Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Globální kapitalistické trhy budou viset na rtech Komunistům

Globální kapitalistické trhy budou viset na rtech Komunistům

16.10.2017 13:23

Tento týden proběhne kongres Komunistické strany, který bude jednat o dalším ekonomickém vývoji v zemi a potřebných reformách. To naštěstí už dlouho nejsou zprávy z naší domoviny, ale z Číny. Světová ekonomika si stále vede výjimečně dobře, těží ze silné důvěry podnikatelského sektoru i domácností a zabrzdit jí není dokonce schopná ani mimořádně kreativní americká vláda. Na seznamu „známých neznámých“ rizik pro globální ekonomiku tak asi bude dominovat stále Čína. I proto jde význam nadcházejícího kongresu daleko za hranice Říše středu.

Potenciální rozbuškovost Číny je dána známými faktory: Vysoké dluhy, stále příliš velká váha průmyslu a investic, stále příliš malá váha spotřeby a služeb, napjatý realitní trh. Tempo ekonomického růstu postupně klesá, o nějakém opětovném vzedmutí se nemůže být řeči. Hraje se jen o to, zda proběhne přistání tvrdé, či měkké. Poslední roky jsem byl v táboře, který viděl věci pesimističtěji. Zatím tento tábor v názorové při prohrává, protože Číně se zatím daří přistávat relativně hladce. Kéž by tomu tak bylo i nadále. 

Popsat scénář čínského kolapsu není zase tak složité. Vláda se bude snažit ze stávajícího modelu vyždímat poslední kapky ekonomické aktivity s tím, že nahromaděné problémy bude řešit už někdo jiný. Bude pokračovat dluhová stimulace, finanční systém ale nakonec neunese objem špatných úvěrů a množství zombie společností. Začne se sanovat ze státního, ale propukne panika a ani čínská vláda nebude mít dostatek zdrojů, aby zastavila spirálu pádu.

V současné době globálního fundamentálního růžova ale není složité ani vykreslení představy onoho hladkého přistávání. Značně k tomu přispívá právě pozitivní vývoj ve světové ekonomice. Ten poskytuje čínské vládě čas a ona tak může provádět potřebné reformy umírněným tempem, které bude posouvat ekonomiku směrem k nové rovnováze a zároveň nebude vyvolávat přílišné tenze ve společnosti. 

Možná, že převažující pohled na trzích shrnuje nejlépe závěr poslední čínské analýzy od Danske Bank: „Reformy sice postupují, ale příliš pomalu. To může nakonec vyvolat krizi, v následujících několika letech je ale nepravděpodobná“. Proč? Protože nějaké zdroje stále ještě jsou. A jak známo, trhy se moc nestarají o to, co by mohlo přijít za horizontem několika málo čtvrtletí. Z části právem, z části je to krátkozrakost. 

Nakonec je vše možné…

Přesuňme se ale od obecnějších úvah k několika konkrétním. Na optimistické dlouhodobé notě je zajímavé povšimnout si toho, že Čína skutečně nechce zůstat levnou montovnou světa, ale chce se v potravním a hodnotovém řetězci přesunout výše. Následující obrázek ukazuje počet prodejů průmyslových robotů v letech 2014 a 2015. Graf vlastně celkově napovídá, v kterých zemích se dá asi čekat největší technologicko – výrobní pokrok: Jižní Korea, Japonsko, Německo a USA. A pokud bude v nastaveném tempu pokračovat i Čína, vejde se sem i ona:

001 

Druhý obrázek ukazuje podíl studentů směřujících k vysokoškolskému vzdělání k celkovému počtu lidí ve věku, ve kterém se na univerzitách studuje. V USA a Jižní Koreji tento poměr postupně znatelně roste a dnes tam již jdou na nějakou formu vyššího vzdělání téměř všichni. Čína v tomto měřítku stále znatelně zaostává, ale růst dosahovaný v posledních letech je značný:

aa 

Minulý týden jsem tu psal o tom, zda japonský a možná i německý průmysl neprochází určitým obdobím kvalitativní dekadence a zda se nakonec nebude smát Čína. Zatím je to stále ekonomická fikce, ale výše uvedené naznačuje, že Čína to alespoň zkouší a masivně do své budoucnosti investuje. V tomto ohledu tak může být překvapivé připomínat, že vysoké investice jsou ale stále jejím největším problémem. Jak ukazuje poslední graf, jejich podíl na HDP je totiž stále vysoko a i když v poslední době klesá, o nějakém masivním přechodu na novou rovnováhu stále nemůže být řeči:

001 

Čína v podstatě řeší ten samý problém, jako některé postkomunistické ekonomiky v prvních letech/desetiletích své znovunabyté svobody. Tedy přechod od těžkého průmyslu, tun oceli a uhlí k „měkkým“ službám a (kvalitnímu) spotřebnímu zboží, které dokáže u zákazníka vyhrát boj se zahraniční produkcí. Tento „kongresový“ týden naberou spekulace o jejím tahu na bránu opět na intenzitě. Propadák asi nepřijde, protože jak jsem několikrát zmínil, ve světové ekonomice je nyní výjimečně dobře.

 

Čtěte více:

Býci jsou všude, ale pozor na „tentokrát je to jinak“
15.10.2017 17:46
Benjamin Graham ve své známé knize Inteligentní investor z roku 1949 s...
Krugman: „Přelomové“ ekonomické myšlenky a zájmy velkých peněz
16.10.2017 6:27
Když udeřila poslední finanční krize, začala zaznívat řada hlasů volaj...
Banky vs technologičtí obři: jak probíhá souboj o naše peněženky?
14.10.2017 13:44
Bankám a jejich analytikům roste konkurence ve formě umělé inteligence...
Yellenová: Americká ekonomika překoná dopad hurikánů do konce roku, zrychlí inflace
16.10.2017 8:38
Dopady hurikánů, které od léta zasáhly americkou pevninu, budou mít na...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení