Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Brexit je vítězstvím demokracie, EU nástrojem oligarchie

Víkendář: Brexit je vítězstvím demokracie, EU nástrojem oligarchie

01.04.2017 7:48
Autor: Redakce, Patria.cz

V Bruselu se pro vývoj kolem brexitu používá nejčastěji slovo „populismus“. Jean-Claude Juncker po hlasování o brexitu řekl: „Musíme bojovat proti nacionalismu, naší povinností je nenásledovat populisty, ale zahradit jim cestu.“ Mezi evropskými byrokraty, zdá se, není černějšího slova. Jeho význam je ale nejasný a dokonce to někdy vypadá, že by mohlo znamenat „něco, co lidé chtějí, ale já to nechci“. 

V Bruselu jen těžko rozlišují mezi demokracií a populismem. Tam nelze být slušným euroskeptikem, jediným váženým názorem je podpora evropské integrace. Pokud hlasujete proti ní, vaší motivací může být liberální preference pro decentralizaci, otevřenou vládu a boj s velkými korporacemi. Co naplat, stejně se stáváte populistou. Jeden můj kolega z parlamentu, který byl zapáleným křesťanským demokratem, používal slovo populismus velmi často. Kritizoval zejména vlámské snahy o nezávislost. Když jsem se jej zeptal, zda nejsou jen projevem toho, co si lidé přejí, odpověděl: „My politici máme povinnost lidi vést a ne jen dělat to, co oni chtějí.“ Podle mého mínění ale schvalování legislativy, které obecně odpovídá veřejnému mínění, znamená demokracii a ne populismus. 

Zákonodárci by na druhou stranu určitě měli jednat podle svého svědomí a zdravé ohledy na postoje veřejnosti by tomu neměly stát v cestě. Všichni politici si procházejí chvílemi, kdy se domnívají, že většina našich voličů se v něčem mýlí. V takovém případě platí to, co řekl Edmund Burke: „Váš politický zástupce vás zrazuje, pokud se vzdá svého úsudku kvůli tomu, aby vám slepě sloužil.“ 

Populismus je naopak stav, kdy nějaká elita vládne ve svém vlastním zájmu a ne v zájmu celé populace. K tomu mají vládnoucí elity zčásti tendenci vždy: Zavedené politické strany se snaží zákonem ztížit příchod stran nových, velké korporace se o to samé snaží směrem k hrozbě nové konkurence, velké banky se snaží přesvědčit politiky, že jim musí ve zlých časech pomáhat a podobně. Pokud se v takových případech objeví protesty proti populismu, je to jen správně. 

Můžeme tedy vlastně říci, že určitá míra populismu je typická pro každou demokracii, protože lidé budou vždy sledovat zejména vlastní cíle. Jde o jeho míru a intenzitu. A zde můžeme jasně rozlišit mezi britskými euroskeptiky na straně jedné a subjekty, jako je Podemos, Národní fronta, Tea Party i lidmi jako Bernie Sanders a Donald Trump na straně druhé. Volání po britské suverenitě není protekcionismem či nacionalismem. Se zmíněnými subjekty mají Britové společnou jen frustraci ze zavedených elit a systému. K tomu značně přispěla válka v Iráku a pocit, že byla rozpoutána na základě lží. Tyto lži vytvořily propast mezi politiky a společností jak ve Velké Británii, tak v USA. 

Dalším negativním faktorem byla úvěrová krize, která vzala peníze střední a nižší třídě a přesunula je k ... těžko říci, ke komu vlastně. Zachráněni byli každopádně někteří velmi bohatí lidé a držitelé dluhopisů, a to před důsledky jejich vlastních chyb. Není vinou veřejnosti, že její důvěra v systém se potom propadla. V neposlední řadě pak probíhá masový přesun populace. Tento „Vo¨lkerwanderung“ byl doposud v časech míru nevídaný. 

Minulé léto jsem pracoval jako dobrovolník v jižní Itálii, kam přicházeli povětšinou mladí hoši ze západní Afriky. Většina z nich podnikla dobrodružnou cestu přes Saharu a Středozemní moře. Byli odvážní, optimističtí a já jsem postupně docházel k názoru, že bych na jejich místě jednal stejně. Utíkali před perzekucí, válkou, korupcí, útlakem. Když se dostali na břeh, hned se ptali, kde je Wi-Fi. Tím nechci říct, že měli chytré telefony a tudíž žádnou pomoc nepotřebovali, Naopak, jejich telefon byl často tím jediným majetkem, který měli. Právě tyto telefony jsou hybnou silou celé migrační vlny a předchozí generace by o ní nemohli ani uvažovat. 

V zemích, do kterých tito uprchlíci přicházejí, si je společnost vědoma, že jejich příliv sílí. Politici slibují, že s tím něco učiní, ale někteří voliči se domnívají, že ve skutečnosti na ničem nepracují. Uvažují nad tím, zda jejich politici ve skutečnosti nemají jiné zájmy a nevnímají imigranty jako zdroj levné pracovní síly, která bude prospívat právě jim. 

Pokud dáme vše dohromady, lidé v Británii vidí to, že politici posílali mladé muže do války na základě lží, brali peníze daňovým poplatníkům, aby je dávali bohatým, a podporovali imigrační politiku, která má pomáhat velkým korporacím, ale ne lidem. I když se s takovým hodnocením plně neztotožňuji, je mi jasné, proč se vytvořila tak hluboká propast mezi politiky a společností. Jak tuto propast zase uzavřít? Pokud budeme hlasování o brexitu nálepkovat jako populistické, jde o špatnou diagnózu. Možná bylo hlasování pochopitelnou chybou, která vznikla na základě přílišného zjednodušování.

Ve světle současných oligarchických tendencí je ale tato chyba pochopitelná. Uvažme například, že lidé, kteří pracují pro EU, mají výjimku z placení daní v domovské zemi a namísto toho platí evropskou daň s konstantní sazbou 21 %. Jinak řečeno, evropští byrokraté činí rozhodnutí, která mají obrovský fiskální dopad na běžné lidi. Sami se těmto důsledkům ale vyhýbají. Pokud toto není oligarchie, co už by jí bylo? Takový systém panoval za dob šlechty, ale my jsme si ho znovu vytvořili v Bruselu. Nejde přitom o žádnou výjimku – celý systém EU je nastaven tak, že bere peníze běžným lidem a dává je těm šťastnějším, kteří jsou na tom správném místě. 

Podle mého mínění je řešením popsaných problémů více demokracie a její přesun na lokální úrovně. O zdanění a vládních výdajích by měly mnohem více rozhodovat rady odborníků. Měli bychom více používat referenda. A celé by to nemělo být jen jednorázovým přesunem moci někam jinam, ale posunem k větší demokratičnosti. 

Autor: člen Evropského parlamentu Daniel Hannan.

(Zdroj: The American Conservative)


 
 
 
 

Čtěte více:

Víkendář: Po Brexitu přichází Nexit?
11.03.2017 8:03
Až půjdou Holanďané patnáctého března k volbám, eurofilové budou jejic...
Je možné, že brexit nakonec přece jen nebude?
14.03.2017 6:38
Britská premiérka Theresa May začne ještě tento měsíc nejdůležitější j...
Hlas pro zvýšení britských sazeb posílá vzhůru výnosy i libru
16.03.2017 13:14
Britská centrální banka nepřekvapila nastavením měnové politiky – úro...
Účet za brexit? Desetina evropských firem může odejít ze země
20.03.2017 14:51
Desetina evropských firem s operacemi v Británii se chce kvůli brexitu...
Rozbřesk: Velká Británie oficiálně zahájila rozlučku s EU, libra zůstává ve střehu
29.03.2017 9:16
Brexit se stal skutečností. Včera britská premiérka Mayová odeslala of...
Brexit i na burze. Fúze Deutsche Börse a LSE je zase u ledu
29.03.2017 12:41
Evropská komise zablokovala plánované spojení německé burzovní společn...

Váš názor
  • Rozpad EU a NATO je snem Putina.
    03.04.2017 9:45

    Protože v jednotě je síla. To kázali i komunisté a najednou se jim to nelíbí, když to nevedou Rusáci s Putinem. Bez EU a NATO bude Putin sbírat malé státy, jeden po druhém jak bábuška brambory na poli. Nejdřív to byla Osetie, Krym a ted' se pokouší o Ukrajinu se svými dovolenkáři. Zajímavé jak dlouho jim vydrží munice z těch starých skladů a nové tanky a raketomety, které tam neměli vůbec. A to že se nezastaví ani před sestřelováním civilních letadel tady nikomu nevadí. Jen se to okecává a věří lžím Rusáků.
    Alex
  •  
    02.04.2017 0:31

    Blah Blab Blah.... panáček pláče hezky ale poněkud pozdě. EU se prostě rozpadne. Vivat Le Pennová.
    Cartman
    • On nenastane ani Brexit
      03.04.2017 10:31

      Už ted' si Britové uvědomují jak naletěli pár lhářům. Proč nechtějí dovolit referendum ve Skotsku nebo Irsku. Už ted' vyjednávají velké londýnské banky o přestěhování do Frankfurtu. Gibraltar také sotva přežije a co normální Angličané kteří budou muset žádat o evropská visa aby mohli zajet do svých letních bytů v Italii, Španělsku a jinde v Evropě a co export a import daně na své produkty. O tisícich pracujících z Evropy, kteří tam ted' budou nelegálně raději nemluvě. Zemědělci také zchudnou o 35% dotací které ted' dostávají z EU. Nakonec je už spočítáno, že Británie potřebuje EU víc než EU Británii. Oni ani Angláni nechtějí dělat práci na kterou si zvou Poláky a jiné. To si pište. Oni hodně brzy vystřízliví.
      Clive
    • Skvělé posouzení stavu věcí.
      02.04.2017 12:03

      Ale Brusel se nezmění. Je třeba nutit hluboká reforma ( transformace ) nebo vytvoření nové unie s jasnými pravidly.
      JC
    •  
      02.04.2017 7:07

      Kdy už konečně nějaká strana vyrukuje s pořádáním referenda o čeksitu. Dříve diktovala Moskva prostřednictví vševědoucí strany vzešlé z dělnické třídy, jejíž členové zapoměli odkud přišli. Takže jinak dopadnout nemohli. Dějiny se opakují a kdo se nedívá dozadu nevidí ani dopředu. Jen se pořád divým kolik toho má rodná hrouda vydrží. Kradli a rozdávali "chudým" zemím komači a co nerozkradli za 40 let to po 89 a s nimi se svezli další... Všichni vidí, slyší, čtou, mají zdroje, o kterých se nikomu dříve ani nesnilo. Avšak pořád v orgánech skoro Ti samý. Bůh zaplať za poslední volby. Kdo se nehodí je populista, xenofob, nacista, rasista a nevím co ještě. Podporujem si vlastní katy.
      jenik
  • no, on ten článek
    01.04.2017 22:06

    je takový zapálený... ale moc smysl nedává... a končí "Podle mého mínění je řešením popsaných problémů více demokracie a její přesun na lokální úrovně. O zdanění a vládních výdajích by měly mnohem více rozhodovat rady odborníků. Měli bychom více používat referenda. " Bože můj, jen to ne
    Bo
  •  
    01.04.2017 11:37

    Výrok pomýleného pana Žánklóda je tak výstižný , že není třeba dalšího komentáře . Zaplať bůh za Brity , že odhlasovali odchod z toho EUabsurdistánu . A to na tom ve srovnání s ostatními byli celkem dobře , nechali si svojí měnu . Je naprosto jasné , že EU je před rozpadem . Někoho to bude bolet víc , někoho méně , obyčejný lid evropský vůbec. Bude to nějaký čas trvat - ryby si rybník sami nevypustí a ještě mnoho zbytečně vyhozených peněz to přispívající státy bude stát . Bolet to bude zejména politiky typu našeho Bohuše . Ten se těšil na nějaké korýtko po prohraných parlamentních volbách . Dělal pro to co mohl , angláni ho neposlechli a odhlasovali odchod , Anžela má starosti sama se sebou , Fico na to nestačí , Orbán také ne - má Na rozdíl od Bohuše svůj názor . No , další neúspěšná etapa , jak vyrobit z Evropy gigatát je pomalu za námi ( Adolf , Anžela , .....) nepochybuji ale o tom , že přijdou další . Evropa ale snad odolá a zůstane nadále krásnou rozličnou Evropou různých kultůr , zvyků , národností atd . , které nebudou potřebovat péči Žánklódů .
    karel IV
    • Kdyby do Bruselu členské státy
      03.04.2017 10:00

      Posílali schopné lidi a ne vyžírky jako byl náš soudruh Ransdorf, který tam jen chodil spát, nebo využíval svého mandátu, aby se pokoušel vykrást švýcarskou banku, ale jinak jen pobíral velké peníze a využíval všech výhod, za falšování vlastní docházky.
      :o))
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university