Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak by mohla vypadat obchodní válka USA proti Číně?

Jak by mohla vypadat obchodní válka USA proti Číně?

24.01.2017 14:23
Autor: Petr Zelenka, Patria Online

Obchodní válka mezi USA a Čínou je nyní daleko pravděpodobnější, než v posledních několika letech. Prezident USA Donald Trump se při svém inauguračním projevu vrátil ke své ostré protekcionistické rétorice a i některá jména z jeho administrativy naznačují, že své výroky míní vážně. Analytici a finanční tisk se proto začínají zabývat, jak by mohla obchodní válka mezi ekonomickými velmocemi vypadat.

Nejprve je pro pořádek správné uvést čísla vzájemného obchodu. Podle dat obchodního zmocněnce USA při úřadu prezidenta USA v roce 2015 vyvezly do Číny zboží za 116 miliard dolarů, o 6 procent méně, než v předchozím roce, ale o 506 procent více, než v roce 2001, tedy před vstupem Číny do Světové obchodní organizace (WTO). Zato export služeb meziročně dále rostl a v roce 2015 byl na úrovni 45 miliard dolarů.

Čína vyváží víc, členství v WTO ale nahrává USA

Čína v bilaterálním obchodu USA válcuje. V roce 2015 vyvezla do USA zboží za 482 miliard dolarů, o 382 procent více, než v roce 2000. Ve službách však Čína „prohrává“, když jich před rokem vyvezla jen za necelých 16 miliard dolarů.

Z těchto čísel je patrné, že více ztratit může Čína, která ještě potřebuje industrializovat velké stále zemědělské oblasti ve vnitrozemí a jejíž rozvoj na exportu záleží – i když podle klasické ekonomické teorie by měl nižší vzájemný obchod a tím i menší specializace a s ní spojená menší produktivita přitížit oběma ekonomikám.

Zároveň stojí za podotknutí, že vstup Číny do WTO nahrál spíše americkým exportérům zboží, i když za rozvojovou Čínou stále zaostávají. Skoro se tak zdá, že odpovědí na to, co Trump a jeho lidé vidí jako nekalé obchodní praktiky, by neměl být protekcionismus, ale naopak další uvolňování bariér, zejména v obchodu se službami, kde mají USA komparativní výhodu.

Právě to byla ambice obchodní dohody Trans-Pacific Partnership (TPP), která měla vytvořit v Asii obchodní blok, ke kterému by se Čína časem musela připojit. Trump však hodlá TPP podle svých slov shodit ze stolu a iniciativu liberalizovat obchod v Asii by ironicky mohla převzít Čína.

Trump může zvýšit daně, Čína může šikanovat americké výrobce

Co pokud by na zvyšování amerických cel skutečně došlo? Trump jednou uvedl, že by se neštítil zvýšit cla na čínské zboží až o 45 procent. Pokud by se k podobnému odvetnému kroku odhodlala i Čína, jak v rozhovoru pro agenturu Bloomberg uvedl Jonathan Garner z Morgan Stanley, ztráty čínských podniků by mohly srazit hodnotu indexu MSCI China až o třetinu.

V Číně by nejvíce trpěly výrobci spotřební elektroniky (např. Lenovo), oblečení a výbavy pro domácnost. V roce 2015 totiž nejvýznamnějšími kategoriemi vývozních artiklů do USA byla právě elektronika, stroje, překvapivě nábytek a lůžkoviny, hračky, sportovní náčiní a boty.

Odpověď Číny by na sebe podle všeho nenechala dlouho čekat. Čínská vláda by podle zdrojů agentury Bloomberg mohla začít šikanou amerických společností majících závody v Říši středu – například antimonopolními řízeními, kontrolami, anti-dumpingovým vyšetřováním a bojkotem amerického zboží vládními organizacemi. Odveta by mohla zasáhnout společnosti Nike, GM, Ford, ale i třeba Texas Instruments.

Podle Garnera by však americké akcie mohly utrpět v případě obchodní války ještě více, neboť po čínském zboží je více geograficky divesifikovaná poptávka. Pro agenturu Bloomberg uvedl, že zatímco desetina amerických společností z indexu MSCI US získává alespoň 10 procent tržeb v Číně, jen 2 procenta čínských společností mohou říct to samé o USA.

Může být vítězem Evropa?

Tyto kroky jsou podle agentury Bloomberg vyhrazené pouze pro případ, že se USA odhodlají k „prvnímu výstřelu“ a bude je muset schválit nejvyšší stranické vedení. Podobně Čína zakročila například proti japonským firmám v roce 2012 a stejně, v mezích už existujících zákonů, zakročuje třeba i proti odlivu jüanů do bitcoinu – zvýšenými kontrolami burz a další administrativní zátěží, spíše než jasně danými kapitálovými kontrolami. Jen obavy z toho, že budou zavedeny, poslaly tento měsíc virtuální měnu pryč z několikaletých maxim (více ZDE).

Čínská vláda si toto chování může díky centralistické struktuře moci dovolit, na rozdíl od západních demokracií, kde jsou různé kontrolní orgány víceméně nezávislé. Spíše než oficiálními vyjádřeními Peking dává najevo své obavy z Trumpa prostřednictvím stranického tisku, který nového amerického prezidenta ostře kritizuje.

Z americko-čínské obchodní války by mohla těžit Evropa, pokud se její vztahy s Čínou zásadně nezhorší. Bojkot amerického zboží by totiž mohl nahrát exportérům z Evropské unie. Na druhou stranu by existovala i určitá šance, že Trump by začal zvýšení tarifů proti Číně požadovat i po Evropě. Měl by k tomu silný argument – vojenská obranyschopnost je stále do velké míry závislá na spojeneckých závazcích USA. To už je ale hodně vzdálená úvaha.

Přehnaný pesimismus?

Ne všichni však vidí budoucnost americko-čínských obchodních vztahů negativně. Jack Ma, šéf čínského internetového obchodu Alibaba na setkání v Davosu uvedl, že nevěří, že by k obchodní válce mohlo dojít. „Dejte Trumpovi trochu času. Je otevřený a naslouchá,“ řekl Ma.

Trump ostatně z některých svých výhružek, například zvednutí tarifu na 45 procent, už ustoupil. Je dost možné, že si svými výroky jen připravuje vyjednávací pozici na diplomatický střet s Čínou.

Šikana amerických společností v Číně by se také nemusela Pekingu vyplatit. Jsou to právě tyto společnosti, které přináší do Číny nejvíce moderních technologií a zaměstnávají přímo i nepřímo spoustu čínských občanů.


Čtěte více:

Osm let Obamy: Stažení z Iráku, dohoda s Íránem, chaos po arabském jaru a mrazivé vztahy s Kremlem
18.01.2017 20:05
Za Obamova úřadu se svět dramaticky změnil. Původní plán odejít z Blíz...
Bitcoin propadl od čtvrtka o třetinu, Čína chystá razie na burzách
11.01.2017 16:29
Digitální měna Bitcoin dále prohlubuje ztráty. Ještě minulý čtvrtek b...
Čínský export propadl loni nejprudčeji od roku 2009 a zchladil akcie
13.01.2017 8:53
Nejmohutněji za posledních sedm let propadl za celý loňský rok vývoz z...
Ne obchodním válkám, ano globalizaci. Čínský prezident promluvil v Davosu
17.01.2017 16:52
Varování před ochranářstvím a obhajoba globalizace. Takový je vzkaz čí...
Čína hlásí nejpomalejší hospodářský růst za 26 let
20.01.2017 8:21
Tempo růstu čínské ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zrychlilo v meziročn...
Trumpova administrativa: 11 důležitých jmen
20.01.2017 17:02
V den inaugurace zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa Vám př...

Váš názor
  • Evropa Rusko Čína
    24.01.2017 16:14

    to je nejlogičtější obchodní svazek, Rusové prorazí Ledové moře, nikdo z těch tří nechce válčit, a článek moc pěkně zmiňuje rezervy na čínském venkově, surovin mají na východě všichni dost a dost, neustálé ohrožování Ruska, není věcí Evropy, ale Wall Streetu :), i proto bude velkou chybou spojení burz ve Frankfurtu a Londýně, pár lidí rozhodne o tom, že naše děti, budou žít ve stálém válečném napětí Čína stát rozdělila na 17 a pár dalších, aglomerací v provinciálních centrech, pak jsou tam turistická centra, horská centra, apod. venkov obývají nevzdělaní zemědělci, kteří jsou podporováni, pro místní trh, tisíciletá trace, s AJ je to tam bída, takže nějaká expanze ... když jedete vlakem, vidíte tam všude min 5m ornici, naplavenou z himalájských či tibetských svahů, kdyby nebyli takoví jedlíci, mohli by živit celý svět :), tam se vlastně furt jí
    rob
    • Re: Evropa Rusko Čína
      25.01.2017 8:51

      Rusko chce žít v míru a proto útočí na své sousedy a chce je zničit nebo zotročit. Až zničí všechny budou rusové žít v míru.
      ..
  • Vztahy
    24.01.2017 15:36

    mezi USA a Čínou jsou dost složité. Není snadné podle jednotlivých odvětví a podle popsaných možností obou zemí predikovat co by kdyby. Pokud chce člověk vidět les a ne jen stromy, musí poodstoupit. Z odstupu vidím: Čína je 4x větší trh než USA, Čína již stačila zkopírovat, nebo skoro dostihnout většinu moderních technologií USA od automobilů a kosmických technologií, přes elektroniku až po biotechnologie. Školy v Číně makají na plné obrátky a protože si Čína může dovolit na každou věc dát 4x více lidí i financí, pak USA nutně budou táhnou za kratší konec. Pak je tady faktor životní úrovně. Průměrný Číňan již není sice ochoten pracovat 24 hodin denně za hrst rýže, ale i tak jeho nároky na odměnu jsou řádově nižší než je tomu v USA. Pomalé, ale neustálé vytěsňování USD s jako celosvětové měny a její náhrada buď košem nebo třeba i Renminbi ve vzájemných obchodech nutně oslabí moc finančních gigantů v USA což bude samozřejmě úbytek zisků a stále riskantnější možnost tisku fiat měny. Centrální rozhodování je rychlejší a může realizovat i politicky velmi nepopulární rozhodnutí, což v USA není možné. Takže i když neříkám, že Čína bude vítěz, ale pokud bych byl nucen se rozhodnout, pak bych v budoucnu vsadil spíš na Říši středu.
    trumf
    • Re: Vztahy
      24.01.2017 22:39

      Souhlas s trumfem. HDP dle PPP Číny je už větší jak v USA, HDP nominální je sice ještě ve prospěch USA 18 : 11 bilionů USD, nicméně roku 2000 to bylo 10 : 1,3. Před 16 lety měly USA HDP větší 7 krát, dnes už jen o 40 %. Ten proces se nezastaví. Čína jde mohutně vpřed. Poráží USA ve vysokorychlostní železnici, superpočítačích, dohání v kosmických raketách, biotechnologiích, staví 21 atomových raktorů, USA čtyři, Čína vítězí ve výrobě a prodeji elektrických aut a autobusů, elektrických motorek a kol tam jezdí 200 milionů, ve stavbě solárních i větrných elektráren,..... Čína staví vlastní letadlovou loď a atomové ponorky třetí generace s mezikontinentál. raketami. Uběhne pár let a USA jsou až druhé.
      xiluodu
      •  
        24.01.2017 23:04

        A prepocitej si ten svůj zázrak na hlavu a nevítězí v nicem
        Velkamedvědice
        • Vykašli
          24.01.2017 23:18

          se na aktuální skore...tady jde o budoucnost a Evropa nemá dobré vyhlídky...jsme na ráně, chápeš?? A Brusel ani politická korektnost nás nezachrání a strašení ruskou invazí taky dlouho nepomůže...my na to máme abychom se do prčic poslali i bez Ruska...zadusíme se sami, je potřeba změna myšlení a spolupráce i s těmi vůči kterým máme výhrady...to asi nebudeš souhlasit a hlavně mi neříkej co bylo, vím to...horší je to co bude, pamatuj..o))
          el mrcoch
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.