za to budou ještě více kritizovat.

Zatímco špatné scénáře spojují slova jako „spouštěč, či domino“, ty dobré by mohl charakterizovat výraz „budíček“. Už nyní existují jasné známky toho, že Brexit se u řady Britů změnil na Bregret, tedy jakousi exitovou lítost. Nám ale jde zejména o to, jak budou reagovat „elity“ EU. A chleba se podle mne vůbec nebude lámat na jejich postoji k Brexitu samotnému, ale na tom, co Evropany pálí už pár měsíců, respektive let. Tedy zejména na ekonomické politice a na řešení uprchlické krize. Jinak řečeno, pokud začne EU plnit to, co od ní elektorát očekává, vše musí skončit dobře. Současné pnutí tak dopadne jako ona pověstná, ale těžko realizovatelná „nepromarněná krize“.

Krátkodobé nepříjemnosti

Krátkodobě nemá asi smysl o nějakých vyloženě pozitivních scénářích uvažovat. Británie byla v pokrizových letech poměrně aktivním účastníkem měnových potyček a Brexit jí v těchto potyčkách hodně pomůže. Značnému ekonomickému útlumu se ale pravděpodobně ani přesto nevyhne. Brexit, či jeho prudce rostoucí pravděpodobnost, vypustil z lahve všechny možné Keynesovy „animal spirits“ a to se promítne do spotřeby a zejména do investic. Jeden z možných scénářů shrnuje Danske Bank v následujících dvou grafech.

bex

Tento scénář tedy počítá s propadem investic a útlumem růstu spotřeby, což už v druhé polovině tohoto roku stáhne britskou ekonomiku do recese. Z ní by se měla ekonomika dostávat až ke konci roku 2017. BoE se bude samozřejmě snažit o intenzivní stimulaci, což sebou ponese snížení sazeb a obnovení programu nákupu aktiv (náběh na Brexit bude mimochodem znatelně ovlivňovat i politiku Fedu). Jak to bude vypadat v eurozóně?

DB očekává, že letošní růst EZ dosáhne jen 1,2 % a příští rok klesne na 0,7 %, ovšem recesi nelze ani zdaleka vyloučit. Její příčina by v principu byla stejná, jako v UK: Vysoká nejistota promítající se zejména do investic. I zde se dá čekat, že centrální banka se bude snažit zachránit, co se dá. Ale optimismu nepropadejme – nelze čekat, že by sentimentem přibržděné investice nějak citlivě reagovaly na další monetární uvolnění. Brexit by nás tak podle mne mohl dokonce posunout blíže k „penězům z vrtulníků“. Řadě čtenářů to může znít jako monetární šílenství, ale nenechme se mýlit – v mnoha ohledech jde o nástroj, který je pravděpodobněji efektivnější a zároveň spravedlivější (pokud to slovo lze v této oblasti vůbec používat) než celé QE.

Optimismus na začátku i na konci...

V nadpise avizuji pohled optimisty a pokud bych ho měl shrnout do několika slov, vypadal by následovně: EU si projde jen mírným ekonomickým útlumem a začne efektivně pracovat na řešení těch nejpalčivějších problémů, které jí tíží. Tuto krizi už nepromarní, nenaplní se scénář „spouštěč“, ale „budíček“. Brexit Evropu sjednotí a ona už nebude muset nahrazovat skutečnou jednotu klopotnými snahami o integraci. Brexitový vývoj v Británii spolu se znovuzrozením EU pak efektivně eliminuje další snahy o různé exity. Přeji si, aby takový vývoj nastal.

A abych optimismem ještě krátce navázal na jeden z mých předchozích příspěvků: U nás přestaneme vychytrale kombinovat frflání na EU s nataženou dlaní pro její peníze. Rozhodneme se konečně, zda v Unii chceme být, či ne. Pokud ano, začneme více dávat, méně brát, budeme hovořit jedním hlasem a na naše slovo bude spolehnutí. Nebudeme podlézat většině (či Německu), ale ani si trucováním proti ní (němu) něco dokazovat. Nevím ale, zda jsem tím již z optimismu nezabrousil do oblasti fantasy. Snad ne.


Čtěte více:

Project Syndicate: Politika v Trumpově stylu přichází i do Indie
27.06.2016 11:22
Rozhodnutí všeobecně uznávaného ekonoma Raghúráma Radžana, že se nebud...
10 způsobů jak se rozvést s EU a la Brexit
28.06.2016 8:13
Britové si ve čtvrtečním referendu odhlasovali evropský rozvod. Debaty...
Brexit, volatilita a pád černého zlata
27.06.2016 16:27
Šokující rozhodnutí Britů opustit Evropskou unii v pátek na trzích zve...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data