Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie s principem „čím hůře pro vás, tím lépe pro nás“

Akcie s principem „čím hůře pro vás, tím lépe pro nás“

16.05.2018 20:27

Zlata není pod zemí neomezené množství a podle některých odhadů se bude těžit už jen asi 20 let (viz má včerejší úvaha). U většiny obchodovaných společností se počítá s tím, že budou existovat stále, ale u těžařů zlata by to s ohledem na uvedené mohl být nemístný optimismus. Podívejme se dnes na celou věc detailněji.

Včera jsem v textu zmiňoval společnost Barrick Gold. Ta svým akcionářům již delší dobu moc velkou radost nedělá, protože cena titulu má nepříjemnou tendenci klesat i v době, kdy se trhu vede velmi dobře. Z následující tabulky vidíme, že tržby společnosti jsou pod soustavným tlakem, provozní zisk dosáhl dna v roce 2015, provozní tok hotovosti už tři roky klesá, volný tok hotovosti (to, co zbylo po investicích) minulý rok dosáhlo tříletého minima. Celkově tedy dosti smíšený obrázek:

001

Zdroj: Morningstar

Jak je to s valuací? Beta společnosti se má pohybovat na hodnotě -0,28, což je rarita. Tento ukazatel (systematického) rizika by tu naznačoval, že jde o akcii s velkým diverzifikačním potenciálem, která má tendenci jít proti trhu. Což by se následně projevilo ve velmi nízké požadované návratnosti. Ta by zde (podle standardního CAPM modelu) vycházela na pouhých 1,46 %. Pokud bychom s tím souhlasili, zjistíme, že současnou kapitalizaci by ospravedlnil (například) 20 letý roční tok volné hotovosti ve výši 0,85 miliard dolarů.

Pokud bychom ovšem počítali s tím, že relevantní (soustavnými poklesy ceny akcie neovlivněná) beta tu má hodnotu vyšší, třeba 0,6 (viz níže), požadovaná návratnost se vyhoupne na 6,3 %. Firma by pak akcionářům musela na ospravedlnění své kapitalizace po 20 let ročně generovat téměř 1,4 miliardy dolarů. Něco podobného (ještě lepšího) se jí za posledních pět let podařilo jen v roce 2015, v průměru vydělala ale jen asi pětinu!*

Druhou včera jmenovanou společností je Newmont. Jde o opak Barricku v tom smyslu, že svým akcionářům nabízí již delší čas zajímavé návratnosti. Kapitalizace Newmontu dosahuje 21,5 miliardy dolarů, beta se zde nachází na hodnotě 0,6 a požadovaná návratnost se tudíž nachází na oněch 6,3 %. S tímto nastavením kapitalizaci ospravedlní například 20 letý tok volné hotovosti ve výši cca 1,9 miliardy dolarů. Jak vidíme z druhé tabulky, nic takového firma v posledních pěti letech nedokázala, přiblížila se k tomu jen mírně v roce 2015, kdy vydělala 1,66 miliardy dolarů:

001 

Zdroj: Morningstar

Nějaký zlatý vrchol někdy asi přijde, možných scénářů vymyslíme více. Z hlediska těžařů bude rozhodující to, jak se bude vyvíjet rozdíl mezi těžebními náklady a cenami žlutého kovu na trhu. V tom nejhorším scénáři pro ně budou těžební náklady před vytěžením všeho možného prudce růst, zatímco poptávka po zlatě bude držet prodejní ceny v útlumu (třeba proto, že lidé nebudou věnovat tolik pozornosti zkázopravcům a inflačníkům). V tom nejlepším scénáři se zbytky těžitelného zlata dostanou ze země jen s mírným růstem nákladů, zatímco cenu zlata potáhne nahoru strach z vysoké inflace, chaosu, či právě z toho, že zlata bude na trhu málo. Zejména tento vývoj ale dělá z „těžitelných“ zásob zlata a doby životnosti zlatých dolů endogenní proměnnou, což celou věc trochu zamotává.

Každopádně, výše uvedená jednoduchá kalkulace ukazuje, že současné ceny akcií těžebních společností nejsou ani zdaleka nastaveny na to, že fungovat budou už jen cca 20 let a během nich vydělají nějaký standard posledních pěti let. Trh implicitně počítá s tím, že v provozu budou znatelně déle a/nebo se jejich hospodaření prudce zlepší. Jelikož asi nelze čekat, že by se tak stalo díky poklesu těžebních nákladů, musí za tímto očekáváním stát vyšší cena zlata. V konečném důsledku tedy opět názor, že přijde nějaké chaotické inflační období. Tyto tituly z tohoto pohledu patří do skupiny, u které platí „čím hůře pro vás, tím lépe pro nás.

*Technická poznámka pro valuační nadšence: Občas mi čtenáři kladou otázku, proč při odhadech toho, co by ospravedlnilo kapitalizaci, používám volný tok hotovosti FCF. Tedy to, co firmám zbude po investicích. Jde o otázku rozumnou, protože FCF diskontované průměrným nákladem kapitálu určuje hodnotu celé společnosti. Teprve po odečtu dluhů dostaneme hodnotu vlastního jmění (číslo porovnatelné s kapitalizací). Za mým přístupem stojí jednoduchý předpoklad, že FCF se zde rovná volnému toku hotovosti na vlastní jmění (FCF = FCFE). Či přesněji řečeno předpoklad, že to, co firmě zbude po investicích, už vše patří akcionářům (tj., firma například nebude muset výrazně oddlužovat). Diskontování tohoto toku hotovosti požadovanou návratností vlastního jmění (tj., ne průměrným nákladem kapitálu) dostaneme odhad hodnoty akcií. A tu můžeme porovnávat s kapitalizací (či můžeme hledat výši FCF(E), která generuje hodnotu vlastního jmění odpovídající kapitalizaci).

 

Čtěte více:

Povedou nové technologie k vyšším příjmům, či ztrátě pracovních míst? Záleží na nás
16.05.2018 6:42
Adrian Peralta a Agustin Roitman z Mezinárodního měnového fondu tvrdí,...
Kdy přijde „zlatý vrchol“ a co bude znamenat pro těžaře
15.05.2018 18:58
Před několika dny jsem se tu věnoval současnému do určité míry nestand...
Náladu německých investorů kalí obchodní svár i konflikt s Íránem
15.05.2018 11:52
Největší ekonomika eurozóny trpí kvůli geopolitické nejistotě poklesem...
PŘIVÁDÍME: Nestlé. Globální hráč se stabilním příjmem
15.05.2018 17:12
Společnost Nestlé je největším výrobcem potravin a nápojů na světě, ob...
Investiční tip: V kapitálovém polštáři KB je prostor pro štědrou dividendu
16.05.2018 10:30
Komerční banku asi netřeba představovat, ale pro jistotu nabízíme malé...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m