Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Inflace brzdí Fed

Rozbřesk: Inflace brzdí Fed

12.05.2017 9:11
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Včera zveřejněná data o růstu výrobních cen ve Spojených státech zapadají do scénáře, který předpokládá, že už v červnu se Fed rozhodne znovu zvýšit své úrokové sazby. Finanční trhy s tímto krokem počítají už v podstatě na 100 % a s vysokou pravděpodobností započítávají pro letošek ještě jedno zpřísnění měnové politiky. Nakonec proč ne, když obrázek americké ekonomiky vypadá vcelku příznivě. Zvlášť, když se podíváme na trh práce, kde soustavně klesá počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti nebo na samotnou míru nezaměstnanosti, která poklesla pod dlouhodobý průměr, respektive pod úroveň tzv. přirozené míry.

Arzenál Fedu se přitom v těchto podmínkách nemusí omezovat pouze na zvyšování úrokových sazeb, ale časem by měl Fed, jak už i naznačil, přistoupit k omezování velikosti své bilance nabobtnalé rozsáhlými programy nákupů dluhopisů. Bilance Fedu totiž stále zůstává na pětinásobku úrovně, kterou dosahovala před pádem Lehman Brothers, neboť Fed dolary, které získává ze splatných bondů spolu s jejich výnosy, stále reinvestuje. Vytváří tím nezanedbatelnou stabilní poptávku po dluhopisech, která zadržuje dlouhodobé úrokové sazby/výnosy v rozletu. Zatímco postupné zvyšování úrokových sazeb berou finanční trhy jako jisté, s omezováním bilance s ohledem na pozici Fedu na trhu to až tak horké být nemusí. Přesto by už letos ke kvantitativnímu utahování sáhnout mohl, i když nejspíše půjde jen symbolický krok v podobě zastavení reinvestic výnosů z nakoupených dluhopisů. Bude to pro Fed šance otestovat, jak budou trhy (nejen ty dluhopisové) na zahájení měnové restrikce citlivé.

Nakonec vlastně ani není příliš mnoho důvodů, proč by měl Fed postupovat razantněji. Příznivý obrázek ekonomiky ilustrovaný především klesající nezaměstnaností má totiž stále minimálně jednu vadu na kráse. Dosud totiž neakcelerují mzdy natolik, aby výrazněji podpořily inflační tlaky. Stále více se totiž ukazuje, že s klesajícími počty nezaměstnaných hned nemusí automaticky docházet k růstu mzdových tlaků tak, jak to v cyklu bývá obvyklé. I proto nejnovější čísla, která budou na pořadu dnes odpoledne, nejspíše ukážou stagnaci či dokonce mírný pokles celkové i jádrové meziroční inflace.

Česká koruna a dluhopisy

Koruna si včera udržela své zisky, když po většinu dne setrvala pod hranicí 26,60 EUR/CZK. Posílení koruny o více než 1,5 % tak přispívá k utahování měnových podmínek a s ohledem na nižší než očekávanou inflaci relativizuje nutnost brzkého zvyšování úrokových sazeb ČNB. Zatímco koruna se pohybuje k silnějším úrovním, výnosy českých dluhopisů ustrnuly a zůstávají téměř beze změny. 

Zahraniční forex

Reakcí výnosů i dolaru na včerejší americká data byl nárůst, ale šlo pouze o přechodnou záležitost. Americké výnosy jsou nyní mírně pod včerejší úrovní a dolar na páru s eurem je po výkyvu zpět. Libra po jednání BoE oslabila, ačkoliv banka politiku nemění a zachovává si neutrální postoj.

Dnešek bude ve znamení amerických dat (inflace a maloobchod) a dalších vystoupení centrálních bankéřů z Fedu. Kromě toho ovšem začíná dvoudenní schůzka ministrů financí G7, přičemž na jejím začátku se bude řešit i odpis řeckého vládního dluhu (přítomen bude i MMF a ECB, resp. EK). Výstupy z jednání by euro mohly zajímat, neboť jakýkoliv postup k odložení Řecka by poslal německé úrokové sazby výše (což by pro EUR/USD bylo pozitivní).

Akcie

Americké akcie se ve čtvrtek dokázaly zotavit z denních minim a zavřely jenom mírně v červených číslech. Dow Jones Industrial Average uzavřel desetinu v záporu, v rámci indexu se nejlépe dařilo akciím Exxon Mobil (+0,9 %) a nejhůře Microsoftu (-1,2 %), S&P500 odepsal 2 desetiny procenta a technologický Nasdaq Composite rovněž -0,2 %. Index volatility VIX vzrostl o 3,8 % na hodnotu 10,60 b. Sektorově se nejméně dařilo spotřebitelům (-0,6 %), naopak o 0,1 % posílily farmaceuti.

Ropa

Cena ropy Brent se včera posunula mírně vzhůru k 51 USD/barel. Včera svou měsíční zprávu z trhu s ropou publikoval OPEC, který od loňského listopadu (tedy oproti období před dohodou na omezení produkce) změnil svá očekávání pro letošní růst produkce v ostatních zemích (zejména USA, ale například i Kanada či Brazílie) již na čtyřnásobek původně očekávaných hodnot. Včera tak mimo jiné uvedl, že stabilizace trhu bude vyžadovat kolektivní úsilí.

Příští úterý nás čeká zveřejnění měsíční zprávy od Mezinárodní energetické agentury. Dnes pak zveřejnění dat o aktivitě producentů v USA a o struktuře trhu od CFTC.



Čtěte více:

Jak je na tom Facebook pět let po svém IPO?
11.05.2017 16:14
Akcie společnosti Facebook sice po zveřejnění výsledků za první čtvrtl...
Proč akcie netěží ze stimulace ECB a roste riziko prasknutí dluhopisové bubliny
11.05.2017 19:44
Kvantitativní uvolňování od ECB vytvořilo pouze jednu bublinu, a to na...
EU před volbami v Německu ochotně rozdává peníze, po prázdninách se vrátí italský strašák
12.05.2017 6:48
Je téměř jisté, že po francouzských prezidentských volbách se pozornos...
Čistý zisk skupiny ČSOB meziročně stoupl o 42 procent na 4,7 miliardy korun
11.05.2017 14:24
Bankovní skupina ČSOB dosáhla za 1. čtvrtletí roku 2017 čistý zisk ve ...
Technická analýza: Našla WTI pevnou půdu pod nohama?
11.05.2017 16:31
Oficiální data amerického úřadu pro energetiku EIA včera potvrdila úda...

Váš názor
  •  
    12.05.2017 9:45

    Na inflaci by se měli vy..., za deset let ji ovlivnili minimálně, jediné co je na max. akcie a min. sazby., pokud zanedlouho přijde krize co budou dělat s takovou rozvahou, tu měli snížit už dávno.
    njfan
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.