Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nízké úročení úspor a monopolizace ekonomiky

Nízké úročení úspor a monopolizace ekonomiky

25.02.2019 17:48

Jedním z nejemotivnějších ekonomických témat posledních let jsou nízké sazby, a tudíž nízké úročení úspor. Ani já nejsem rád, že se mi moje vklady nominálně zhodnocují černou nulou. Nicméně jsem si vědom toho, že alternativou by po většinu krizových let byly sazby vyšší, ale také vyšší nezaměstnanost a celkově utlumenější ekonomická aktivita (hovořím nyní o vyspělých zemích jako celku). S trochou zjednodušení tak můžeme říci, že v této alternativě by se úspory zhodnocovaly více, ale nebylo by z čeho spořit.

Proti nízkým sazbám se objevují i jiné argumenty. Pádně může vyznívat ten, který říká, že dopadají negativně na finanční zdraví bank, ty tak jsou méně ochotny poskytovat úvěry a výsledek nízkosazbové akomodace je pak opačný, než zamýšlený. A nyní se objevuje další zajímavá teze: ProMarket v článku „The Anticompetitive Effects of Low Interest Rates“ si „pohrává“ s myšlenkou, že výše sazeb v ekonomice mění míru konkurence v jednotlivých odvětvích.

Argumentace se může zdát na první přečtení složitá, ale pokud jsem jí dobře pochopil, celé by to mělo fungovat na principu současné hodnoty: Čím vyšší jsou sazby, tím nižší je současná hodnota daného toku hotovosti. A naopak, čím jsou sazby nižší, tím vyšší je jeho současná hodnota. Tedy i současná hodnota možných zisků podílu na trhu získaných v konkurenčním boji, o možném získání/posílení monopolní pozice nemluvě.

Podle této logiky tak nízké sazby zvýší intenzitu konkurenčního boje, ale také zvýší snahu chránit si svou dominantní/monopolní pozici na trhu. Zmíněný článek tvrdí, že podle dat dominuje druhý efekt. Tedy, že pokud se ekonomika pohybuje v prostředí nízkých sazeb, můžeme pozorovat zejména zvýšenou snahu dominantních firem o posílení své pozice (hnanou zvýšením současné hodnoty takové pozice, respektive toku hotovosti, který generuje). Nízké sazby by tedy ekonomiku převážně monopolizovaly.

Mně osobně se popsaná mechanika zdá přece jen trochu komplikovaná. A nesedí mi například na to, že podle některých studií nejsou sazby tím hlavním faktorem, který by ovlivňoval výši korporátních investic (což by tedy mělo platit i o „investicích“ do monopolní pozice). Nicméně minimálně jde o připomínku toho, že každý ekonomický krok a politika může mít nezamýšlené a předem těžko predikovatelné důsledky. Což je v podstatě argument pro to, aby vládní sektor vždy přemýšlel dvakrát, než do ekonomiky nějak „sáhne“.

Pokud se ale ještě vrátím k oněm nízkým sazbám, zde bychom měli pečlivě vážit, zda představují takové „sáhnutí“. Jinak řečeno, zda jsou „umělé“, či zda prostě odráží strukturální (ne)rovnováhu na trhu úspor a investic. A centrální banky své klíčové sazby pak jen nastavují na úrovně neutrální. Jak implikuje třeba následující graf od společnost BlackRock, správně by bylo „a“, protože podle něj se sazby již řadu let pohybují pod odhadovanými neutrály.

0
Přece jen ale dodám, že odhady neutrálních sazeb se většinou dost liší. A hlavně: Pokud by skutečně bylo správně „a“, je velkou otázkou, proč se ekonomika tak dlouho nepřehřívala a naopak vykazovala známky značného chladu. Můžeme samozřejmě hovořit o tom, že přehřívání se nově projevuje jinde než u inflace, ale ani to není tak přímočará diskuse, jak jí někteří prezentují.


Čtěte více:

Mody: ECB dosáhla svých limitů. Zde jsou dopady v grafech
18.02.2019 10:21
ECB má „intenzivní averzi k inflaci, k deflačním tendencím vykazuje v...
Fed bude muset ještě trochu zvýšit sazby, soudí Mesnerová z jeho vedení
19.02.2019 15:45
Americká centrální banka (Fed) zřejmě ještě bude muset zvýšit úrokové ...
Průměrná sazba hypoték v lednu stoupla na tři procenta
20.02.2019 8:29
Průměrná úroková sazba hypoték v lednu dále stoupla na 3,00 procenta ...
Fed zvýší sazby, prostě proto, že může
20.02.2019 14:53
I když trhy sází na to, že si Fed dá od dlouholetého cyklu utahování s...

Váš názor
  • Proti konkurenčnímu prostředí působí na mikroúrovni i rozdílná úroková sazba
    26.02.2019 11:22

    Proti konkurenčnímu boji působí i rozdílná úroková sazba pro zaběhané velké firmy a malé, více rizikové nebo s krátkou historií. Namítnete, že nabídku úvěrů pro tento segment udržuje i rizikový kapitál. Ten je ale nastavený na firmy s vysokým růstovým potenciálem a těch není mnoho. Namítnete, že banky sedí na stamiliardách hotovosti a něvědí, co s ní. To je pravda, ale v praxi je řízení bank s mnoha úrovněmi nuceno ve zvýšené míře dbát na rizika a malé podniky se nedostanou vdžy k tak levným zdrojům jako velké. To už nehovoříme o tom, jak nepřirozeně nízké úrokové míry zkreslují informace o cenách a výnosnosti aktiv. V dlouhodobém pohledu navíc zmizí dividendový výnos jako alternativa. Firmy pochopí, že nemusí nabízet tak vysoký výnos, protože držitelé peněz stejně nemají jinou alternativu.
    Pracovitý Prosecký
  •  
    25.02.2019 20:59

    Jen jestli nízké uroky dnes nepůsobí přesně opačně než by si "hoši" přáli. Se stárnutím populace a nulovým příjmem z celoživotních úspor se jednoduše začne ještě více "škudlit" no a o "oficiální" inflaci se dá říci ledacos jen ne to, že odpovídá skutečně reálným cen.pohybům v ekonomice :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • bubliny
      25.02.2019 22:38

      Bubliny na trhu jsou už od roku 2017. Jsem zvědavěj kdy to praskne...
      MU
  •  
    25.02.2019 19:29

    Myslím si, že nějak reaguje ekonomika na nízké sazby v dobách nízké zadluženosti a jinak, když je velká část ekonomických subjektů po uši v dluzích. A také bych řekl, že kdyby se do inflace započítávaly ceny akcií, pak by se z hlediska inflace ekonomika přehřívala.
    Jan47
    •  
      25.02.2019 20:12

      Dobrý den, samotné ceny akcií nejsou tím nejlepším měřítkem bublin. Lepší je třeba PE, které v pokrizových letech dosáhlo vrcholu již před řadou měsíců na hodnotě 18. Což bylo určitě našponované, ale o nějaké plošné bublině/přehřívání bych já v tomto případě nehovořil. Hezký večer, Jiří Soustružník
      jirka002
      •  
        26.02.2019 8:05

        Dobrý den, a co ceny nemovitostí? pokud by nebyly ty úroky kde jsou, ani ceny nemovitostí by nebyly kde jsou. Nedávno tu byl článek, kdy se zkoumalo chování, kdy jsou úrokové sazby nízké. Takže Evropané nespoří, ale investuji do nemovitostí a jiných aktiv. I mimo jiné Michl prohlásil, že míra úspor v ČR je nižší než před krizí. Z dlouhodobého hlediska nízké sazby považuji cestu do pekel
        abc1
Aktuální komentáře
29.04.2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:04Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y