Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na trzích se otevřely nepříjemnostmi zavánějící nůžky

Na trzích se otevřely nepříjemnostmi zavánějící nůžky

01.03.2019 17:42

Během první části pokrizového období jsem tu relativně často poukazoval na vývoj na dluhopisových trzích, a to z jednoduchého důvodu – akcie a dluhopisy nejednou vysílaly rozdílné signály a reálný vývoj pak většinou dával za pravdu obligacím. Pak se jejich predikční potenciál postupně vytratil, ovšem zapomínat bychom na něj podle mne neměli. Zejména nyní, když se cesty obou trhů opět rozchází.

Nejdříve trocha akciově dluhopisové mechaniky

V logice pokrizového fungování trhů měly jít ceny akcií a výnosy obligací stejným směrem (jejich ceny opačným): Pokud se lepšil celkový ekonomický výhled, nahrávalo to samozřejmě akciím a jelikož se s ním zvyšovala i inflační očekávání, klesaly ceny obligací/rostly jejich výnosy. A naopak. Mimochodem trochu paradoxně tak platilo, že pokud bylo QE úspěšné, tak výnosy obligací musely začít růst (!), protože jen pak se dalo hovořit o skutečném úspěchu – zlepšení fundamentálního výhledu. Ale to je na delší vyprávění.

Čtenář může namítnout, že ceny akcií a výnosy obligací by neměly jít ruku v ruce, ale proti sobě. Čistě proto, že pokles výnosů obligací nahrává hodnotám, a tudíž i cenám akcií tím, že snižuje náklad kapitálu. Tj. zvyšuje současnou hodnotu očekávaného toku hotovosti. To je skutečně pravda (pokud držíme konstantní rizikové prémie). Pointa je v tom, že v pokrizových letech byl tento efekt slabší než to, co změny výnosů obligací říkaly právě o onom očekávaném toku hotovosti.

Takže pokud například výnosy obligací rostly, o něco se zvýšil náklad kapitálu a diskontní sazby. Nicméně bylo to proto, že se zlepšoval celkový ekonomický výhled (takže i očekávaný růst ziskovosti a cash flow). A tento druhý efekt byl ve svém dopadu na akcie silnější. Přičíst to myslím můžeme bez velkých pochyb celkovému prostředí, které se dalo charakterizovat velkými obavami z opětovné recese, či pádu do deflace. V takovém prostředí je rozhodující právě vývoj v reálné ekonomice, a ne na straně diskontních sazeb (pokud nejde o vyloženě vysoké změny). Je ale možné, že ve stabilnějším prostředí se ony efekty vyrovnají, či že se dokonce polarita přehodí (tuším, že to byla jedna analýza od CSFB, který tvrdila, že ta hranice prohození polarit je někde mezi 3 – 4 %).

Jak jsme na tom nyní?

Následující graf ukazuje vývoj akciového indexu SPX a změnu výnosů desetiletých vládních obligací v USA. Až někdy do půlky ledna je zřejmé, že popsaná vazba je poměrně dost relevantní – několika měsíční pokles trhu jde ruku v ruce s poklesem výnosů vládních obligací. Rally z přelomu roku pak jde ruku v ruce s růstem výnosů dluhopisů. Jenže: výnosy se záhy opět obrací k sice mírnému, ale přece jen poklesu. Zatímco akciový trh si připisuje další zisky:
0
Zdroj: Bloomberg

Jde tedy o to, zda tu náhodou nemáme opakování několika podobných epizod z pokrizových let, kdy se cesty akcií a obligací rozešly přesně tímto způsobem. A vývoj dal nakonec za pravdu skeptičtějším obligacím. Popsaných rozevírajících se nůžek si všímá třeba i Pimco, které v duchu výše uvedeného píše, že akciové trhy jsou nyní těmi, kdo drží optimistickou notu, zatímco dluhopisoví investoři tíhnou k větší skepsi. Podle Pimca dokonce ceny obligací reflektují snížení sazeb americkým Fedem, a to již v následujících 12 měsících (a takové snížení sazeb by určitě neproběhlo proto, že se zlepšuje ekonomický výhled).

Kdo bude mít nakonec pravdu? Možná bude někde uprostřed, ale Pimco tu zmiňuji zejména proto, že podle jeho názoru se budou karty do značné míry rozdávat v Číně. Tedy v zemi, která v rámci boje s (dalším) útlumem rozjela (další) stimulační program a Pimco patří mezi ty, podle kterých již nese své ovoce. Nedávno jsem tu v této souvislosti psal o relativním optimismu Danske Bank, podle které si čínská ekonomika v první polovině roku sáhne na cyklické dno a pak ožije.

Pimco poukazuje na to, že současná čínská stimulace je kvalitativně jiná, protože ty předchozí byly více zaměřeny na poptávkovou stranu ekonomiky, zatímco nyní se koncentrují na tu nabídkovou. Je proto těžší odhadnout, jaký bude výsledný efekt. Každopádně platí, že čím lepší výsledek bude, o to „větší pravdu“ budou mít akcie.

 

Čtěte více:

Proč nepřichází „junk“ krize?
14.02.2019 17:44
Za jedno z nejslabších míst finančních trhů je řadou lidí řadu let pov...
Itálie zapomíná na jeden podstatný „detail“. A my často také
22.02.2019 17:21
Není to tak dávno, co se živě diskutovalo o tom, že světové ekonomice,...
ECB loni díky výnosům z dluhopisů zvýšila zisk o 23 procent
21.02.2019 12:36
Evropská centrální banka (ECB) v loňském roce zvýšila zisk o 23,4 proc...
ECB připravuje nové bankovní úvěry, ukázal zápis z jednání
21.02.2019 14:43
Rada guvernérů Evropské centrální banky (ECB) se na svém posledním zas...
Nízké úročení úspor a monopolizace ekonomiky
25.02.2019 17:48
Jedním z nejemotivnějších ekonomických témat posledních let jsou nízké...

Váš názor
  • Makroekonomický pohled
    04.03.2019 13:51

    Takový pohled na kontinentální Čínu je značně technokratickýa makroekonomický. Předpokládá, že průběh funkční závislosti závisle proměnné GDP na výrobncíh faktorech, jejich koeficientech a úrokové míře je ve švech ekonomikách a ve všech fázích vývoje ekonomiyk stejný. To ale není pravda. Čína se nachází, podle mého názoru, před kvantovým skokem. Klasické nástroje růstu z doby teng Siao Pchinga se vyčerpaly, pdobně jakose vyčerpaly makroekonmické hrátky oligarchickostátní ekonomiky Ruska, Bez invoativnosti na mikroeůrocvni není další obdobobný růst možný. A podmínkou tohoto růstu je vyšší míra transparentnosti trhu, rovnosti starn před soudem, trvanlivost pravidel a férovost soutěže.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m