Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přiznejme si konečně, že Friedman se mýlil

Přiznejme si konečně, že Friedman se mýlil

24.01.2017 7:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud se mýlíte, prostě se mýlíte a nezáleží na tom, jak proslavenou osobností jste. Albert Einstein se mýlil ohledně kvantové mechaniky, Linus Pauling ohledně struktury DNA. A Milton Friedman se mýlil ve své teorii dlouhodobého příjmu. V prvních dvou případech vědci svou chybu rychle pochopili. Ekonomové se realitě stále úporně brání. 

Friedmanova teorie tvrdí, že naše spotřeba není výrazněji ovlivněna tím, jaký je nyní náš příjem. Namísto toho zvažujeme zejména to, kolik si budeme vydělávat po celý náš život. Pokud například náhle ztratíme zaměstnání, na nákupy si půjčíme, protože náš dlouhodobý výhled to výrazně neovlivní. Jestliže dostaneme nějaký jednorázový příjem, neutratíme ho a naopak jej dáme do banky. Jinak řečeno, svou spotřebu změníme pouze v případě, kdy se změní výhled týkající se našich dlouhodobých příjmů. Pokud by tato teorie byla správná, neměli bychom toho moc očekávat od fiskální stimulace, protože ta by vedla jen k přechodnému zvýšení příjmů. 

Ekonomické modely jsou dnes velmi složité, stále se ale často opírají o popsané Friedmanovy myšlenky. Například můj profesor ekonomie jim věřil jako nezpochybnitelné pravdě. To ale bohužel může mít vážné dopady. Fakta totiž například ukazují, že pokud lidé dostanou nějaký nečekaný příjem, obvykle jej okamžitě utratí. Když naopak chceme krátkodobý výpadek příjmů překlenout úvěrem, narážíme na to, že často nejsme schopni půjčku získat. Někteří ekonomové to považují za pouhý detail, který na Friedmanově teorii mnoho nemění. Nicméně nová studie od Petera Ganonga a Pascala Noela ukazuje, že chování spotřebitelů je na krátkodobém uvažování skutečně založeno mnohem více, než počítají naše ekonomické modely. 

Zmínění ekonomové analyzovali pohyby na účtech lidí, kteří dostávali podporu v nezaměstnanosti (data byla samozřejmě anonymní). Cílem bylo zjistit, jak se mění výdaje spotřebitelů, když začali podporu dostávat a když ji ztratili. První zjištění moc překvapivé není: Když přijdeme o práci, začneme utrácet méně. To je v souladu s tím, že přístup k půjčkám není tak hladký, jak se někdy předpokládá. Během pobírání podpory v nezaměstnanosti pak dochází k dalšímu poklesu výdajů, ale ani to není nijak zvlášť překvapivé. Překvapení však přichází ve chvíli, kdy lidé podporu ztratí. Pak totiž dochází k dalšímu prudkému poklesu výdajů, který je vyšší než ten, který nastává, když lidé přijdou o zaměstnání. 

Takové chování lze s pomocí běžně používaných teorií vysvětlit jen těžko. Lidé totiž od počátku přesně vědí, kdy podpora v nezaměstnanosti končí. Je tedy záhadou, proč od počátku nesníží své výdaje více a namísto toho nezvýší své úspory. Z nějakého důvodu je naše chování založeno velmi krátkodobě – svou spotřebu omezíme, až když peníze skutečně přestanou chodit. To znamená, že Friedmanova teorie nepotřebuje mírné úpravy, ale totální rekonstrukci. I proto, že značně podceňuje potenciál fiskální stimulace a dalších politik, které zvyšují naše krátkodobé příjmy. 

Autor: ekonom Noah Smith

(Zdroj: Bloomberg)


Čtěte více:

Víra v reflaci je stejně pochybná jako víra v populisty
06.01.2017 14:33
Na konci každého roku se objevuje řada úvah o tom, jak bude vypadat bu...
Jak si vybírá své lidi Warren Buffett
12.01.2017 20:08
Warren Buffett je jedním z nejúspěšnějších investorů všech dob, je vý...
Šest nejvýznamnějších investičních otázek roku 2017
11.01.2017 6:51
Jen málo stratégů na počátku minulého roku čekalo, že rok 2016 skončí...
Těžaři ropy a plynu letos po dvou letech zvýší investice
11.01.2017 11:27
Těžaři ropy a zemního plynu ve světě po dvou letech škrtů letos mírně...
Na čem ztratil George Soros téměř miliardu dolarů?
13.01.2017 6:44
Miliardář George Soros nad výsledkem amerických prezidentských voleb z...

Váš názor
  • A z jaké doby Friedman vycházel
    24.01.2017 16:33

    nevím, ale napadá mě jenom poválečná růst, což musel být pořádný hukot, a o nezaměstnanosti asi nebyla ani řeč ?, pokud dostal Nobelovu cenu 1976, jistě ještě 70% lidí nedělalo práci, o které zbylých 30% netuší co má za význam jako dnes, stát (EU) vlastně drží zaměstnanost úředníky jinak by nemohl pokračovat technický pokrok, a odebere jim 65% platu zpět, aby měl na zdravotnictví a sociální služby, do toho DPH, a doublování daní náklady na války, a z nich krize, musí lidi taky nějak zaplatit, ten přijde o vše či 1/2 investic v akciích a fondech, ten o práci, manželku, pak zbývá jen rozjet tiskárny, dle modelu financování z toho co má nějakou cenu, to se zatím zastaví ve státní zastavárně, jinak nezbude nic než hlad a chaos
    rob
    • Re: A z jaké doby Friedman vycházel
      24.01.2017 17:01

      Ve vyspělých zemích asi 3% populace užíví ten zbytek dalších 25% je schopen vyrobit veškeré spotřebované hmotné statky. Co má asi tak dělat těch zbývajících 70% než učit, léčit, chránit, starat se, bavit a celé to řídit. Jestli jestli je z toho zbytku třetina parazitů systém nijak neohrožuje.
      ..
  • Tož normálka
    24.01.2017 11:43

    Miliarda lidí miliarda modelů. Pak možná napasují nějaký na někoho. Lidi se chovají úplně normálně a odpovídá to situaci. Klesne jim příjem , omezí výdaje , klesne jim ještě víc nebo nemají žádný omezí výdaje ještě víc. Když by je omezily od začátku na tu nejnižší možnou částku tak by museli vědět že se dostanou až do té třetí fáze bez příjmu. A reálně co by tím získali ? Že by existovali s úsporami o nějaký čas déle. O kolik? Stačilo by to? Nikdo neví . Takže stejně by se dostali do stavu bez úspor. O týden později. A stejně tak když by nešetřili tak protože očekávají že se příjmy opět brzy zvýší. Teoretik svůj postoj postavil na tom že když budou šetřit od začátku tak v třetí fázi bez peněz budou mít víc úspor a pak se jejich situace zlepší. Lidi že se jejích situace zlepší dřív než to dospěje do třetí fáze be podpory. Ani jeden přístup nezaručuje že díky tomu se zvýší příjem než dojdou úspory. Takže je to jedno.
    Ford
  • On ten Friedman
    24.01.2017 11:31

    v podstatě ignoroval chování téměř všeho živého na zemi, které je velmi oportunistické zejména v případech, kdy je potravinový řetězec váže na jiné živé bytosti (asi s výjimkou parazitů). Výjimkou je chování živých tvorů, kteří jsou nuceni tvořit zásoby na horší časy, což platí i pro tu část lidstva, kterou k tomu vychovalo střídání ročních období. To se zřejmě cikáni ve své pravlasti nenaučili a jejich většina se proto stále chová jako paraziti. Ale i u té uvědomělejší části lidstva je období, v němž se chová racionálněji nepřekročí roční horizont.
    lime
    • Re: On ten Friedman
      29.01.2017 13:27

      Dobře jste popsal chování jedince jako aktéra na trhu. V dnešním prostředí záporných a nulových sazeb úroků u úspor se mohou aktéři trhu chovat rozdílně než v dobách, kdy bylo nemyslitelné zavedení těchto opatření bank a vznikl Friedmanův model. Souhlasím, že lidé se chovají racionálně než předpokládají různé ekonomické modely. Neuznávám moc ty teorie, které se snaží popsat chování lidí jako opic, které se budou chovat v situaci vždy nějak předvídatelně a pak je ovládat. Lidský mozek je schopen vždy najít nové řešení, když se dostane do svízelné situace a dékáže tak člověk sáhnout do běhu událostí a ovlivnit další děj věcí. Typicky fenomém černých labutí je toho důkazem. Všichni plánovači ekonomiky by se měli mít na pozoru, když se drží striktně jen svých modelů. Modely by se měli časem evaluovat a podrobovat zkoušce platnosti. Lidé ztrácí potřebu spořit a spíše si mají tendenci půjčovat než, aby odložili úspory a získali vyšší hodnotu v budoucnu. Dá to totiž práci a vyžaduje to patřičné znalosti investovat do aktiv, která se zhodnocují. Nestačí jen uložit peníze do banky do finančních produktů, k němuž byli lidé vedeni dříve. Umělé navyšování vládních vydajů přes fiskální stimuly je další model, který by měl být podroben kritickému zkoumání dnes více než předtím.
      hofa
  • on v tom bohuzel neni Friedman sam
    24.01.2017 8:39

    Podobne modely selhavaji ve srovnani realitou dlouhodobe. Problem je nejen s hypotezami, ktere ovlivnil ideologicky bias jako v pripade zminenem, ae take v predpokladech - viz pujcovani si v bance, kdyz nemate prijem, ale take na vyssim levelu - racionalita spotrebitelu, efektivnost trhu, informacni rovnovaha. Vsechno z toho sice muze v nekterych meznich pripadech fungovat, ale rozhodne to neplati tak plosne, aby se nektera z teorii dala povazovat za vseobecne platnou. Když v akvariu chovam zelvu spolu s gupkami, neznamena to, ze bez mého zasahu a mimo mnou nastavenych podmínek budou spoluzit podobne mirumilovne.
    mirek
    • Re: on v tom bohuzel neni Friedman sam
      24.01.2017 9:43

      Friedman se asi nikdy nesetkal s Cikány. Jakmile dostanou podporu ještě ten den ji probendí. Dnes je dnes a zítra? To slovo Cikán nezná. (Samozřejmě trochu nadsázka) A ostatní lidi jsou taky tak trochu Cikáni. Znají sice slovíčko zítra, ale každému to říká něco trochu jiného. A platí to i jinde nejen ve financích. Přiznejme si kolik z nás dělá nutné věci na tu nejposlednější poslední chvíli, i když racionální by bylo udělat to dříve.
      trumf
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení