Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Shiller: Od příjmové nerovnosti ke konfliktům a válkám

Shiller: Od příjmové nerovnosti ke konfliktům a válkám

24.10.2016 16:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Vedoucí politici se jen málokdy nazvou nacionalisty, ale jejich postoje takové často jsou. Ve Spojených státech těží z nacionalistického sentimentu Donald Trump, v Moskvě Vladimir Putin. A etnicky orientované politické strany lze stále častěji najít i v řadě jiných zemí. Je přirozené se ptát, zdali tento jev nemá nějaký společný základ. Já sám jsem ekonom a domnívám se, že právě ekonomické faktory zde hrají významnou roli.

Ve Spojených státech se nezaměstnanost nachází poměrně nízko, Fed ale musí držet sazby stále u nuly. V jiných zemích je situace podobná nebo horší. Ekonomický růst není sice nejvyšší, ale pokračuje a nezdá se, že by právě tato oblast měla vést k nějakým významným politickým změnám. Pokud ale mírné oživení doprovázejí ještě další faktory jako rostoucí příjmová nerovnost a obavy z budoucnosti, situace se mění. Data ukazují, že mzdy v USA v podstatě stagnují a pokud někde rostou, je to u nejvyšších příjmových skupin.

Benjamin M. Friedman z Harvardu tvrdí, že lidé soudí ekonomický pokrok hlavně podle toho, jak se projevuje v jejich vlastním životě. Zároveň srovnávají svůj životní standard s tím, jak si žili jejich rodiče a prarodiče. Jen málo z nás se věnuje ekonomickým datům a statistikám, ale všichni víme, jaký je náš plat. Pokud pak zjistíme, že se nám vede hůř než našim předkům, jsme nespokojení. A jestliže není naděje na zlepšení, naplňuje nás zloba, trpkost a máme tendenci věřit různým konspiračním teoriím.

Etnický nacionalismus nám umožňuje vinit z našich problémů jiné skupiny lidí a jejich důsledkem je často etnický, rasový či náboženský konflikt. Příkladem mohou být zvěrstva páchaná během druhé světové války. Ne náhodou k nim došlo poté, co si světová ekonomika prošla Velkou depresí. Friedman v této souvislosti poukazuje na řadu jiných případů, kdy ekonomické problémy předcházely etnickým konfliktům. Nicméně rovněž říká, že existují výjimky a tendenci k násilí nemají chudší společnosti, i když v nich existuje velká nerovnost v příjmech a bohatství. Obecně však platí, že pokud velká část společnosti trpí v ekonomické rovině, má tendenci podporovat nacionalismus a konflikt.

V roce 2015 byla zveřejněna studie, v níž Michael Kumhof z Bank of England, Romain Ranciere z MMF a Pablo Winant z Bank of England tvrdí, že Velká deprese třicátých let a Velká recese let 2007–2009 měly svůj základ i v rostoucí příjmové nerovnosti. Chudší vrstvy společnosti se kvůli ní zadlužovaly, protože se snažily udržet si svůj životní standard. Půjčovali jim ti, kteří bohatli, a úvěry lákaly i investory, protože jejich vyšší sazby byly považovány za dostatečnou kompenzaci za riziko defaultů.

Řešení dvojího problému ekonomického útlumu a rostoucí příjmové nerovnosti není jednoduché. Pokud ovšem máme zabránit rostoucí nespokojenosti ve společnosti a politickým šokům, takové řešení bychom najít měli. Pomoci by mohla intenzivní fiskální stimulace, v USA je ale nereálná. To samé platí o zvýšení progresivity daňového systému tak, aby zastavil rostoucí příjmovou nerovnost. Jde ale možná o ty nejlepší možnosti, které máme k dispozici.

Autorem je Robert J. Shiller z Yale.

Zdroj: NYTimes


Čtěte více:

Rogoff: Negativní sazby jsou správnou cestu, zničme bankovky velkých hodnot
19.10.2016 14:40
Politika negativních sazeb, kterou sleduje ECB a Bank of Japan, zatím...
Krátkodobé investiční tipy - 10/18/16
18.10.2016 16:36
Vážení čtenáři, rádi bychom Vám představili další ze série analytický...
Halliburton se nečekaně přehoupl do zisku, akcie +3 %
19.10.2016 15:45
Společnost Halliburton, přední světový poskytoval služeb pro ropné pod...
EY: ČR je v objemu nákupů a prodejů firem jedničkou v regionu
19.10.2016 17:30
Český trh fúzí a akvizic má za sebou nejlepší půlrok v pokrizové histo...

Váš názor
  • Putin valecnej stvac ? uz nema co ztratit
    25.10.2016 1:03

    Oct. 24, 2016 5:30 a.m. ET MOSCOW—Russian authorities have stepped up nuclear-war survival measures amid a showdown with Washington, dusting off Soviet-era civil-defense plans and upgrading bomb shelters in the biggest cities. At the Kremlin’s Ministry of Emergency Situations, the Cold War is back.
    Peta
  • soudruh emericky ekonom
    24.10.2016 16:53

    si jaksi nevsiml, ze experiment "vsichni budeme mist stejne h....." uz tu v minulosti probehl v celkem velkem meritku par set milionu lidi od Kamcatky po Berlin a ze by to tedy byla nejaka hitparada, to se rici urcite neda... :-)
    neo
  • Trubci
    24.10.2016 16:19

    samý profesor a nikdo není schopen pojmenovat hlavní potiž a to je extrémní zdanění všech ekon.činných, dokud skutečný příjem i nejhůře placeného zaměstnance bude zdaněn 65% tak se k lepšímu nedohrabeme, no a navrhovat ještě vyšší zdanění komukoliv je na "nobelovku" :o) když tedy stát ví nejlépe jak to dělat tak co 100% daně a bude ráj, jen je otázka proč tedy není alespon poloviční ráj už dnes :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Trubci
      25.10.2016 8:28

      Nejhůře placení zaměstnanci jsou daněni asi 50%, ale můžou zdarma posílat své děti do školy, zdarma jsou léčeni, zdarma jsou ochraňováni policií a nakonec ještě pobírají důchod blízký jejich předchozí mzdě. Já bych jim teda celkové zdanění nesnižoval.
      ..
      •  
        25.10.2016 8:42

        Tak důchody podobné platúm nejdou a o léčbě zdarma nic nevim. Platím povinně zdravotní pojišténí i když nemocný nejsem plzs tidice za léky ci zubaře. Fokonce i nástroj na čištěni kabalku sem si platil. Manželka ts nastřeleni jednoho zubu 25000 a rodiče tisice měsičně za lejy. Neprime daně pak téměř nejvetší v evropé. Dph nad 20%.
        Velkamedvědice
        •  
          25.10.2016 8:53

          Bavíme se o nízkopříjmových zaměstnancích!!! Zdravotní pojištění je forma daně a je zahrnuta do těch 50%. Jinak uznávám chybu počítal jsem s vyplaceným důchodem, který je ještě třeba danit sazbou DPH, potom už to zas tak blízko není.
          ..
          • Jo Jo
            25.10.2016 10:39

            a co dostanou lidi co plati 40 let zdravotni, nikdy nestonali a ani se toho nedoziji. Ty penize se rozdeli mezi ostatni nebo si to rozeberou ti co si to ulili. Ti by meli mit alespon funus zadara. To ale asi sotva. Z toho si usrkne snad pan hradni.
            Ursula major
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení