Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Není všechno bezpečné, co si říká dluhopis

Není všechno bezpečné, co si říká dluhopis

30.07.2018 16:04
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Stále častěji se setkáváme s tím, že drobní investoři ve snaze získat ze svých peněz slušný výnos skočí na lep podvodníkům předkládajícím dluhopisy neznámých firem jako bezpečnou investici. Prostředí nízkých úrokových sazeb v kombinaci se stále nízkou finanční gramotností ve společnosti jim vyloženě nahrává. Jak se při investování nespálit a jaké jsou nejobvyklejší znaky nestandardních nabídek investice do podnikových dluhopisů?

Schválený prospekt ČNB není záruka

Mnoho investorů nabude falešného pocitu důvěry, když v podmínkách nalezne větu, že ČNB emisi dluhopisů schválila. Tato informace, jak sama ČNB upozorňuje na svých stránkách v desateru pro investování do podnikových dluhopisů, nám ale říká pouze to, že centrální banka ověřila, zda prospekt splňuje všechny zákonem stanovené formální náležitosti. ČNB nijak neprověřuje bonitu emitenta (pravděpodobnost, s jakou dlužník své závazky řádně a včas splatí)! Tato práce náleží nezávislým ratingovým agenturám a kreditním analytikům, kteří společnostem udělují rating na základě odborného posouzení informací a pečlivé analýzy rizik.

V několika dalších případech (neveřejné emise dluhopisů, u nichž je počet investorů zákonem omezen na 150, nebo veřejné emise dluhopisů do objemu 1 milionu eur) ČNB dokonce prospekt cenného papíru vůbec neschvaluje.

Bez ratingu ani ránu

Stačí se držet obecného pravidla - pokud investorovi není firma dobře známa a nemá ani rating některé z renomovaných ratingových agentur, neměl by se do takové dluhopisové investice vůbec pouštět. Na emise vysoce úročených korporátních dluhopisů (bez ratingu) se specializují profesionální investoři do rizikového kapitálu, pro které je posuzování bonity emitentů denním chlebem a kteří mají v této oblasti rozsáhlé zkušenosti.

V našich fondech nejsou emise firemních dluhopisů bez ratingu od externích ratingových agentur zapovězeny, avšak musejí být posouzeny naším kreditně-analytickým oddělením a pro udělení tzv. interního ratingu platí přísná pravidla.

Jak si udělat zběžnou analýzu emitenta

U řady dluhopisových nabídek, s nimiž se na naše bankéře klienti obracejí, musíme bohužel konstatovat, že nejde o investice, které by bylo vhodné drobnému investorovi doporučit. K odhalení nesrovnalostí často postačí důkladně prostudovat dokumenty, které jsou k nabídce přiloženy, nahlédnout do obchodního rejstříku nebo si o firmě něco „vygooglit“.

Co napoví obchodní rejstřík

Z obchodního rejstříku získáme mnoho cenných informací. Zejména to, jak dlouhou má firma historii, a zda má na stránkách úplné a relevantní informace o svém hospodaření (výroční zprávy). Z výročních zpráv se pak snažíme vyčíst především, jak se firmě daří - zda generuje zisk, nebo se naopak topí ve ztrátě (pomůže výkaz zisků a ztráty) a jak vysoký má vlastní kapitál v poměru k celkové hodnotě dluhopisové emise (najdeme v rozvaze), tedy do jaké míry bude investor vystaven podnikatelskému riziku emitenta. Pokud není uvedeno jinak, ručí akcionář podle zákona do výše nesplaceného základního kapitálu a není ručitelem emise. Jestliže je například základní kapitál emitenta 2 miliony korun a zároveň chce vydat dluhopisy za 7 miliard korun, jde o pákový poměr 1 : 3 500.

Z rozvahy také můžeme vyčíst cenné informace o tom, jakou má společnost strukturu cizích zdrojů (zda například vedle bankovních úvěrů dluhopisovou emisí diverzifikuje cizí zdroje, nebo se jen snaží získat levnější financování prodejem dluhopisů nezkušeným investorům, kteří nedokáží kvalifikovaně posoudit poměr výnosu a rizika).

Co hledat v emisních podmínkách

Kromě výše úročení, data splatnosti dluhopisu a celkové výše emise lze z podmínek získat řadu cenných informací. Některé podvodné nabídky lze snadno odhalit už jen podle množství překlepů a gramatických chyb v přiložených dokumentech (může jít o strojový překlad) nebo zjevnými nesrovnalostmi. Shoduje se název společnosti uváděný v marketingových materiálech se skutečným emitentem dluhopisů?

Často se setkáváme s tím, že emitentem je čerstvě založená firma bez historie, tzv. „prázdná skořápka“ (na což může v prospektu odkazovat krátká noticka “Riziko účelové struktury bez podnikatelské historie”). Nic naplat, že akcionář firmy může být majetkově ovládán známou společností. Většinou neexistuje žádná záruka od zavedeného byznysu mateřské firmy směrem k nově založenému podniku. Firmy v tomto stádiu vývoje (de facto start-up) si obyčejně nepůjčují, ale lákají investory na investice do vlastního kapitálu s výnosem v desítkách procent ročně.

Z materiálů by měl být také jasně patrný účel, na jaký si firma prostředky půjčuje. Jedině tak investor může posoudit očekávanou výnosnost tohoto podnikatelského záměru, a zda bude firma schopna splácet své závazky. Může se totiž snadno stát, že nakonec investor neuvidí ani kupon, ani jistinu. Čím vyšší riziko nesplacení, tím vyšší požadovaný výnos.

Další zásadní věc, po které by se měl investor pídit, je budoucí likvidita nakupovaných dluhopisů. Neboli jak rychle a s jakými náklady bude v budoucnu možné dluhopis prodat. Pokud je emise dluhopisů obchodována na pražské burze, tím lépe. Nepůjde zcela o neznámou firmu, protože oficiální trh BCPP je určen výhradně pro obchodování největších emisí dluhopisů a likvidita bude také větší než v případě zcela neznámé společnosti, jejíž dluhopisy jsou nabízeny omezenému okruhu investorů.

Varovným signálem může být způsob distribuce. Pokud neprobíhá přes zavedenou finanční instituci, ale „podomním prodejem“, po internetu, telefonicky nebo přes jednotlivé investiční zprostředkovatele, měl by se mít investor na pozoru. Mezi distribučními kanály by měl vždy figurovat důvěryhodný prostředník – například některá z českých bank či jiných finančních institucí podléhající dohledu ČNB.

Samostatná kapitola: Developeři

V případě dluhopisů developerů sice většinou nejde vysloveně o podvodné nabídky, nicméně si investor musí uvědomit, že jde o čistou sázku na pokračování ekonomické konjunktury. Firma může být v posledních letech velmi zisková, investor ale musí doufat, že se do splatnosti nic zásadního nestane na makroúrovni a že management je dostatečně zkušený, co se projektových rizik týče.

Autorka: Michaela Toperczerová

 
0

Čtěte více:

Jan Kovalovský a Martin Novotný o ETF a výhodách pravidelných investic
15.06.2018 10:45
Pravidelné investování může být pro řadu lidí způsobem, jak zmnožovat ...
Fidelity: Odpovědnost jako doplňkový faktor při výběru investic
17.07.2018 17:34
Dluhopisy odpovědných společností mají menší spready, silnější finančn...
Aktualizovaný výhled Patrie na rok 2018: Akcie, nebo dluhopisy?
17.07.2018 6:35
První polovinu roku mají světové trhy za sebou. Jaká byla? Ale předevš...
Přiznejte se. Kdo překlápí výnosovou křivku?
13.07.2018 18:24
Ve včerejším Rozbřesku si čtenáři mohli přečíst, že „inflace leze dále...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení