Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jedna monetární hádanka, jedno velké poučení

Jedna monetární hádanka, jedno velké poučení

18.06.2018 18:01

David Beckworth z Mercatus Center na George Mason University na svém populárním „nověmonetaristickém“ blogu MacroMarketMusings klade svým čtenářům zajímavou otázku: V následujícím grafu jsou vyznačeny tři křivky popisující vývoj nominálního produktu NHDP ve třech zemích. Uhodněte, o jaké země jde. Dodávám, že i když to neuhodnete, graf jistě pobaví. Ukazuje totiž, jak velký je rozdíl mezi dobrou a ne tak dobrou monetární politikou.

Obrázek vypadá následovně:

0


Zdroj: MacroMarketMusings

Modrá křivka konkrétně popisuje vývoj v ekonomice, kde se produkt po krizi jen velmi neochotně zvedal směrem k předchozím maximům a během této cesty si prošel další recesí. Druhá křivka proti tomuto scénáři popisuje poměrně růžový vývoj, kdy se NHDP na maxima dostal relativně brzo. Ovšem stále je to mizérie ve srovnání se třetím grafem, protože ten popisuje zemi, kde ani globální finanční krize vážně nenarušila dlouhodobý trend (jak se stalo u země s červenou křivkou), o nějaké dlouhodobé stagnaci nominálního (!) produktu nemluvě.

Správné řešení: Modrá křivka popisuje vývoj v zemi, o které se nyní hodně mluví a není to Rusko, ani Severní Korea. Jde o Itálii. Červená křivka charakterizuje vývoj v USA a asi největší hádankou byla pro čtenáře křivka černá. Tedy alespoň pro ty, kterým neutkvěl v hlavě můj článek o Bank of Israel, který jsem tu před časem prezentoval. Spojené státy jsou sice často vnímány jako země, kde byl boj s krizí a jejími dozvuky poměrně úspěšný (stačí srovnat s eurozónou). Nemalou roli v tom hrál Fed, stejně jako se na evropské i italské mizérii podepsala ECB a to zejména její politika během prvních pokrizových let (píši to s tím, že i já jsem po krizi byl zpočátku nemístně vychýlen směrem k jestřábímu uvažování).

Bank of Israel kope samozřejmě úplně jinou ligu než ECB a dokonce i Fed. Za poznámku v této souvislosti stojí, že až do roku 2013 (tedy během let, kdy globální ekonomika procházela největšími turbulencemi) stál v jejím čele známý Stanley Fischer. Ten se bezesporu podílel na tom, že banka sledovala silně proticyklickou politiku popsanou druhým grafem s vývojem reálného produktu a inflace (deflátoru).

„Rozkaz zněl jasně“: Pokud je produkt v útlumu, inflace bude přestřelovat tak, aby se nominální růst ekonomiky udržel na stabilní úrovni a nenastaly v ní trhliny, které fluktuace NHDP způsobuje. A když se HDP zvedal rychleji, BoI nechal inflaci zase podstřelit, takže v průměru střílela na svůj cíl přesně tak, jak se to má a jak se dosahuje skutečné kredibility cílení inflace. Nedělala tedy mimo jiné chybu, kterou „povinně“ dělá ECB a nepovinně Fed, který s 2% cílem také pracuje jako se stropem a pak se všichni divíme, že se dlouhodobě nedaří tohoto pokřiveného cíle dosáhnout.

0

Zdroj: MacroMarketMusings

Monetární politika není jistě jediným faktorem, který ovlivňuje vývoj v ekonomice, ale její role je klíčová (nedávno jsem tu v této souvislosti psal o nezpochybnitelném zákonu zachování peněžní energie). Jenže my si sami sobě často podrážíme „monetární" nohy – jedním z příkladu je výše popsané rádobycílení 2 % inflace. Nebo můžeme občas slyšet, že v zemích, jako je Španělsko, kde byla před krizí nafouknuta nějaká bublina, nelze po propadu ekonomiky dosáhnout na předchozí maxima právě proto, že ta byla nafouknutou bublinou (relevantní je to i v souvislosti s prvním grafem). Na první poslech to zní logicky, ale je to nesmysl:

To, že před krizí byly zdroje v ekonomice směřovány do sektoru a na trh, který se nafoukl nad nějakou rovnovážnou úroveň, neznamená, že tyto zdroje po prasknutí této bubliny někam z ekonomiky zmizely. Jen tak by totiž šlo ospravedlnit tvrzení, že nejde dosáhnout předchozích maxim ekonomické aktivity. Samozřejmě, že nová maxima by měla být dosažena aktivitou jinou, smysluplnou. Ale dokud se zdroje (práce, kapitál, technologie, produktivita) nezmenšily, nezměnil se ani potenciál a tudíž ani možnost, opět si šáhnout na maxima. A vedle toho tu jsou třeba všechny možné perverzní verze tématu kreativní destrukce. Ty tuto myšlenku křiví tak, že v podstatě říkají, že pokud je na zahrádce plevel, je třeba ji přestat zalévat, aby tam uschlo úplně všechno.

V Izraeli podobným pohádkám nevěří, do monetárního kolene sami sebe nestřílí a podle toho to vypadá. Možná budeme jednou v Evropě, či u nás studovat, jak se tam hospodaří s vodou. Možná se budeme více zajímat i o to, jak tam řeší otázku bezpečnosti. Snad k tomu nedojde. Ale určitě by už nyní nejedné centrální bance prospěla izraelská monetární lekce.

 

Čtěte více:

Nový pohled do historie ukazuje, co asi tak čekat v následujících letech
08.06.2018 19:15
Před poslední finanční krizí se dlouho hovořilo o tom, že řada vyspělý...
Nezpochybnitelný zákon zachování peněžní energie
11.06.2018 18:24
Úvahu o velmi dlouhodobém vývoji sazeb jsem minule zakončil poukázání...
Nové technologie jsou vidět všude. Jen ne tam, kde by to bylo nejvíce potřeba
15.06.2018 17:50
Podle některých ekonomů byl pro globální ekonomiku počátek letošního r...
Týdenní výhled: OPEC a spor USA s Čínou zahýbou s cenami ropy, důležité výsledky ohlásí FedEx a Micron
18.06.2018 11:04
Tento týden mohou s trhy hýbat především dvě témata, která se navíc za...

Váš názor
  • Chemik
    19.06.2018 7:56

    Možná by stálo za to (jen tak pro zajímavost) porovnat to s ČR, která byla v době krize pod vedením nejlepšího ekonoma, získal přece nějaké to ocenění, ne? :-)
    sgt.Mike
    • Re: Chemik
      20.06.2018 11:16

      tak nam povez "..Proč je Rusko politicky a vojensky silné, ale jeho ekonomika je trpasličí? " Eh ?
      zvedavy
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení