Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vstoupili jsme do času bludů

Vstoupili jsme do času bludů

23.11.2018 17:32

Říká se, že jeden graf toho řekne více než tisíc slov. To je někdy pravda, ale ono pak dost záleží i na tom, zda si náhodou nevymýšlí. Jeho komunikační efektivita je v takovém případě samozřejmě na škodu. Jak poznat, že se o to snaží (přesněji řečeno, že se o to snaží jeho autor)? Obávám se, že odpověď na tuto otázku je jediná: Musíme trochu přemýšlet nad logikou, kterou nám obrázek podsouvá. Jde o dobré cvičení a průpravu, protože jsme vstoupili do času bludů.

Jedním z nejpopulárnějších využití grafů je poukazování na skutečné, či domnělé korelace, či dokonce závislosti. Číhající nebezpečí pramenící z tohoto přístupu je dobře známo, ale přece jen je dobré si jej občas připomenout. Může nám k tomu krásně posloužit následující graf, kterého si všimli na FTAlphaville. Ukazuje počet osob utonulých v bazénech v USA. Všimněme si, jak číslo prudce vzrostlo v roce 2007, což samo o sobě vybízí k úvahám o možném vztahu mezi těmito tragédiemi a ekonomickým vývojem/finanční krizí. Graf se ale podobnými detaily nezdržuje a vybízí k úplně jiné úrovni přemítání. Druhá křivka totiž ukazuje vývoj počtu filmů, ve kterých ten rok hrál Nicolas Cage:
0
Zdroj: FTAlphaville

Pohled na obě křivky v grafu tak nějak naznačuje, že by počet utonutí mohl souviset s účinkováním zmíněného herce ve filmových dílech. Černohumorista by asi dovedl rozvinout i úvahu o skutečné kauzalitě. Tedy té jdoucí směrem od křivky černé k té červené (opačně by to asi nešlo ani při extrémním návalu kreativity). Ale asi tušíme, že příběh podsouvaný grafem prostě neexistuje (a obrázek samozřejmě vznikl za účelem extrémní demonstrace podobných zdánlivých příběhů). Jak by mohl vypadat graf, u kterého to již není tak jasné? Třeba následovně:
0
Zdroj: FTAlphaville

Obrázek srovnává velmi dlouhodobý vývoj ceny akcie společnosti GE (které je nyní všude plno a relativně často se jí zde věnuji i já) a indexu amerických akcií SPX (původní graf je bez proložené přímky naznačující jakési trendové dno, od kterého se akcie GE odráží nahoru). Na Twitteru obrázek doprovázel komentář: Doufejme, že tentokrát je tomu jinak. Tedy že nyní se cesty akcie GE a celého trhu definitivně oddělily a index se nevydá směrem, kterým se již nějakou dobu ubírá bývalá ikona světa velkých korporací.

Interpretce takového grafu již jednoznačná není: Donedávna jsme mohli tvrdit, že diverzifikované GE může být dobrým indikátorem vývoje v celé ekonomice, a tudíž dává smysl, že se chová podobně, jako index. Již nějakou dobu ale u něj převažují pro něj specifické faktory – aniž bych chtěl být přehnaně kritický, tak bych je shrnul do výrazu „rozpad megalomanské říše“. Obě proměnné by se tedy měly skutečně odpoutat.

Jenže co když nyní začne klesat i trh čistě proto, že na něj dolehne donedávna ignorovaná realita ve formě utaženější monetární politiky, pomalejšího růstu ekonomiky a chladnoucího tempa růstu zisků? V takovém případě se trh skutečně vydá směrem za GE. A na povrchu to bude vypadat jako pokračující zajímavá korelace, či dokonce kauzalita, i když fakticky jde o shodu okolností (i když na hlubší úrovni samozřejmě můžeme diskutovat o tom, zda vůbec existuje něco jako náhoda).

Říká se, že jsme vstoupili do doby postfaktické, já bych radši méně učeně hovořil třeba o času bludů. A myslím, že jde o velmi vítaný proces. Jsem totiž přesvědčen, že jedinou velkou změnou oproti minulosti je to, že naše bludy houfně vypluly na povrch (oproti názoru, že jich je nyní více). A jelikož změnit a transformovat lze pouze to, co je jasně vyjeveno, jde o proces pozitivní. Zda bude mít i dobrý konec záleží už „jen“ na tom, jak se ke svým hýčkaným bludům a falešným modlám postavíme. Nepropadejme přitom mylnému pocitu, že současné v mnoha ohledech zřetelné rozdělení společnosti u nás i v řadě dalších zemí je nějakým vodítkem pro to, kdo trpí bludy více a kdo méně. Ukazování na druhého je jen ztrátou času. A možná ten největší blud ze všech.

 

Čtěte více:

Čínské lákadlo, americká rozštěpenost a naše citlivost
16.11.2018 14:39
Investiční společnost Schwab se v jedné ze svých posledních analýz věn...
Pimco: Pozor na korelace mezi akciemi a dluhopisy
22.11.2018 13:05
Investiční společnost Pimco tvrdí, že někteří investoři velmi pozorně ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university