Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Politika v Trumpově stylu přichází i do Indie

Project Syndicate: Politika v Trumpově stylu přichází i do Indie

27.06.2016 11:22

Rozhodnutí všeobecně uznávaného ekonoma Raghúráma Radžana, že se nebude ucházet o druhé funkční období v roli guvernéra Indické rezervní banky (RBI), pravděpodobně rozvíří indické finanční trhy, které ho považovaly za klíčový pilíř tamní ekonomiky. Investoři teď budou pitvat dopady jeho odchodu na schopnost měnových institucí zajistit cenovou stabilitu a podnítit růst, případně přebudovat bankovní soustavu, kterou sužují nesplácené půjčky.

Už od doby, kdy v čele amerického Federálního rezervního systému stanul Alan Greenspan, mají trhy i sdělovací prostředky sklon popularizovat a personalizovat instituce typu centrálních bank. Tento „Greenspanův efekt“ však může bránit věcné analýze.

Mezi RBI a vládou premiéra Nárendry Módího existovaly značné rozdíly v pojetí ekonomické politiky a napětí vybublávalo na povrch ve chvílích, kdy měli oficiální činitelé pocit, že Radžan svými veřejnými poznámkami překračuje mandát. Osobní útoky na Radžana v posledních měsících ovšem vyvolávají závažné otázky, které mají pro Indii vážné důsledky.

Nejdůležitější otázka zní: zachová si Módí strategicky nejednoznačný přístup k extremistickým prvkům ve své straně, nebo se projeví jako skutečný lídr, omezí tirády svých spolustraníků o klíčových státních institucích a začne věnovat větší péči výběru šéfů veřejných institucí?

Hlavním zdrojem útoků na Radžana byl Subramanian Swamy, nabubřelý politik připomínající Donalda Trumpa, muž se sklonem k bigotnosti a k divokým nařčením, jehož Módího Indická lidová strana (BJP) koncem dubna nominovala do Rady států (horní komory parlamentu). Skutečnost, že vláda vybrala do zákonodárného shromáždění navzdory odpudivé pověsti právě Swamyho a že není s to omezit jeho nevybíravé útoky, vyvolává spekulace, že si ho vyvolila právě proto, aby útočil na lidi, jejichž moc chce kabinet podkopat – na lidi jako Radžan.

Výraznou slabinou Módího vlády je její snaha s nikým si to ve vztahu k extrémistům z BJP příliš nerozházet. Jedním z důvodů útoků na Radžana byl jeho trvalý pobyt ve Spojených státech a tvrzení, že přestože je občanem Indie, „mentálně Indem není“.

Bylo to do očí bijící pokrytectví s ohledem na fakt, že Módí cestuje po světě a opěvuje úspěchy a přínos indické diaspory. Nejlepší a nejchytřejší Indové tak zřejmě smějí přispívat svým talentem jiným zemím, ale pokud pomáhají vlasti, jsou náhle podezřelí. A když už vlasti pomáhají, musí jejich pomoc směřovat soukromému sektoru, nikoliv sektoru veřejnému, v němž je o talenty nouze.

Počátkem června v projevu v americkém Kongresu Módí zdůraznil, že „pro moji vládu je skutečným písmem svatým Ústava“. Kádry BJP však zvyšují veřejné napětí – naposledy v Uttarpradéši, což je klíčový stát, v němž se mají napřesrok konat volby. Podněcování etnické a náboženské polarizace v zájmu zvýšení volebního zisku samozřejmě není jen výsadou BJP nebo Indie. Módího intervence s cílem uklidnit rozbouřené vody však postrádají autoritu a vášeň, které premiér projevuje jinde.

Obdobně pochybný je i úsudek jeho vlády při volbě šéfů veřejných úřadů, zejména v případě kulturních a vzdělávacích institucí. I kdyby za touto volbou stála vědomá strategie podkopávání center kulturní moci levice, jmenováním osob s chabými předpoklady vláda zbytečně vyvolává kontroverze.

Vzhledem k významu lidského kapitálu pro budoucnost Indie bude mít volba lidí pochybných kvalit do čela institucí vyššího vzdělávání zákonitě negativní ekonomické důsledky. I na tomto místě se sluší poznamenat, že vinu za zpolitizování a podkopání základů lidského kapitálu Indie nesou všechny politické strany v zemi. Vláda, která hájí své výsledky tvrzením, že není o nic horší než její předchůdkyně, se však zároveň nemůže označovat za nositelku změn, což Módí tak často činí.

Jistě, meze přijatelné veřejné rozpravy se mění na celém světě: Trump to ukazuje v nejstarší demokracii na planetě a lidé jako Swamy ztělesňují týž vývoj v demokracii největší. Každá rétorika však má své důsledky a tak nadaný politik, jako je Módí, si musí uvědomovat, že jeho spolustraníci, kteří veřejnými projevy podkopávají reputaci druhých, tím zároveň mohou oslabit právě ty instituce, které jsou pro jeho chvályhodné ekonomické ambice pro Indii klíčové.

Státní úředníci se prakticky nemohou bránit, když na ně tak otevřeně útočí prominentní politici. Volená vláda může mít odlišné politické názory než člověk stojící v čele centrální banky a má plné právo nejmenovat tohoto člověka do dalšího funkčního období. Pokud se však zřekne institucionálních rolí a norem slušného chování a začne přijímat známé provokatéry, pak odradí talentované a bezúhonné lidi, které zdravé a efektivní instituce potřebují. Stačí se zeptat Raghúráma Radžana.

Devesh Kapur je profesorem politologie na Pensylvánské univerzitě.

Copyright: Project Syndicate, 2016.
www.project-syndicate.org



Čtěte více:

Project Syndicate: Čína a budoucnost cen komodit
22.03.2016 14:00
Současné zpomalování růstu v Číně má nepochybně dalekosáhlé dopady na ...
Project Syndicate: Nová pravidla měnové hry
23.03.2016 16:30
Náš svět se potýká se stále nebezpečnější situací. Rozvinuté i rozvíje...
Project Syndicate: Sázka Fedu na převis pracovních sil
26.04.2016 17:00
V posledních týdnech Federální rezervní úřad USA povzbuzuje trhy zavád...
Project Syndicate: Oslabená obranyschopnost globální finanční soustavy
16.05.2016 16:00
V květnu před pětaosmdesáti lety zkrachovala banka Credit-Anstalt, v t...
Goldman Sachs: Británii čeká recese, EU a USA slabší růst
27.06.2016 10:21
Británie se kvůli rozhodnutí opustit Evropskou unii ocitne pravděpodob...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university