Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na trzích začíná nová éra

Na trzích začíná nová éra

29.07.2016 14:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Po roce 2012 bylo na trzích ve vyspělých ekonomikách patrné fungování dvou základních mechanismů (s určitými rozdíly to platí i o rozvíjejících se trzích). První z těchto mechanismů byl relevantní zejména v období, kdy probíhalo kvantitativní uvolňování (rok 2012 až polovina roku 2015), druhý od poloviny roku 2015, kdy se do popředí zájmu investorů dostaly obavy z deflace.

Po krizi v eurozóně z let 2011 a 2012 se významné centrální banky vydaly cestou kvantitativního uvolňování, v jejímž čele kráčel Fed se svým časově neomezeným programem QE3. Následovalo představení Abenomie a kvantitativního uvolňování od ECB. Výsledkem byl býčí trh na akciových trzích a dalších rizikových aktivech, globální akciové indexy si v průměru připisovaly 14,8 % ročně. QE vedlo také k oslabování řady měn, platí to zejména o euru a japonském jenu. Šlo o období, kdy kontrolu nad trhy držely ve svých rukou centrální banky a investoři pozorně sledovali každý jejich pohyb. Vše skončilo ve chvíli, kdy Fed začal hovořit o normalizaci své monetární politiky a začaly se množit úvahy o konkrétním načasování růstu sazeb.

Od druhé poloviny roku 2015 začaly náladě na trhu dominovat obavy z deflace. Vládní dluhopisy si vedly velmi dobře, akcie ale většinou klesaly. Příčinou byl strach z toho, že globální ekonomika spadla do dlouhodobé stagnace. Došlo ke zpomalení tempa globálního růstu, vzrostlo riziko recese v Číně a obavy z devalvace renminbi. Trhy sice nikdy nedošly k závěru, že dlouhodobá stagnace postihla americkou ekonomiku, ale i její tempo růstu se snížilo. K obavám z deflačních tlaků přispěl rovněž propad cen komodit, který byl pravděpodobně odrazem útlumu celosvětové ekonomické aktivity, ale přispěly k němu i nabídkové tlaky na trhu s ropou.

Ceny komodit začaly opět růst na počátku roku 2016, ale i v současné době stále přispívají k meziročnímu poklesu globální inflace. Předchozí kroky centrálních bank rovněž začínají přinášet negativní důsledky. Fed opakovaně hovořil o normalizaci amerických sazeb i přesto, že takový krok se z hlediska reálného ekonomického vývoje zdál být stále více kontraproduktivní. Katastrofou bylo posunutí japonských sazeb do záporu a podobně můžeme hodnotit stejný krok ze strany ECB. Trhy začaly mít tendenci ignorovat chování centrálních bank či dokonce jít proti nim. Na intenzitě nabrala diskuse o neefektivní monetární politice.

Hlavním investičním tématem tohoto období byl pokles výnosů vládních dluhopisů a očekávané inflace. Nejvíce patrný je tento vývoj v Japonsku a Evropě, kde jsou obavy z neefektivní monetární politiky nejvyšší. Samostatným investičním tématem se na chvíli stal rozdíl ve vývoji v americké ekonomice a zbytku světa. Tento cyklický rozdíl táhl nahoru kurz dolaru, ale vše skončilo ve chvíli, kdy byl Fed donucen odložit plány na další zvyšování sazeb.

Investoři by se v nadcházejícím období měli věnovat tomu, zda přichází nové období, nebo zda bude pokračovat „deflační“ éra. Na jednu stranu se objevují jasné známky změny, ale je ještě příliš brzy na konečné hodnocení. V posledních týdnech došlo k obratu na akciových trzích a zejména na těch amerických (index S&P 500 se dostal na nová historická maxima). Naděje na reflaci živí tři hlavní faktory.

Zlepšuje se globální ekonomická aktivita, zotavuje se jak americká, tak čínská ekonomika, polevuje recese v Brazílii a Rusku. Podle našich modelů nyní globální ekonomika roste 3,5 – 4% tempem, v březnu to přitom bylo pouze 2 – 2,5% tempem. Recese ale stále hrozí v Japonsku a Velké Británii. K tomu mizí vliv, který měl na inflaci předchozí pokles komodit a inflace ve vyspělých zemích by se měla postupně zvednout ze současných 0,6 % na 2 % v polovině roku 2017. Posledním faktorem je konec globálního fiskálního utahování. Roste pravděpodobnost fiskálního uvolnění, a to zejména v Japonsku. Zdá se také, že trhy postupně přesouvají svou pozornost od monetární politiky k politice fiskální a snaží se odhadnout, nakolik v této oblasti existuje prostor pro stimulaci. Nicméně celý tento příběh je teprve na samém počátku.

Autorem je investor Gavyn Davies.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Velká chyba Miltona Friedmana
29.07.2016 14:00
Milton Friedman představil hypotézu permanentního důchodu (HPD) v roce...
Ukrajina rozšířila sankční seznam o 243 ruských firem
29.07.2016 12:01
Ukrajina dnes rozšířila svůj sankční seznam o 243 ruských firem kvůli ...
Rusové se neodvážili snížit úrokové sazby
29.07.2016 13:23
Ruská centrální banka (CBRF) ponechala svoji úrokovou sazby beze změn...

Váš názor
  • Kolik prostoru je pro fiskální stimulaci
    01.08.2016 9:00

    K tomu jenom tolik: Trhy sse nemusejí snažit odhadnout, kolik prostoru je ve fiskální politice pro stimulaci. Já vám to řeknu hned: minus 1 krát 10 na patnáctou.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m