Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
SAP a německý akciový útlum

SAP a německý akciový útlum

12.07.2016 13:16

V dnešním úvaze o potenciálně atraktivních akciích bych rád zfůzoval dvě témata. Jednak se hodlám dále věnovat segmentu poradenských firem, který je mi sympatický svou jednoduchostí a firmami s převážně silným cash flow (někdy dokonce kombinovaným se zajímavými valuacemi – viz předchozí příspěvky). Namísto amerického trhu bych se ale rád přesunul do Brexitem, ekonomickým útlumem a problematickou politicko – společenskou situací sužované Evropy. Tedy přesněji řečeno do Německa. Výsledek této kombinace shrneme jednoduše do tří písmen: SAP

Softwarového giganta, který se snaží dát řád a smysl informačnímu šumu v dlouhé řadě společností, asi netřeba dlouze představovat, Nicméně to nemusí platit o jeho výsledcích a už vůbec ne o toku hotovosti, který je ale paradoxně tím rozhodujícím faktorem určujícím atraktivitu akcie. Začněme u její ceny – pětiletá návratnost je lepší než u celého trhu, výrazně tomu ale pomohl jednorázový skok roku 2015, po němž ovšem přišlo období velké nerozhodnosti a útlumu (trvající v podstatě dodnes):

SAP 1.png

Zdroj: FT

SAP dokáže i v konkurenčně náročném prostředí zvyšovat tržby, se zisky je to horší. Pokud bychom se řídili odhady analytiků, do roku 2017 by měly tržby vzrůst o cca stejnou částku jako mezi roky 2014 – 2015. Podobné by to mělo být i se ziskovostí a firma by se tak i nadále chlubila slušnými návratnostmi investovaného kapitálu (2015 ROE dosáhlo 14,3 %):

SAP 2.png

Zdroj: FT

Provozní tok hotovosti je relativně stabilní, v posledních pěti letech se držel mezi 3,5 – 3,83 miliardami eur. CapEx je řádově nižší (450 – 740 milionů dolarů). Po CapEx tak firma minulý rok vydělala 3 miliardy eur, v roce 2014 to bylo asi 2,7 miliardy eur, v roce 2013 asi 3,3 miliardy eur. Nejednou jdou tyto peníze zejména na akvizice, firma se ale i přesto snaží o stabilně rostoucí dividendu, která v minulém roce dosáhla 1,3 miliardy eur:

SAP 3.png

Zdroj: FT

SAP tedy nepřekvapí v tom smyslu, že i on má hodně silný tok volné hotovosti, rád ale nakupuje. S úročeným dluhem na 8,5 miliardách eur a hotovostí na 3,5 miliardách eur dosahuje čistý dluh cca 5 miliard eur. EBITDA minulého roku dosáhla 5,5 miliard eur, takže poměr čistého dluhu k EBITDA dosahuje cca 1 a rozvaha firmy je tudíž velmi silná.

Jednoduchá valuační úvaha

Tržní kapitalizace německého IT giganta nyní dosahuje 86,73 miliard eur. Beta akcie se pohybuje na hodnotě 0,83, takže požadovaná návratnost bude dosahovat necelých 5 % (výnosy německých vládních dluhopisů jsou na nule a rizikovou prémii trhu dejme na 5,5 % jako u akcií amerických). Pokud bychom se pak tuto kapitalizaci snažili ospravedlnit dividendami, musely by dlouhodobě růst o 3,45 %. Pokud bychom namísto dividend použili volné cash flow v krátkodobé výši 3 miliardy eur, stačil by dlouhodobý růst ve výši 1,5 %. Toto cash flow by se ale muselo v pravý čas a se správným zhodnocením dostávat k akcionářům (otazník je tedy zejména u oněch velkých akvizic).

Na první pohled tedy růstové laťky nejsou nastaveny nijak vysoko. SAP tak má jistě svůj investiční appeal pro ty, kteří na utlumeném evropském/německém trhu hledají relativně konzervativní a nepředražené akcie. Nesmíme ale zapomínat, že do této úvahy se značně promítá hodně nízká požadovaná návratnost, potažmo nulové výnosy bezrizikových aktiv. Nejen u této akcie totiž platí, že její potenciální atraktivita je do značné míry dána nulovou atraktivitou bezrizikových aktiv. Jsem ale dalek toho z tohoto stavu vinit centrální bankéře. Ti totiž pouze reagují na fundamentální ekonomický vývoj – když je ve světě příliš mnoho úspor, tyto úspory se ženou za sebemenší známkou vyššího výnosu a rychle jí eliminují. Ale to už je úvaha z jiného soudku...

 

Čtěte více:

El-Erian: Jak budou EU a Velká Británie vypadat za tři roky
12.07.2016 11:00
Je léto roku 2019, tři roky poté, co britští voliči šokovali celý svět...
Alcoa odstartovala výsledkovou sezónu - akcie připisují přes 3 %
12.07.2016 10:38
Včera po uzavření zámořských trhů odstartoval americkou výsledkovou se...
Politika ECB přeje nemovitostem
12.07.2016 11:48
Nízké úrokové sazby a trh dluhopisů deformovaný politikou ECB nahrává...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení