Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak se při investování zbavit emocí?

Jak se při investování zbavit emocí?

21.04.2017 13:14
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Jednou z nejčastějších investičních chyb je obchodování na základě emocí. Když se jedná o investování, dokonce i velmi chytří jedinci podléhají emocím, konkrétně takzvaným kognitivním předsudkům. Zářným příkladem je známy fyzik a matematik Isaac Newton, který popsal zákony všeobecné gravitace a pohybu.  Můžeme ho také považovat za jednoho z nejchytřejších lidí, kteří na této planetě žili. Isaaca Newtona zná téměř každý, málokdo však ví o jeho působení v oblasti investic.

V roce 1720 Newton vlastnil akcie společnosti South Sea Company. Společnost tehdy získala od britské vlády monopol na obchod s jihoamerickými španělskými koloniemi výměnou za převzetí válečného dluhu. Čím dál více investorů kupovalo její akcie a ty tak prudce exponenciálně vzrostly. Newton na počátku vydělal téměř 100 %, což bylo přibližně 7000 liber (více než 1,3 miliónu liber při přepočtu na cenovou hladinu roku 2017). Pár měsíců na to však podlehl entusiasmu trhu a po prudkém růstu a nadšení svých přátel se rozhodl pro opětovný nákup za mnohem vyšší ceny. Po prudkém propadu ceny akcií South Sea Company (téměř o 90 %) Newton ztratil většinu svého majetku. Přišel o 20 000 liber (téměř 4 milióny liber při přepočtu na současnou cenovou hladinu). Po zbytek života pak zakázal ve své přítomnosti používat slova „South Sea“. Slavný fyzik dále zkonstatoval, že může spočítat pohyb božského lidského těla, avšak neumí kvantifikovat hloupost lidských bytostí.

0 

Zdroj: Marc Faber – The Doom Boom & Gloom report

Největším nepřítelem investora je tak sám investor. Pro mnoho investorů je velmi náročné eliminovat emoce v investování, protože pro mnohé z nich je složité si vůbec uvědomit, že emoce mají výrazný vliv na jejich rozhodování. Klíčovým prvkem je tady sebereflexe. Investoři často nakupují na vrcholu býčího trhu (kdy hodnoty akcií prudce rostou) a všude se mluví o rekordních hodnotách. Investiční instrumenty jsou však většinou v daný okamžik drahé a namísto pozitivních očekávaných výnosů investor obvykle zaznamená ztráty. V období medvědího trhu (poklesu cen) pak investor začne panikařit a cenné papíry bezhlavě prodává. Investoři by si proto měli uvědomit, že mohou nastat období, kdy emoce překročí únosnou míru a začnou je ovládat. Jak lze emoce eliminovat a impulsivní rozhodování zastavit? Nejefektivnější strategii je takzvaný dollar-cost averaging, což je jednoduchá strategie zaměřená na pravidelné investice v předem stanoveném intervalu. Táto strategie funguje poměrně dobře během různých tržních podmínek. Jinou cestou může být diverzifikace portfolia. Tato strategie může mít různé podoby. Například investice do různých sektorů, regionů, různých typů investic nebo použití alternativních investic. U alternatívních investic můžeme využít strategie, které se řídí algoritmy. Díky tomu je eliminován lidský faktor a tím pádem i emoce. South Sea Company tak není ničím jiným než příkladem bubliny na finančním trhu. Podobně jako u tulipánové bubliny z roku 1637, technologické bubliny z roku 2000 nebo hypotéční bubliny z roku 2008 to pro investory, kteří podlehli emocím, dopadlo i tehdy velmi špatně.

Pro investory, kteří nedokážou udržet své emoce na uzdě, může být vhodný produkt ČSOB Flexibilní portfolio, který se snaží dosahovat výnosu přímým či nepřímým investováním (prostřednictvím fondů) převážně do celosvětového výběru akcií a dluhopisů. Minimálně jednou za měsíc se provádí úprava vah podle matematického modelu, který bere v úvahu různé parametry. V případě, kdy akcie dosahují lepších výnosů než dluhopisy, investuje se více do akcií. Naopak pokud akcie dosahují horších výnosů než dluhopisy, investuje se více do dluhopisů. Fond se tak rychle přizpůsobuje aktuální situaci na finančních trzích.

Ing. Michal Žofaj, CFA
Portfolio manager ČSOB Asset Management

Michal Žofaj má více než 9 let zkušeností v oblasti investic a finančních trhů. V ČSOB Asset Management působí jako portfolio manažer od roku 2013. Předtím pracoval jako portfolio manažer ve skupině Allianz, kde měl na starosti správu investic pro pojišťovnu a penzijní fond. V současnosti má na starosti správu dluhopisových fondů, smíšených fondů pro slovenskou klientelu a portfolií ČSOB poisťovne. Je držitelem titulu inženýra ekonomie z Vysoké školy ekonomické v Praze a držitelem titulu CFA. 

Zajímáte se o fondy ČSOB Asset Management? Více informací ZDE.


Čtěte více:

Proč bankovní depozita nevydělávají
31.01.2017 15:08
Pohled na aktuální nabídku úročení bankovních vkladů odhalí mezi český...
Střední Evropa je zpět ve hře – jaký nabízí investiční potenciál?
03.03.2017 15:36
Za posledních 12 měsíců jsme byli svědky výrazného růstu středoevropsk...
Proč finanční trhy sledují francouzskou předvolební kampaň?
03.04.2017 11:23
Poslední rok trhy stále více ovlivňují voliči v hlavních ekonomikách. ...

Váš názor
  • Diverzifikace nepomůže
    22.04.2017 12:19

    To máte tak. Většina lidí si diverzifikaci představuje tak, že investuje do stejných instrumentů u různých investičních domů. Například do fondu Biotechnologií u Franklin Templeton a u Pioneer nebo BlackRock. To samozřejmě žádná diverzifikace není a pokud biotechnologie pofrčí s cenou akcií dolů, pofrčí dolů i celé portfolio. A v tu chvíli začne místo "kognitivního předsudku" působit obyčejný strach a člověk nabyde dojmu, že už dobře bylo a že už to nikdy lepší nebude. A prodá své portfolio většinou v tu nejméně vhodnou dobu, protože lidské uvažování je skoro stejné napříč rasami a geolokacemi. Stejné je to při nákupu, kdy zase vlivem chamtivosti nabyde dojmu, že je jediný, kdo to ještě nemá. Většinou vlivem mediálního tlaku, cože to je za skvělou příležitost. A koupí přesně v tu chvíli, kdy se to nejmíň hodí a následuje pád. Ale zakažte to tělu, když na to bylo 60.000 let zvyklé, že po strachu většinou přichází útěk a po euforii vítězství. Zkuste projekt jakbytbohaty.cz, dozvíte se víc.
    • Re: Diverzifikace nepomůže
      22.04.2017 21:42

      Mít pocit, že při nákupu jsem poslední, kdo to nemá, vyvozuje, že po mém nákupu nebude žádný další chamtivec, kterému bych to prodal se ziskem... Svou reklamu děláš hloupě.
      kadanfm
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení