Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Švýcarský kandidát na nejpodivnější akcii na světě

Švýcarský kandidát na nejpodivnější akcii na světě

02.05.2017 19:11

Občas narazím na nějaký titul, který by mohl být kandidátem na nejpodivnější akcii na světě. Před časem jsem tu v této souvislosti zmiňoval jednu obchodovanou pohřební společnost – nemám nic proti tomuto typu podnikání, ale třeba taková snaha o maximalizaci tržeb u něj někdy může vyznívat trochu morbidně. Nedávno jsem tu také hovořil o podniku jménem WWE, u nějž je jádrem podnikání to, že vysílá a prodává vstupenky na sehrané zápasy v ringu.

Jak asi čtenář tuší, dnes seznam kandidátů na nejpodivnější akcii na světě hodlám rozšířit o dalšího člena. Jeho jméno zní SNB. Nejde o akcie bývalého sboru národní bezpečnosti, je to svým způsobem ještě zajímavější. Jde totiž o The Swiss National Bank, či Banque Nationale Suisse, či Banca Nazionale Svizzera, nebo Banca Naziunala Svizra. Jak dobře ví zejména investoři a spekulanti pohybující se na měnových trzích, výjimečnost této banky netkví ani tak v počtu jmen, pod kterými je známa, ale v tom, že jde o banku centrální. A nejen to, centrální banku, která byla ve své politice v posledních letech značně aktivní a dokázala trhy značně překvapit.

Pokud si čtenář představí, že by na pražské burze byla obchodována ČNB, možná se stejně jako já pozastaví nad tím, jak to vlastně může fungovat. Nežijeme přece ve vysněném světě rakouských ekonomů (rakouských podle školy, ne místa původu). V něm by peníze mohl vydávat každý, kdo by chtěl, a konkurence by nakonec vybrala tu nejlepší měnu a jejího emitenta. V takovém světě by se v podstatě hrálo o to, která měna by byla tvrdší a tato tvrdost by šlo spojit s maximalizací hodnoty centrální banky, respektive jejího vlastního jmění.

Žijeme ale ve světě, kde akcionáři sice chtějí od obchodovaných firem, aby maximalizovaly svou hodnotu. Nicméně centrální banky mají za svůj cíl stabilizaci ekonomiky, dosažení nějaké cílové inflace, popřípadě se snaží a maximální využití produkčních kapacit ekonomiky. Skloubit tyto cíle s maximalizací hodnoty jejich vlastního jmění je dosti složité už z pouhého teoretického pohledu: V popisu práce centrálních bank je něco úplně jiného než maximalizace příjmů, minimalizace nákladů a snižování rizika. Praxe toto samozřejmě potvrzuje – stačí se podívat na naši ČNB a možný dopad devizových intervencí na její rozvahu (nehovořím nyní o celkové cost-benefit analýze její politiky). A snad ještě více to platí o SNB.

Jak ukazuje následující graf, cena akcie SNB má tendenci držet se na určité úrovni, pak udělat velký skok na úroveň novou a pokračovat na ní až do dalšího skoku. Takové chování akcií bychom čekali na velmi efektivních trzích, kdy se do ceny odrazí nová informace a pak se zase nic neděje. Zde ale bude příčinou spíše něco jiného – možná právě to, že je vlastně hodně těžké říci, jakou hodnotu akcie SNB vlastně mají. Jak naznačuje tabulka pod grafem, výsledky SNB jsou značně rozkolísané a dovede je překlopit z velkých zisků do velkých ztrát a naopak:

snb

Zdroj: SNB, Financial Times

Stále tedy není ani zdaleka jasné, co investoři z držení této akcie mají. Dividendy, respektive dividendový výnos je minimální. Důvodem k investicím tedy nutně musí být víra v to, že banka drží hodnotná aktiva (což je pravda), ale i to, že se hodnota těchto aktiv někdy v budoucnu promítne do výplaty zajímavých částek akcionářům. A tady už jsou namístě pochyby, které souvisí právě s tím, že cílem centrální banky není maximalizace dividend (a minimalizace jejich rizika), ale makroekonomická optimalizace.

Například v roce 2016 vystřelila cena akcií SNB nahoru a spekulovalo se o tom, kdo je kupec a jaké jsou jeho motivy. Jednou z možností bylo to, že nějaký investor byl zlákán tím, že banka nakupovala akcie firem jako Facebook, či Amazon. Jenže kámen úrazu je v tomto konkrétním případě v tom, že tyto nákupy nečinila pro maximalizaci své hodnoty, ale v rámci snah držet kurz franku na nějaké přijatelné výši. Pokud by SNB své akciové investice prodávala a chtěla na nich vydělat, nesměl by frank během prodejů posilovat. Jenže taková kombinace je v současné době spíše jen snem.

Co kdyby byl obchodován třeba Fed, který nakupoval velké objemy obligací? Pokud bude mít nějaká centrální banka ve svém portfoliu hodně dluhopisů, měla by se kvůli akcionářům snažit o vytvoření deflačního prostředí. Byla by tak v naprosto schizofrenní situaci a akcionáři by doufali, že bude sledovat nějakou strategii, ale v jejím naplnění naprosto selže.

Koncept obchodované centrální banky tak pro mne zůstává záhadou. Akcie SNB drží zejména kantony, které mají téměř veškerá hlasovací práva. Ty mohou mít různé cíle, ale to stále nevysvětluje, proč někdo začne masivně nakupovat akcie SNB podobně, jako v roce 2016.

 

Čtěte více:

Cílem Američanů může být i Švýcarsko, trhy ignorují extrémní nejistotu
10.02.2017 18:56
Jak by se do celkového zahraničního obchodu vybraných zemí promítlo t...
Má smysl investovat do piva?
26.04.2017 19:24
Pozornost investorů se stále více otáčí směrem k marihuanovým akciím (...
Švýcarská centrální banka ve čtvrtletí zvýšila zisk. Díky devizovým rezervám
27.04.2017 17:37
Švýcarská centrální banka v prvních třech měsících letošního roku zvýš...
Jedna rada pro konzervativní investory
27.04.2017 19:28
Někteří investoři hledají adrenalin - tedy akcie, u kterých je možnost...
Zisky obchodovaných firem jsou mimořádně vysoko. Srovná je korekce?
28.04.2017 19:26
Ceny akcií stojí na dvou nohou. První z nich jsou zisky, druhou valuac...

Váš názor
  • Náš podivný svět
    03.05.2017 9:23

    V našem světě záporných úrokových sazeb, snažší pozice jako rodiče než jako pracujícího, neomezeného zadlužování státu a podvodu jako základu ekonomiky se celé to švýcarské živobytí zdá podivným. Vždyť Švýcarsko je strašně chudá země. nemá ani moře, ani příhodné dopravní podmínky, kam se hrabe na takovou Venezuelu. Držení akcií centrální banky je nástrojem jak ji alespoň podněcovat ke zdravému chování. centrální banka se vždy chová v závislosti na politické situaci a jejím skrytým úkolem je nepřímo pomáhat se stáním dluhem - alespoň úroky, když to zatím jinak nejde. Nedělejme si iluze o tom, že veřejné isntituce jsou ztělesněním altruiusmu v moři egoismu a nezájmu. Svět rakouských ekonomů je sice vysněný, ale reálný svět má tendenci k němu směřovat.
  • ve švýcarsku je podivných věcí mnohem víc...
    02.05.2017 23:43

    ...článek ale pěkně popisuje zajímavý a podivný úkaz, kterým SNB nepochybně je.
    Bob
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m