Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jedna rada pro konzervativní investory

Jedna rada pro konzervativní investory

27.04.2017 19:28

Někteří investoři hledají adrenalin - tedy akcie, u kterých je možnost obrovských zisků, ale také hrozí velmi vysoké ztráty. Jiní jsou svou náturou konzervativnější a vyhledávají spíše akcie, které připomínají dluhopisy. Ty obvykle nedávají naději na raketové posílení, ale také by u nich měly být znatelně omezeny případné ztráty. Výběr příslušného typu akcie ale nemusí být vždy jednoduchý, mnoho z nich mate tělem, respektive nějakým zjednodušeným ukazatelem.

Minulý týden jsem zde například psal o některých zrádných „bezpečných“ akcích. Snažil jsem se poukázat na to, že velmi jednoduché filtry pro výběr bezpečnějších akcií mohou být zavádějící. Příkladem jsou některé telekomunikační společnosti, či minule zmiňovaná vodárenská American Water Works.

Proč? Jednoduchý pohled na podobné tituly nám totiž řekne, že spadají do málo cyklických, často regulovaných odvětví, a tudíž by měly být izolovány od řady rizik, kterým čelí třeba technologie. Jenže ono lze i z bezpečného aktiva udělat aktivum adrenalinové. Nejčastějším nástrojem této transformace jsou dluhy. Právě k tomu podle mého názoru mohlo dost dobře dojít u Verizonu. AWW a některých dalších.

Čtenář a investor by mohl namítnout, že dluhy zmíněných společností sice nemusí být na nijak nízkých úrovních, ovšem systematická rizikovost je stále „objektivně“ nízko. Tato objektivita by měla být dána tím, že beta Verizonu je na hodnotě 0,4, beta AWW dokonce blízko 0,2. Beta ukazuje, jak jsou výnosy dané akcie citlivé na pohyb celého trhu. Pokud se rovná jedné, je akcie stejně riziková jako trh. Pokud je beta znatelně pod jednou, je rizikovost znatelně nižší. U zmíněných společností (a řady dalších) tomu tak skutečně je a bylo by tedy logické tvrdit, že sice mohou být zadlužené, akcie ale nijak zvlášť riziková stále není (s nižšími dluhy by byla ještě méně riziková). Podívejme se na toto téma trochu více, protože se v něm skrývá řada poučení.

Bez diverzifikace ani ránu

Dosahování výjimečných návratností je v dlouhém období zejména o vyhýbání se pohromám – z hlediska časování je to mírně řečeno problematické, z hlediska výběru problematických titulů je to možná jednodušší. Právě výše uvedené se této snaze o eliminaci pohromy úzce týká. Podívejme se nejdříve na následující graf. Zeleně je v něm vývoj ceny akcií Verizonu, hnědě akcií AWW a oranžově vývoj indexu SPX. Zapomeňme nyní na nějaké bety a položme si otázku: Které z těchto tří aktiv je od pohledu nejméně rizikové a které nejvíce?

trans

Zřejmě se shodneme na tom, že Verizon a AWW povozily investory v posledních letech na daleko větší horské dráze, než celý trh. Jak je to možné, když výše tvrdím, že jejich beta je pod hodnotou jedna a tudíž jejich rizikovost znatelně nižší než u celého trhu? Beta totiž počítá jen s takzvaným systematickým rizikem. Jednoduše řečeno, je to riziko, které zbude poté, co investor vytvořil portfolio, kde se pohyb jednotlivých titulů do určité míry eliminuje.

Výše uvedené nás tak vede k velmi důležitému bodu: Pokud nemáme dobře diverzifikované portfolio, beta je pro nás irelevantní a hledět bychom při posuzování rizika měli hlavně na volatilitu akcie. Právě u Verizonu a AWW může být vyšší volatilita dána i jejich rostoucím zadlužením, i když na betě se nemusí tolik projevovat (jde o betu historickou, a ta budoucí se může znatelně lišit). Poučení první tedy zní: Bez portfolia se o betu nezajímám, čelím celkové volatilitě ceny akcie. Můžeme dlouho hovořit o tom, co už je diverzifikované portfolio, ale jedna, či dvě akcie (a to ještě ze stejného trhu, či dokonce odvětví) to určitě nejsou.

Bezpečí zdánlivé, skutečné a nepředražené

Poučení druhé je podle mne ještě důležitější: Je hezké, pokud máme v autě dobré brzdy, jsou nám ale na nic, pokud fungují jen na rovině a v zatáčkách fungovat přestanou. Toto přirovnání používám pro demonstraci toho, že ani na diverzifikaci se nelze 100 % spoléhat. Jasně to ukázala poslední krize. Během ní totiž najednou korelace mezi řadou akcií a dokonce i jiných investičních aktiv vystřelila nahoru. To znamená, že pohyby uvnitř portfolií se přestaly eliminovat, vše šlo jedním směrem. Jinak řečeno, brzdy přestaly fungovat přesně ve chvíli, kdy jsme je potřebovali nejvíce. Na jednu stranu bychom tedy diverzifikovat měli, ale zároveň je třeba mít na paměti, že vztahy mezi aktivy se během cyklu mění. Řada velkých finančních institucí toto podcenila, když se spoléhala na historická data a na jejich neměnnost.

Jak z toho všeho má konzervativní a k riziku povětšinou averzní investor vybruslit? Pokud bych si mohl dovolit poradit, tak to bude následující: Za prvé tím, že i přes popsanou nedokonalost portfolií nedrží jen jednu nebo dvě akcie. Za druhé pak nevybírá tituly jen podle toho, že se „učebnicově“ tváří jako bezpečné (mají nízkou betu, jsou z defenzivních odvětví, apod.). Bezpečnější tituly by sice neměly pocházet z hodně cyklických odvětví, ale k tomu by měly za sebou mít nepředlužené firmy, které generují dost hotovosti na pokrytí svých investic a toho, co vyplácejí akcionářům. Neměly by čelit velkému a potenciálně ničivému tlaku konkurence, dodavatelů, či vrtkavému spotřebiteli. V konečném důsledku jde o to, najít podobnou kvalitu, která by nebyla předražená. Předraženost sama o sobě je vlastně rizikem největším. 

 

Čtěte více:

Velká investiční hra na Unileveru
20.04.2017 21:05
Poslední týdny s sebou přinesly velký zájem o dění ve společnosti Unil...
Cyklus, stagnace i trpaslíci uspávají akciového býka
21.04.2017 18:58
WSJ dnes v jednom ze svých článků tvrdí, že trhy opouští povolební opt...
Konec prohibice, směr marihuanová investiční revoluce
25.04.2017 19:11
O tom, zda je správné, že alkohol je v běžně dostupný, zatímco marihua...
Má smysl investovat do piva?
26.04.2017 19:24
Pozornost investorů se stále více otáčí směrem k marihuanovým akciím (...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení