Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vánoční víkendář - Čeho je nám v nekončících ekonomických závodech třeba nejvíce

Vánoční víkendář - Čeho je nám v nekončících ekonomických závodech třeba nejvíce

24.12.2016 15:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Letošní prezidentské volby v USA byly výrazně ovlivněny bílou pracující třídou. Její zoufalství a zlobu není lehké vysvětlit. Zajímavě o jejich příčinách hovoří rabín Michael Lerner, který se na vítězství Donalda Trumpa podíval ze širší perspektivy, než jsme obvykle zvyklí. Tvrdí, že pod povrchem je patrná duchovní krize, kterou vytváří globální konkurenční boj.

Moderní ekonomika fandí vzdělaným lidem a zároveň jim dává možnost dívat se na ty pod nimi jako na nevzdělané flákače. Ve společnosti, která je zaměřena na materiální úspěch, pak bohatší lidé začnou hledět s opovržením na třídu, která pracuje v rychlém občerstvení či za pokladnou v supermarketech. Pokud pak tito lidé nenajdou jiný než materiální smysl života, začnou propadat pocitům méněcennosti.

Moderní ekonomika se může stát extrémní meritokracií a v USA k tomu skutečně došlo. Společnost v takové zemi vyzdvihuje ty, kteří uspěli, a je široce rozšířen názor, že podobného úspěchu mohou dosáhnout všichni. Pokud se to někomu nepodaří, ostatní na něj hledí s despektem. Jeho problémy se pak ještě prohlubují tím, že ostatní je považují za zasloužené. Výzkumy ukazují, že běloši s bílými límečky, tedy ti, kteří pracují na vyšších pozicích, se cítí méněcenní, pokud nenajdou pracovní místo. Ovšem modré límečky propadají zoufalství i v případě, že zaměstnání mají, pokud nejde o pozici, kde by „něco vyráběli“. Je pro ně například stresující, mají-li pracovat v obchodě.

Když jsem při psaní své knihy o dlouhodobě nezaměstnaných hovořil s propuštěnými zaměstnanci jedné automobilky z Michiganu, jeden z nich mi řekl, že práce v továrně mu pomohla vypořádat se s traumatem z dětství. Jeho rodiče ho totiž jako dítě opustili a on říká, že jeho práce pro něj byla „jako matka i otec“. Byla pro něj vším, ale nyní si musí hledat nové pracovní místo a vyčítá si, že více nestudoval. Stejně jako pro řadu jiných je pro něj ztráta pracovního místa neúspěchem, který přináší pocit méněcennosti a výčitky. Pro zbytek společnosti jde o příživníka a parazita, který nikdy ničeho nedosáhne. Výzkumy ukazují, že lidé posuzují svůj životní standard neustálým porovnáváním s jinými. Zoufalství tak mohou cítit i ti, kteří mají zaměstnání, ale ve srovnání s jinými jsou chudí a jejich děti nemají vyhlídky na šťastnější budoucnost.

Řešením je změna kultury ve společnosti, která nyní považuje neúspěšné lidi za příživníky a lenochy. Dokonce i některé modré límečky uvažují podobně a tvrdí, že lidé bez vyššího vzdělání si dobré živobytí nezaslouží. Jedna taková žena mi například řekla, že určitě není spravedlivé, aby lidé z továrny měli díky odborům takové mzdy, že mohou žít ve stejných čtvrtích jako doktoři a právníci. Jenže tu je jeden problém. Podobným lidem se vlastně líbí pravidla meritokracie, jenže si neuvědomují, že elity si samy kolem sebe staví obranné zdi a brání se konkurenci. Platí to o vysokém managementu ve firmách, profesorech ve školách, o různých profesích, které využívají intenzivní lobbing, licence, a podobně. Zaměstnanci v továrnách nic takového k dispozici nemají a odbory už dávno ztratily svou dřívější sílu. Dospěli jsme tak do stavu, kdy panuje meritokracie, ale nahoře mohou být jen někteří.

Barack Obama v roce 2008 řekl, že pracující třída z malých měst se „drží svých zbraní a kostela“. Hillary Clintonová zase během prezidentské kampaně hovořila o tom, že voliči Trumpa jsou „bigotní bandou ubožáků“. Mitt Romney v roce 2012 tvrdil, že 47 % Američanů je závislých na vládní pomoci a domnívají se, že na ni mají za každou cenu nárok. I to ukazuje, jak názor, že důstojnost si zaslouží jen ti, kteří uspěli, je ve společnosti hluboce zakořeněn. Pokud se to má změnit, měli bychom si v první řadě uvědomit, že lidská důstojnost se neodvíjí od toho, co lze nějak měřit.

Carl Sagan poté, co spatřil vesmírné fotografie naší Země, napsal, že „tento obrázek malinké modré tečky ukazuje na pošetilost naší namyšlenosti a pýchy a ukazuje nám, že bychom se k sobě měli chovat mnohem vlídněji“. Takový pohled maže hranice mezi námi a nabízí to, co potřebujeme: Milosrdenství a důstojnost.

Autorem je Victor Tan Chen

Zdroj: The Atlantic, foto: Pixabay.com


Čtěte více:

Víkendář - Mezi Putinem a Trumpem – nová budoucnost střední Evropy
04.12.2016 16:00
Jen málo evropských vůdců se z výsledků amerických prezidentských vol...
Víkendář: Zaspaly německé automobilky dobu?
10.12.2016 9:49
Před časem se na internetových stránkách čínského ministerstva průmysl...
Víkendář: Bruce Willise na záchranu Země nepotřebujeme, misi AIDA ano
11.12.2016 8:53
Evropské země nyní rozhodují o budoucnosti programu, který by nás měl ...
Víkendář - Spojené státy jsou rozděleny a Rusové slaví
18.12.2016 8:48
Američtí republikáni a demokraté se opět dohadují o tom, zda Rusko něj...
Víkendář - Zamíří technologické hvězdy z USA do Číny?
17.12.2016 9:12
Donald Trump sliboval, že si posvítí na víza, která ve Spojených státe...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m