Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trumpova opozice vůči TPP může nahrát Číně

Trumpova opozice vůči TPP může nahrát Číně

22.11.2016 16:24
Autor: Petr Zelenka, Patria Online

Zahraniční a ekonomická politika zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa začíná mít jasnější obrysy. Ve videu, ve kterém nastínil plány na prvních 100 dní vlády své administrativy, totiž uvedl, že hned po převzetí moci hodlá oficiálně oznámit záměr vystoupit z obchodního paktu Trans-Pacific Partnership (TPP).

Místo toho chce budoucí americký prezident s asijskými a pacifickými zeměmi dosáhnout bilaterálních dohod, které podle něj budou „férové“ a budou znamenat návrat pracovních míst ze zámoří do Spojených států. Japonský premiér Shinzo Abe jen pár hodin před Trumpovým vyjádřením označil dohodu TPP za bezcennou, pokud jí USA nakonec odmítnou.

Na paktu TPP se minulý rok po sedmi letech vyjednávání dohodly USA, Austrálie, Nový Zéland, Kanada, Mexiko, Japonsko, Malajsie, Vietnam, Singapur a další menší státy v regionu, i když dohodu ratifikovalo zatím pouze Tokio. V případě schválení by TPP prohloubila obchodní vztahy mezi zeměmi, které se na světovém HDP podílejí zhruba 40 procenty a jež reprezentují zhruba třetinu světového obchodu.

Je skutečně TPP pro USA tak špatná?

TPP má především odbourat celní a mimocelní bariéry (např. sjednocením hraničních procedur, nastavením společných standardů ochrany spotřebitelů, atd.) pro obchod se zbožím a službami. Součástí má být i systém urovnávání sporů mezi členskými státy dohody a investory z jiných partnerských států.

USA by mohly těžit především ze silnější ochrany duševního vlastnictví, což by uvítal například farmaceutický sektor. Výhodou pro americký průmysl by mohlo být i prosazení lepších práv pro zaměstnance v rámci TPP, což by omezilo konkurenceschopnost některých asijských zemí, kde podnikatelé ve snaze co nejvíce ušetřit často nutí své zaměstnance pracovat ve velmi špatných podmínkách a západní země, kde jsou standardy vyšší, kvůli tomu přicházejí o zakázky.

Jedním ze záměrů dohody také bylo posílit přítomnost USA v regionu, kde má stále větší ambice Čína. TPP se tak dá chápat i v souvislosti s Obamovou zahraniční strategií „Pivot to Asia“, která však byla v posledních letech zastíněna vlnou nestability na Blízkém východě po Arabském jaru a událostmi na Ukrajině.

Pro Čínu by byla ratifikace TPP jejími členy ranou, protože by tak USA a spojenci Washingtonu Říši středu v podstatě „předběhli“ nastavením agendy a prosazením svých zájmů v regionu ještě předtím, než se Peking objeví u vyjednávacího stolu. I když Čína se stavěla proti TPP, je málo pochyb o tom, že by časem o nějakou formu spolupráce projevila zájem.

Do vzniknuvšího ekonomicko-politického vakua by mohl vstoupit právě Peking se svou konkurenční dohodou Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), která by zahrnovala navíc další velkou ekonomiku – Indii. Dohoda je stále ve fázi vyjednávání a i když je velice ambiciózní ohledně odbourávání celních bariér, zájmy západních zemí, kterým jde o to prosadit pracovní standardy a o lepší ochranu duševního vlastnictví, v ní nejspíše nebudou reflektovány.

Obchodní vztahy spojených států podle celkového objemu. Ze zemí TTP jsou v první dvacítce Kanada, Mexiko, Japonsko, Singapur, Malajsie a Vietnam
trade
Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Víkendář - Pokud Trump zavře dveře, svět mu je spálí
20.11.2016 17:00
Americký politický cirkus už to naštěstí balí. Nově zvolený prezident ...
Obrat k lepšímu a zlaté dilema
21.11.2016 17:00
Trhy a značná část světové ekonomiky se už pár dní točí kolem dohad oh...
Trump chce zrušit obchodní dohody. Sníží se počet sebevražd?
23.11.2016 17:30
Na první pohled nesouvisející fenomény – volný obchod a sebevraždy – d...

Váš názor
  • designovaný?
    23.11.2016 3:52

    Pane Zelenko, asi jste si nevšiml, že Trump, ač vítěz prezidentských voleb, není dosud ještě voliteli zvolený, natož již - vašimi slovy - designovaný (tj. do úřadu uvedený) prezident. K designaci - uvedení do úřadu - dojde až 20. ledna 2017.
    Niemetz
    • Re: designovaný?
      23.11.2016 10:09

      Moje řeč Niemetzi , vypíchl jsi to podstatné . Zrovna teď přemýšlím o tom , co se stane , když ho do úřadu nikdo neodvede , aby ho uvedl . A světový obchod se mezi tím zhroutí .
      rejpal
      •  
        23.11.2016 11:31

        No třeba Minister-designate je ten, kdo je na základě voleb očekáván, že vystřídá úřadujícího ministra. Latinské 'designare' znamená např. předurčovat. Consul designatus byl konzul zvolený na příští rok.
        Kalka.
    • Re: designovaný?
      23.11.2016 8:22

      Nejsem odborník na TTP ale soudě analogicky dle TTIP, jde hlavně o to ponechat globální kapitálové skupiny bez korporátní daně. O tom jim samozřejmě hlavně šlo. Aby nemuseli zdaňovat peníze které vydělali v Evropě. Poté mohou prachy libovolně zašantročit kdekoliv ve světě. Chce-li Trump znovu business V U.S. musí těmto chlapcům zatnout tipec.
      tikitom
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení