Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč finanční trhy sledují francouzskou předvolební kampaň?

Proč finanční trhy sledují francouzskou předvolební kampaň?

03.04.2017 11:23
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Poslední rok trhy stále více ovlivňují voliči v hlavních ekonomikách. Velký podíl na tom mají do značné míry neočekávaná vítězství britských euroskeptiků a Donalda Trumpa. Letošní rok je na lidová hlasování rovněž bohatý a po Nizozemsku investoři s napětím očekávají jméno nástupce francouzského prezidenta Hollanda, které bude známo již začátkem května.

Hollande sám před pěti lety porazil svého předchůdce Sarkozyho v od začátku jasném souboji mezi dvěma finalisty reprezentujícími hlavní levicový a pravicový proud. Letošní volby jsou v tomto ohledu zapeklitější. Nepopularita prezidenta a vývoj posledních let včetně migrační krize a anemického růstu domácí ekonomiky vynesly v průzkumech do popředí Marine Le Pen, předsedkyni euroskeptické Národní fronty. Její program zahrnuje mimo jiné zastavení imigrace, ochranu domácího trhu, referendum o setrvání v eurozóně a po jeho případném úspěchu pak samostatnou měnovou politiku. Opuštění společné měny si řada investorů překládá jako volání po de facto bankrotu země, jelikož znovuzavedený frank by velmi pravděpodobně proti euru oslabil a pro investory by to znamenalo ztráty. Preference Le Pen se drží stabilně kolem 25 %.

Hollande také přivedl do velké politiky Emmanuela Macrona, který se coby ministr průmyslu v levicové vládě postaral o nezvykle liberální a rychlé reformy. U Macrona jde, stejně jako loni u Donalda Trumpa, o první kandidaturu na volenou funkci v životě. Hollandova strana si v primárkách vybrala za kandidáta dalšího exministra Hamona, naopak v pravicových primárkách uspěl expremiér Fillon. Jenže Hamon se nikdy nepodíval v preferencích výše než na čtvrtou pozici, na čemž má jistě podíl rozdrobenost levice, kde aktuálně dominuje kandidát komunistů. Fillon naopak hned po nominaci preference ovládl a i v případě souboje ve druhém kole s Marine Le Pen byl považován za favorita. Fillon, Le Pen a Macron měli dohromady podporu zhruba 70 % voličů a tento podíl si víceméně drží dosud.

Fillonovo vedení v lednu utrpělo drtivý úder po aféře se zaměstnáváním manželky a (tehdy studujících) dětí coby poslaneckých asistentů placených ze státního eráru a během pár týdnů se propadl pod 20 % na třetí místo za Le Pen a Macrona. Nezávislý kandidát Macron naopak získal důležitou podporu bývalého kandidáta Bayroua a následně také řady osobností zejména z levicového tábora včetně pařížského starosty, kteří odepsali vlastního kandidáta ve prospěch programově nejbližší nadějné kandidatury. V posledních týdnech Macron dotáhl náskok Le Pen a podle některých průzkumů dokonce vede. Ve druhém kole se tak rýsuje souboj dvou kandidátů, jejichž představy o budoucnosti se snad nemohou více lišit. Jasným favoritem pro druhé kolo je Macron se svým středovým programem - podle posledního průzkumu by Le Pen porazil o 24 procentních bodů.

Vývoj preferencí se poměrně výrazně odrážel na výnosech francouzských dluhopisů, respektive na přirážce, kterou musí Francie platit proti německým sazbám (oproti našemu západnímu sousedovi má Francie horší rating, pomalejší ekonomiku a vyšší zadlužení). 
 
0
Zdroj: Bloomberg

Rozdělíme-li reakce trhu na krátkodobější a dlouhodobější horizont, je patrné, že v kratším období do dvou let reagovala přirážka zejména na vývoj preferencí Marine Le Pen, a sice za každý procentní bod v preferencích navíc francouzská přirážka vzrostla v průměru o 13 bazických bodů. Na delším horizontu (desetileté dluhopisy) se samotné preference Le Pen příliš neprojevovaly. Naopak poměrně velká korelace byla mezi vývojem rizikové přirážky a rozdílem v preferencích Le Pen a lepšího z dvojice Macron/Fillon, kde platil poměr cca 3,4 bazického bodu přirážky za každý procentní bod, který Le Pen získala proti lepšímu z konkurentů navíc. Zajímavé je, že přirážka byla poměrně inertní k tomu, kdo oním nejbližším soupeřem byl – investorům je tedy jedno, zda postoupí Fillon či Macron, ale nikoli, jak velký bude náskok či ztráta Marine Le Pen.

Pro představu, jeden bazický bod odpovídá v případě Francie (dluh takřka 100 % HDP) zhruba 200 milionům eur na ceně dluhu navíc a jeden procentní bod rozdílu Le Pen proti Macronovi (Fillonovi) tak znamená zhruba 700 milionů eur ročně (pokud by samozřejmě kampaň takto dlouho trvala). Je to ovšem jen marginálie ve srovnání s cenou, kterou by Francie platila navíc, pokud by Le Pen usedla v Elysejském paláci. Pokud bychom s velkým zjednodušením předpokládali, že první zmíněná rovnice bude platit lineárně a ad infinitum, vítězství Le Pen by mohlo vést k navýšení přirážky na dvouleté splatnosti při růstu preferencí nad 50 % (tedy o 25 procentních bodů) o více než 300 bazických bodů. Přepočteno na výši francouzského HDP by to znamenalo cca 70 miliard eur ročně navíc, tj. více než tisíc eur na obyvatele. Podobné zdražení by pak postihlo i úvěry pro firmy, a pokud by opravdu došlo na znovuzavedení franku, pak také domácnosti.

Miroslav Adamkovič
Pozice: Investiční analytik ČSOB Asset Management
Miroslav Adamkovič vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze a je držitelem titulu CFA (certifikovaný finanční analytik). V letech 2003–2013 pracoval na analytických pozicích v PPF a Komerční bance a další dva roky na projektech v oblasti consumer finance v Asii. Od roku 2015 je investičním analytikem ČSOB Asset Management, kde se specializuje zejména na český akciový trh a kreditní analýzy.

Zajímáte se o fondy ČSOB Asset Management? Více informací ZDE.

 

Čtěte více:

Křeček v kole
06.02.2017 17:18
Domácí sdělovací prostředky nedávno obšírně informovaly o tom, jak sku...
Trhy příliš fandí Francii a podceňují Španělsko
16.02.2017 15:27
Výnosy vládních dluhopisů v zemích eurozóny se zvyšují. Napětí znovu r...
BofAML: Francouzské akcie jsou teď v Evropě nejméně v oblibě
16.02.2017 13:48
Do francouzských prezidentských voleb zbývají necelé tři měsíce, a obl...
Bilance Fedu, ECB a eurodolar
20.02.2017 17:33
Bilance centrálních bank se v posledních letech pěkně nafoukly. Nicmén...
Francie, nebo Itálie? Která země by pro investory mohla být skutečnou hrozbou?
21.02.2017 14:19
První kolo prezidentských voleb s favorizovanou šéfkou krajní pravice ...
Rozhodne o ropě 25. květen? Sázky spekulantů jsou rekordní
07.03.2017 14:23
Cena ropy Brent se v posledních dvou týdnech i nadále pohybovala v p...
K předvolebnímu politickému pábení
10.03.2017 18:13
Spolu s tím, jak se v ČR blíží parlamentní volby, stoupá teplota v dom...
Španělsko ukazuje, kudy vede cesta z krize. Francie slepou uličku
22.03.2017 10:59
Ekonomická situace ve Španělsku a ve Francii je úplně obrácená. Ve Fra...
Burkini a břichomluvec. Souboj o křeslo francouzského prezidenta doopravdy začal
21.03.2017 15:03
Odívání a viditelnost muslimské komunity ve Francii. To je téma, na kt...
OPEC a spol. prozkoumá možnost prodloužení dohody na omezení produkce
31.03.2017 14:17
Víkendová schůzka tzv. ministerské monitorovací komise, jež má dohlíže...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení